Itämeripäivänä syödään lähikalaa, talkoillaan siivouskajakeilla ja pohditaan Saaristomeri-identiteettiä

Turun Aurajokisäätiö mukana tärkeässä ympäristöhankkeessa

Siivoukseen modifioidut Fortum Itämeri-kajakit ovat kaikkien käytettävissä muun muassa Aurajokisäätiön toimipisteessä Halistenkoskella. Kuva: Tomi Tähti.

Siivoustalkoisiin kutsuvat kajakit ovat siivousvälineineen maksutta kaikkien käytettävissä kahdeksassa toimipisteessä ympäri maan 25.8. saakka.

Tiesitkö?

 

• John Nurmisen Säätiön käynnistämää ja koordinoimaa Itämeripäivää vietetään vuosittain aina elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien, tempausten ja koulutuksen merkeissä. Teemapäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi.

 

• Päivä juhlistaa meren monimuotoisuutta ja mittaamatonta arvoa. Juhlinnan lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta. Turun Kirjastosillalla päivystävä Varsinais-Suomen ELY-keskus kertoo vesien- ja merenhoidosta sekä siitä mitä jokainen kansalainen voi tehdä Itämeren hyväksi.

YMPÄRISTÖ. John Nurmisen Säätiön Itämeripäivään 25. elokuuta huipentuvan Itämeri Plogging -hankkeen tarkoituksena on innostaa meitä kaikkia kantamaan kortemme kekoon tärkeän merialueen puhtaana pitämiseksi.

Siivoukseen modifioidut Fortum Itämeri-kajakit ovat kaikkien käytettävissä kahdeksassa eri vesiurheilutoimipisteessä: Aurajokisäätiö Turussa, Natura Viva Vuosaaressa, Hakuna Matata Töölönlahdella, Laguuni Hietsussa, Laguuni Keiliksessä, Surfkeskus Yyterissä, Sup Station Vaasassa sekä Lappis Oulussa.

Itämeri Plogging -hankkeen alullepanija on espoolainen Vesiurheilukeskus Laguuni.

– Valitettavasti Itämeri on yksi maailman saastuneimmista meristä ja me ihmiset
olemme merkittävin saasteiden aiheuttaja. Rehevöitymisen ohella roskaantuminen
on kasvava ongelma. Meille vesiurheilutoimijoille tilanteeseen reagoiminen on
sydämen asia, Itämeri on meidän kaikkien etupiha, toteaa hankkeesta vastaavan
Vesiurheilukeskus Laguunin toimitusjohtaja Juuso Tilaeus tiedotteessa.

Halistenkoskella ohjelmassa on roskienkeruutalkoot sekä opastettu kävelykierros jokiympäristössä.

– Aurajokisäätiön toiminta-ajatuksena on tukea ja edistää Aurajoen vesiensuojelua ja
kulttuurimaiseman hoitoa. Itämeri Ploggingissa yhdistyy hienosti meille rakkaan
Aurajoen suojelu sekä yhdessä tekeminen. Aurajoki laskee Saaristomereen ja
vaikuttaa sitä kautta Itämereen. Olemme innolla mukana tärkeässä hankkeessa ja
lisäämässä ihmisten tietoisuutta Itämeren huolestuttavasta tilasta, kertoo
Aurajokisäätiön toiminnanjohtaja Sinikka Paulin tiedotteessa.

Turun Vesihuolto Oy:n omistamassa ja Aurajokisäätiö ylläpitämässä Turun Vesilaitosmuseossa vietetään avoimien ovien päivää Itämeripäivänä 25.8. klo 15–18, Varsinais-Suomen museopäivänä 28.8. klo 12–14 sekä Turun päivänä 18.9. klo 12–14.

Kaarinan Kuusiston linnanraunioilla järjestetään Itämeripäivän kunniaksi Laululahja®️ Itämerelle -konsertti.

Aamukymmeneltä alkavassa tilaisuudessa lauluntekijät Valtteri Lipasti ja Neiti Ö Nina Erjossaari esittävät uusia biisejä merelle. Ykkösryhmä jatkaa illalla perinteisesti TORSTAI ON LAULULAHJOJA TÄYNNÄ -esityksellä, jonka jälkeen kello 21–24 vuorossa ovat etulinnanpihan vanhat kunnon diskotanssit.

Turussa Itämeripäivä haastaa jokaisen turkulaisen pohtimaan omaa Saaristomeri-identiteettiään. Turun Itämeripäivää koordinoi Itämerihaaste, ja ohjelmaa on toteuttamassa suuri toimijoiden joukko. Maksutonta ohjelmaa on koko jokirannan mitalta, Forum Marinumilta Halistenkoskelle saakka.

TSYKin Syö Itämeri puhtaaksi -haasteeseen on jo ilmoittautunut yli 160 päiväkotia ja koulua.

Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio haastaa tänäkin vuonna kaikki Suomen päiväkodit ja koulut osallistumaan John Nurmisen Säätiön lanseeraamaan Itämeripäivään ja syömään lähikalaa. 

Syö Itämeri puhtaaksi -haastetta koordinoi STEAM Turku. Haasteessa ovat mukana TSYKin ja STEAM Turun lisäksi John Nurmisen Säätiö, Arkea, Itämeripäivä, Itämerihaaste, Lounais-Suomen LUMA-keskus, Ainutlaatuinen Saaristomeri, Turun Nuorkauppakamari ry ja Opetushallitus.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

 

Vaikuta Itämereen – kaikille kaupunkilaisille osoitettu kysely Itämeren suojeluun liittyen on auki

Vuonna 2007 Helsingin ja Turun kaupungit tekivät yhteisen aloitteen Itämeren suojelemiseksi ja käynnistivät Itämerihaasteen, jonka tavoite on sitouttaa kaupunkeja, kuntia ja organisaatioita vapaaehtoisiin Itämeren suojelutoimenpiteisiin. Helsingin ja Turun kaupungit toteuttavat vapaaehtoisia suojelutoimenpiteitä yhteisen toimenpideohjelman kautta. Ensimmäinen toimenpideohjelma toteutettiin vuosina 2008–2013, toinen vuosina 2014–2018 ja kolmatta toteutetaan vuosien 2019–2023 aikana. Toimenpideohjelmat huomioivat EU:n Itämeren alueen strategian ja Itämeren suojelukomission suositukset Itämeren suojelun edistämiseksi sekä alueelliset ympäristöstrategiat ja -ohjelmat.

Itämerihaaste valmistelee parhaillaan uutta toimenpideohjelmaa vuosille 2024–2030. Mitä Turun tulisi juuri sinun mielestäsi huomioida uudessa Itämerta koskevassa toimenpideohjelmassa? Kysely on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Kysely löytyy Itämeripäivänä myös Turun pääkirjaston sisäpihalta.