Littoislainen Tiia Karonen Koko Suomi leipoo -kisan voittoon

Koko Suomi Leipoo S8
Littoislainen Tiia Karonen selviytyi kotileipureille suunnatun Koko Suomi leipoo -ohjelman kahdeksannen kauden voittajaksi. Kuva: Saku Tiainen.

RUOKA. Koko Suomi leipoo -ohjelman kahdeksas tuotantokausi ratkesi 16. marraskuuta Kaarinan Littoisissa asuvan Tiia Karosen voittoon. Finaalijaksossa Karonen jätti taakseen kovat kilpasiskot Iiris Kiviojan Tuusulasta ja Laura Ahon Lempäälästä.

Viimeisessä teknisessä tehtävässä leipurikolmikko valmisti koristeellisia, appelsiini-jugurttitäytteisiä suklaapatukoita. Taidonnäytetehtävässä järjestettiin juhlat, joihin leipurit saivat tehtäväksi leipoa unelmiensa juhlakakun itsensä valitsemiin juhliin.

– Tiia on ollut hurjan tasainen, taitava leipuri koko kisan ajan. Näkee, että hän on leiponut paljon. Paljon erilaisia teknikoita käynyt läpi, ja tuonut ne hienosti esiin kilpailussa, Markus Hurskainen summasi tuomariston päätöksen finaalijaksossa.

Kauden aikana Tiia Karonen ja muut leipurit pääsivät tekemään muun muassa lihapiirakoita, ohjelman tunnuksesta tuttu ikoninen vadelmasuklaakakku, Muumi-aiheisia pikkuleipiä sekä saksalaisia leipomuksia. Tiialla on edelleen aika epätodelliset tunnelmat voitostaan.

– Minulla oli ihan ensimmäisestä päivästä jatkuvasti sellainen epäilys, että kuulunko joukkoon. Ohjelmassa oli mukana niin taitavaa porukkaa, että mietin, osaanko tarpeeksi. Sitä alkoi epäilemään niitä omia taitoja, Karonen kertoo.

Parasta ohjelmassa olivat itse voiton sijaan ihmiset.

– Vaikka päivät olivat pitkiä ja rankkoja, ja jalkoihin sattui joka ikinen ilta, niin ihmisten avulla jaksoi eteenpäin. Edelleen jutellaan päivittäin, ja olemme kisan jälkeen nähneetkin, Karonen toteaa kilpailijoiden ystävystymisestä.

Voiton ratkeamista omaksi edukseen Tiia Karonen arvailee vaatimattomasti jonkinlaiseksi onnenkantamoiseksi.

– En oikein osaa sanoa, mihin voitto ratkesi. Meillä oli finaalissa niin tasaiset tuotteet, että mielestäni se oli ihan arpapeliä, että kuka voittaa.

Ohjelmassa Karonen kertoi pitävänsä pienen paussin leipomisesta. Nyt kulhojen ääreen on taas päästy.

Kuten ennen ohjelmaan osallistumista, Karonen tekee edelleen tilauskakkuja. Kakkuja syntyy muutaman viikossa – sen verran, että leivonta pysyy edelleen kivana hommana.

Tulevaisuuden leivontaunelmissa siintää kesäkahvila, jonka tuore voittaja olikin jo perustamassa jo vuoden 2021 kesällä, mutta haave jäi tuolloin tilan puuttumisen vuoksi väliin.

– Ehkä ensi kesänä sitten! Karonen heittää.

Koko Suomi leipoo -juontajana nähtiin tälläkin kaudella Anne Kukkohovi ja tuomareina Markus Hurskainen ja Toni Rantala.

Turun Seutusanomat