Uudenkaupungin koulujen ylijäämäruokaa aletaan jakaa syyskuussa alueen asukkaille

Ruokaa ja apua kaikille -hankkeen projektityöntekijä Miika Norro SPR:n Varsinais-Suomen piiristä esittelee tässä vapaaehtoisten ruuanjakajien tarvikelaatikkoa. SPR:n vapaaehtoiset tunnistaa punaisista liiveistään sekä hiussuojasta, käsineistä, esiliinasta sekä tähän aikaan kuuluvasta maskista. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

SPR Uudenkaupungin osaston koordinoimaan ruokajakeluun tarvitaan mukaan uusia vapaaehtoisia, jotta toiminta saadaan tehokkaasti käyntiin. 

UUSIKAUPUNKI. Ruokaa ja apua kaikille -hankkeen vapaaehtoisten perehdytystilaisuus pidetään 30. elokuuta kello 17 Uudenkaupungin yhtenäiskoulun väistöparakin ruokasalissa, osoitteessa Pohjoistullitie 3.

Toimintaa koordinoi SPR Uudenkaupungin osasto yhteistyössä A-Killan, Uudenkaupungin seurakunnan ja ViaDia-yhdistyksen kanssa. Mukaan etsitään uusia vapaaehtoisia, jotka perehdytetään tehtävään.

SPR:n ruokaa ja apua kaikille -hankkeen vapaaehtoiset jakavat koululaisilta ylijääneen ruuan lähialueiden asukkaille.
– Vapaaehtoisena toimiminen kiinnostaa monia, ja halu auttaa on valtava, mikä on todella hienoa. Hankkeessa olemme kartoittaneet ylijäämäruuan jakelumahdollisuuksia myös muissa alueen kunnissa, hankkeen projektityöntekijänä toimiva Miika Norro sanoo.

Syötäväksi kelpaavaa ruokaa päätyy hävikkiin maassamme vuosittain satojen miljoonien kilojen verran.

Suurin osa hävikistä syntyy kotitalouksissa, mutta myös ravitsemispalveluiden osuus hävikistä on merkittävä. Tämä on kestämätöntä sekä kohoavan ruuanhinnan että ympäristön kannalta.

Uudenkaupungin ruokapalveluissa ruokahävikkiä minimoidaan seuraamalla ruokien menekkiä ja suunnittelemalla ruokalistaa kerätyn tiedon pohjalta.

– Tarkasta laskemisesta huolimatta hävikkiä jää silti aina jonkin verran, koska koskaan ei voida ennakoida täysin tarkasti esimerkiksi sairauspoissaoloista tai muista syistä johtuvia päivittäisiä vaihteluita ruoan menekissä, kertoo Uudenkaupungin ruokapalvelupäällikkö Helvi Hyrynsalmi.
– Koulujen ruoka halutaan nyt hyödyntää kokonaan jakamalla ylijäämä koululounasajan päätyttyä, jatkaa Hyrynsalmi.

Uudenkaupungin yhtenäiskoulun väistöparakissa järjestettävässä tilaisuudessa kerrotaan tarkemmin mistä vapaaehtoistehtävässä on kyse ja miten ruokajakelu toteutetaan. Tämän lisäksi tilaisuudessa on mahdollista varata ruoanjakovuoroja syksylle. Osallistuminen perehdytykseen ei kuitenkaan velvoita osallistumaan ruokajakeluun. Vapaaehtoiseksi voi myös ilmoittautua, vaikka ei perehdytykseen pääsisikään.

Ruuanjako on helppo tapa auttaa, joka ei vaadi erikoistaitoja, pitkää perehdytystä tai sitoutumista.

Mukaan voi tulla säännöllisesti tai tekemään yhden vuoron silloin tällöin.

Punaisen Ristin paikallisosastoista Kaarinassa on jaettu koulujen ylijäämäruokaa yhteistyössä Kaarinan kaupungin kanssa jo vuodesta 2017. Vastaavanlainen koulujen ylijäämäruuan jakelu käynnistettiin viime keväänä Raisiossa.

– Mukaan lähti heti reilut neljäkymmentä uutta vapaaehtoista. Ruuanjako on mukava tapa auttaa, joka tuo hyvän mielen. Raisiossa palaute vapaaehtoisilta on ollut todella positiivista ja toiminta on koettu merkitykselliseksi. Mukaan kannattaa lähteä kokeilemaan! kannustaa Miika Norro SPR Varsinais-Suomen piiristä.

Ruuanjaon vapaaehtoistehtävistä kiinnostuneita pyydetään kahvitarjoilun vuoksi ilmoittautumaan SPR Varsinais-Suomen piirin projektityöntekijä Miika Norrolle 040 489 5754 tai miika.norro@redcross.fi viimeistään 24. elokuuta.

Katariina Mäkinen-Önsoy