Elokuu huipentuu kansainväliseen Itämeripäivään

John Nurmisen Säätiön käynnistämä jokavuotinen juhlapäivä Itämeren kunniaksi

Itämeripäivää vietetään elokuun viimeisenä torstaina. Kuva: Timo Ketonen.
Itämeripäivää vietetään elokuun viimeisenä torstaina. Kuva: Timo Ketonen.

Itämeren omaa teemapäivää vietetään elokuun viimeisenä torstaina monipuolisen ohjelman merkeissä. 

YMPÄRISTÖ.

Itämeripäivän tavoitteena on 31. elokuuta innostaa ihmisiä nauttimaan ainutlaatuisesta kotimerestämme sekä tekemään konkreettisia tekoja ja lupauksia sen hyväksi. Juhlinnan lisäksi Itämeripäivän tarkoituksena on lisätä tietoa meren monimuotoisesta luonnosta, kulttuurista ja historiasta.

Itämeripäivä haastaa jokaisen turkulaisen pohtimaan, millaisen lupauksen kukin voisi tehdä Itämeren ja etenkin Saaristomeren eteen. Saaristomeri on Turun edustalla oleva saarien pilkuttama osa Itämerestä. Se rajautuu Hangon läntisestä kärjestä Ahvenanmaan rajalle ja siitä pohjoiseen Kustavin ja Uudenkaupungin paikkeille.

– Meillä on valtava mahdollisuus vaikuttaa Saaristomeren tilaan omilla valinnoillamme. Saaristomeren valuma-alueella, eli alueella, josta vesi valuu ensin Saaristomereen, vaikuttaa yli 400 000 ihmistä. Koko Itämeren valuma-alueella taas asuu yli 85 miljoonaa ihmistä. Yksilön vastuulliset kulutus- ja liikunta- sekä käyttäytymistottumukset vaikuttavat Saaristomereen kohdistuvassa kuormituksessa, muistuttaa Itämerihaasteen koordinaattori Natalie Helenius.

Lupaus voi olla mikä tahansa merta muistava teko. Helposti toteutettavia tekoja voivat olla esimerkiksi rantojensiivoushetki kavereiden kanssa, oma rauhoittumishetki veden äärellä tai vaikuttaminen paikallisessa yhteisössä Itämeren eduksi. Itämeripäivän verkkosivuilta voi hakea lisäinspiraatiota omaan tekoonsa.

Turussa Itämeripäivää koordinoi Itämerihaaste, Turun ja Helsingin kaupunkien yhteinen verkostoaloite puhtaan, tuottavan ja yhteisen Itämeren puolesta.

Ohjelma sijoittuu tänä vuonna laajasti Turun kauppatorille, pääkirjastolle, Forum Marinumille ja Vesilaitosmuseolle. Sitä on toteuttamassa suuri joukko eri toimijoita.

Torstain 31.8. ohjelmassa on muun muassa tutkimustyöpajoja, ajankohtaisten meritutkimusten esittelyjä, ohjelmaa lapsille, musiikkiesityksiä, museoiden avoimia ovia, opastuksia ja roskienkeruutalkoita. Kaikkiin ohjelmiin on vapaa pääsy!

Itämeripäivää vietetään kello 10–14 Aurajoen Halistenkosken maisemissa Myllärintalolla, jokirannassa ja Turun Vesilaitosmuseolla.

Viking Line on Itämerihaasteen tapahtumassa Turun kauppatorilla ja Ville Viking on mukana hauskuttamassa kello 15 ja 16. Paavo Nurmi Games ohjaa lasten miniyleisurheilurataa ja Biketaxi tarjoaa ilmaisia ekologisia kyytejä roskienkeruutalkoiden muodossa.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen esittelypisteellä Kauppatorilla voi tutustua kello 9–17 Itämeripäivänä merenhoidon toimenpideohjelmaan ja keskustella siitä, mitä Itämeren hyväksi voidaan tehdä. Kysymyksiin on vastaamassa asiantuntijoita ELY-keskuksen vesiyksiköstä sekä KIPSI-hankkeesta. Pisteellä on myös Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueen vesistöistä haettujen vesinäytteiden tunnistamiskilpailu.

Pidä Saaristo Siistinä ry:n teltalla on kello 10–17 tavattavissa asiantuntijoita sekä legendaarisia pikkuposankkoja, jotka odottavat jo innolla Turun päivän Posankka Racea. Rotarypiirin D1410 esittelee kello 14–17 alakoululaisille tarkoitettua veden laadun tutkimiseen tarkoitettua vesireppua.

Åbo Akademin ympäristö- ja meribiologeja on tavattavissa Kauppatorilta kello 10–15. Tapahtumassa on mahdollisuus hullaantua mikroskooppisten levien moninaisuudesta ja kauneudesta, ja saada selville, mitä salaisuuksia merenpohjan sedimentit pystyvät paljastamaan Itämeren menneestä ja nykyisestä tilasta. Metsähallituksen Luontopalvelut ovat myös paikalla kertomassa meriluonnon kartoituksista, mereisten suojelualueiden hallinnasta ja hoidosta sekä meriympäristön ennallistamisesta.

Forum Marinumissa 31.8. iltapäivä on täynnä monipuolista ja maksutonta ohjelmaa kirjallisuuden, tanssin ja merellisyyden parissa.

