Laitila panostaa lapsiperheisiin korvaamalla synnytyksestä aiheutuneet kulut

Uusi käytäntö koskee myös aiemmin tänä vuonna synnyttäneitä laitilalaisia. Kuvituskuva.

LAITILA.

Laitilan kaupunki korvaa laitilaisille synnyttäjille synnytykseen liittyvän vuodeosastohoidon omavastuuosuuden tämän vuoden alusta alkaen. Asiasta päätti Laitilan kaupunginhallitus maanantaina 27. kesäkuuta. Maksuttomuus kattaa ensi- ja uudelleensynnyttäjien kaikki synnytyksen jälkeen vuodeosastolla vietetyt vuorokaudet ja koskee myös perhehuonetta.

Laitilan kaupunginjohtaja Lauri Kattelus kertoo, että päätös luo entistä positiivisempaa kuvaa kaupungista.

Kaupunki pystyy näin houkuttelemaan lisää lapsiperheitä Laitilaan. Toivotaan, että se antaa Laitilasta lapsiperhemyönteisemmän kuvan ja tarjoaa yhden syyn lisää muuttaa tänne.

Vuonna 2020 Laitilassa syntyi 72 lasta ja viime vuonna 73. Kuluvan vuoden ennuste on edeltäjiensä kaltainen. Vuodeosastolla vietettyjä päiviä kertyy kaupungin arvion mukaan kolme, jolloin synnytyksestä aiheutuneet kulut ovat vuodessa noin 11 000 euroa.

Kaupunki ei ole varautunut kuluihin tämän vuoden talousarviossa, jonka takia kaupunginhallitus ehdotti valtuustolle summaa vastaavan lisämäärärahan myöntämistä kulujen kattamiseksi.

Kyllähän se maksaa kaupungille, mutta tähän halutaan nyt panostaa, Kattelus sanoo.

Vaikka päätös synnytyskulujen korvaamisesta tehtiin kesäkuussa, koskee se myös aiemmin tänä vuonna synnyttäneitä laitilalaisia. He voivat toimittaa vuodeosastohoidon omavastuuosuudesta saadun laskun Laitilan terveyskeskuksen potilastoimistoon sekä liittää siihen mukaan yhteystietonsa tilinumeroineen. Jatkossa kuitenkin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri laskuttaa osuuden suoraan Laitilan kaupungilta.

Päätös synnytyskulujen korvaamisesta sai alkunsa Keskustan valtuustoryhmän aloitteesta, jonka ryhmä teki joulukuussa 2019. Kaupunginvaltuusto hyväksyi aloitteen viime vuoden maaliskuussa, mutta käytäntö tuli voimaan viivästymisen takia tänä vuonna.

Liisa Kallio