Ei yksinäistä puurtamista, vaan tsemppimieltä terveempään elämäntapaan

”Ateriarytmi tulee ottaa haltuun, jotta saisi aikaan pysyviä tuloksia, eikä valmennusta saisi jättää kesken. Painonhallinta ei tarkoita sitä, että ei voisi koskaan enää juhlia tai herkutella”, muistuttavat Voice of Cambridgen 2023 voittaja Marjut Tenlén valmentajansa Elina Ahvamaan kanssa.
”Ateriarytmi tulee ottaa haltuun, jotta saisi aikaan pysyviä tuloksia, eikä valmennusta saisi jättää kesken. Painonhallinta ei tarkoita sitä, että ei voisi koskaan enää juhlia tai herkutella”, muistuttavat Voice of Cambridgen 2023 voittaja Marjut Tenlén valmentajansa Elina Ahvamaan kanssa.

Laihdutus käy yhdellä jos toisella mielessä eritoten näin uuden vuoden alkupuolella. Voice of Cambridge -kilpailun viime vuonna voittanut Marjut Tenlén kertoo innoittavan painonpudotustarinansa. 

TERVEYS.

Terveys ja hyvinvointi ovat parhaimpia motivaation lähteitä, kun pitäisi vähentää kiloja. Näin se oli Voice of Cambridge -kilpailun voittaneella naantalilaisella Marjut Tenlénilläkin, joka aloitti laihdutuksen heikentyneen työkunnon takia.

Lääkärin pakeilla käydessään Tenlén ymmärsi, että edessä siintäisi työkyvyttömyys, mikäli hän ei tekisi asialle jotain. Yrittäjän näkökulmasta työstä poisjäänti ei ollut vaihtoehto.

– Erityisesti yrittäjänä kiireinen työ vaikuttaa paljon siihen, miten terveydestä huolehtiminen onnistuu. Terveyshuolet saivat minut aloittamaan ja tavoitteenani on taas jatkaa pikkuhiljaa, kunhan jalkani on sellaisessa kunnossa, Kotipizza-ravintolaa Naantalissa pyörittävä Tenlén kertoo.

Koska arki on Tenlénille todella hektistä, ateriakorvikkeet tuntuivat hänelle parhaiten sopivalta valinnalta. Ne korvasivat hyvin pian pikaruuan närppimisen, mistä oli muodostunut kiireisen yrittäjän tapa.

– Olin kokeillut muitakin laihdutuskeinoja, mutta koen saaneeni Cambridge Ohjelmasta konkreettista apua terveyden haasteisiin sekä kannustusta pysyvään painonhallintaan. Vinkin tästä sain alun perin kaveriltani, jolta sain valtavasti tsemppiä!

Laihdutuksen tueksi Tenlén löysi tiensä takaisin spinningpyörän selkään.

– Se on siitä hyvä, kun sitä voi harrastaa millä kelillä tahansa. Kehoni tottui liikuntaan, jota harrastin parhaimmillaan 4–5 kertaa viikossa, mutta nyt neljän kuukauden liikuntakielto on haitannut aktiivisemman elämäntavan ylläpitoa, hän harmittelee.

Laihdutuksen Marjut Tenlén aloitti Cambridge-valmentajan ohjauksessa keväällä 2022.

Mieliteoista Tenlén ei kertomansa mukaan kärsinyt, sillä kun hän periksi antamattomana ihmisenä päättää jotain, niin sen hän myös pitää.

– Varsinaista painotavoitetta minulla ei koskaan ollut, mutta hyvät mahdollisuudet voittaa innosti osallistumaan Voice of Cambridge -kilpailuun viime keväänä. Olin edellisen vuoden loppuun mennessä pudottanut lähtöpainosta 40 kiloa. Voitto oli suurilta osin siskoni tekemän äänestyskampanjan ansiota, sanoo Tenlén.

Tukijoukot ovat tärkeitä sekä laihduttamisen alkumetreillä että painonhallinnassa.

– Voice of Cambridge -kilpailu on nimenomaan äänikilpailu, ei kisa siitä, kuka on onnistunut laihduttamaan eniten. Siinä kuten laihdutuksessa ja painonhallinnassa ylipäänsä, on hyvä olla siis tukijoukko, joihin kuuluu valmentajan lisäksi myös läheisiä, Cambridge-valmentaja Elina Ahvamaa kertoo.

– Laihdutuksen tulee aina lähteä ihmisestä itsestään, se ei voi olla ulkoapäin saneltua. Laihdutus edistää aina terveyttä, ja jos painonlasku voi helpottaa olotilaa, niin silloin se on aiheellista, Ahvamaa lisää.

Ateriarytmi on painonhallinnan tärkein asia.

– On tullut opittua uusia asioita. Vaikka ohjelma ei määrittele tiettyjä syömisaikoja, niin siinä oppii syömään säännöllisesti järkevän kokoisia ruoka-annoksia sekä rytmittämään päiväänsä, Tenlén toteaa.

Totaalikieltäminen on harvoin hyväksi ja Tenlén kertookin, että pizzaa hän syö edelleen, vaikkakin huomattavasti harvemmin kuin ennen laihdutuksen aloittamista.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• Cambridge Ohjelma järjestää laihduttajien ja painonhallitsijoiden Voice of Cambridge (VOC) -kisan vuosittain. Tänä vuonna vietetään maailmanlaajuisen Cambridge Ohjelman 40-vuotisjuhlia, joiden ansiosta VOC-kilpailun voittaja pääsee tiimeineen Englantiin.