Luvassa on muun muassa runoilija Heli Laaksosen runoluontopolku, irlantilaista tanssia Suomen Joutsenen kannella ja vapaa pääsy koko perheelle soveltuvaan upeaan näyttelyyn 40 000 +.

Itämeripäivän kunniaksi Veistämö Wine Bar ottaa myyntiin Itämerihaasteeseen kehittämiään itämeriystävällisiä tapaksia. Lisäksi paikalla on kello 16–19 päivystävänä dosenttina Åbo Akademin meribiologi Tiina Salo.

Turun pääkirjaston Studiossa kello 16.30–18 projektitutkija Sultana Akter Turun yliopiston bioteknologian laitokselta luennoi englanniksi teemalla Simple diagnostics tools to detect cyanobacterial toxin from water. Musaosaston Stage LIVEssä esiintyy kello 18 Sauli Toivo. Studiossa alkaa kello 18.30 uuden Estonia-draamasarjan vastaavan tuottajan Matti Halosen haastattelu.

Paraisten kaupunki järjestää Itämeripäivän etkot keskiviikkona 30. elokuuta kello 13–16.

Paraisten VPK-talolla järjestettävä seminaari on suunnattu kaikille, joita kiinnostaa Saaristomeri ja sen tulevaisuus. Seminaari tarjoaa mahdollisuuden oppia lisää kalastuksen haasteista ja mahdollisuuksista Saaristomeren terveyden säilyttämiseksi ja palauttamiseksi. Tapahtuma tallennetaan sekä siihen voi osallistua etänä.

Itämeripäivän etkotapahtumana toimivan seminaarin tavoitteena on tutkia kalastuksen potentiaalia meren tilaa parantavana toimenpiteenä sekä käsitellä kalatalouden tulevaisuuden tärkeitä kysymyksiä. Luonnonvarakeskuksen laskelmien mukaan kalastus poistaa vuosittain vaikuttavan määrän fosforia Saaristomerestä – noin 100 tonnia! Pitäisikö kalastuksen roolia Saaristomeren tilan parantajana nostaa esiin ja korostaa vielä enemmän?

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• John Nurmisen Säätiön käynnistämää ja koordinoimaa Itämeripäivää vietetään vuosittain aina elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien ja tempausten parissa. Teemapäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi. Päivä juhlistaa meren monimuotoisuutta ja mittaamatonta arvoa. Juhlinnan lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta. Vuonna 2023 Itämeripäivää vietetään 31.8. www.itämeripäivä.fi
• Syö Itämeri puhtaaksi -haasteetta koordinoi STEAM Turku. Haasteessa ovat mukana TSYKin lukion, STEAM Turun ja Turun ammatti-instituutin lisäksi John Nurmisen Säätiö, Kaarea Oy, Itämeripäivä, Itämerihaaste, Lounais-Suomen LUMA-keskus, Ainutlaatuinen Saaristomeri, Turun Nuorkauppakamari ry ja Opetushallitus.

 

Turussa tarjolla jopa 100 000 Itämeren kalapuikkoa

Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion Syö Itämeri puhtaaksi -haaste toteutuu jo neljättä kertaa.

Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio haastaa jo neljättä kertaa kaikki Suomen päiväkodit ja koulut osallistumaan John Nurmisen Säätiön lanseeraamaan Itämeripäivään ja syömään lähikalaa. STEAM Turun koordinoima haaste on tavoittanut jo yli 180 päiväkotia ja koulua.

– Haaste on konkreettinen teko Itämeren ja Saaristomeren hyväksi. Lähikalan syöminen tukee paikallisia yrittäjiä ja vähentää Itämeren rehevöitymistä poistamalla fosforia vedestä, kertoo TSYKin lukion biologian ja maantieteen lehtori Nina Brander.

Itämeri- ja ilmastoystävälliset ruokavalinnat kulkevat käsi kädessä. Syö Itämeri puhtaaksi -haaste tukee hyvin Turun kaupungin ympäristötavoitteita, sillä Turku on kestävän kehityksen edelläkävijä ja tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2029 mennessä.

Itämeripäivänä kaikissa Turun kaupungin päiväkodeissa ja kouluissa tarjoillaan yhtenä ruokavaihtoehtona Itämeren kalapuikkoja, jotka on valmistettu MSC-sertifioidusta suomalaisesta silakkafileestä. Sertifiointi on tapa osoittaa, että kalastusyritys täyttää vastuullisen kalastuksen kansainväliset parhaiden toimintatapojen periaatteet.

– Päivän aikana turkulaisissa päiväkodeissa ja kouluissa syödään jopa 100 000 kalapuikkoa. Niiden mukana Itämerestä poistuu yli 500 kiloa fosforia, mikä vähentää meren rehevöitymistä, kertoo tuotesuunnittelija Jarkko Malmberg Kaarean ruokapalveluista.

Kaarea Oy toimii Turun kaupungin koulujen ja päiväkotien ruokapalveluntuottajana. Yhtiölle on tärkeää toimia vastuullisesti ja painottaa kotimaisia raaka-aineita sekä ilmastoystävällisiä vaihtoehtoja ympäri vuoden. Kaarean keittiöissä valmistuu päivittäin yhteensä lähes 60 000 ateriaa – vastuulliset valinnat kertautuvat, kun annosmäärät ovat suuria.

Turun Seutusanomat