Raision kaupunki tähyilee ilmastosuunnitelmasta tekoihin

Maalämpöön siirtyminen voi olla yksi osa energiaremonttia. Seutusanomien kuva-arkisto.

RAISIO. Raision kaupungin Ilmastosuunnitelmasta tekoihin -hankkeen tiimoilta valmistettuun kyselyn tuli 113 vastausta. 7. huhtikuuta asti avoinna olleen raisiolaisille öljyllä lämmitettävien omakotitalojen asukkaille suunnatun kyselyn toteutti energia- ja ympäristötekniikan insinööriopiskelija Eemil Hautalahti Turun AMK:sta.

– Raision kaupungin rakennusrekisterin mukaisista öljyllä lämpiävien omakotitalojen asukkaista noin puolet oli jo tehnyt energiaremontin. 57 % vastaajista oli siirtynyt maalämpöön ja 41 % ilmavesilämpöpumppujärjestelmään. Lähes kaikilla vastaajilla on käytössään myös toissijainen lämmitysjärjestelmä, joista yleisimpiä ovat puunpolttoon perustuvat järjestelmät ja ilmavesilämpöpumput, Hautalahti kertoo.

Hautalahti tutkii työssään öljylämmittäjien asenteita ja päästövähennyspotentiaalia kaupungin ilmastosuunnitelman tavoitteiden pohjalta.
– Pienet käyttö- ja huoltokustannukset ovat vastaajien keskuudessa vaikuttavimpia tekijöitä järjestelmän valinnassa, hän lisää.

Ympäristöministeriön rahoittaman Ilmastosuunnitelmasta tekoihin -hankkeen käytännön työstökohteisiin kuuluvat muun muassa lämmityspolttoöljystä luopuminen, vähähiilinen ruoka, rakennusten peruskorjaus ja uudisrakentaminen. Hankkeen puitteissa Raision kaupunki järjesti kolme ilmastoteemaista asukasiltaa kevään aikana. Useita kymmeniä osallistujia houkutelleiden iltojen aiheina olivat öljylämmityksestä luopuminen, aurinkosähkö sekä jätteiden lajittelu.

Viime viikolla Raisiossa vietettiin kestävyysviikkoa. Tapahtumaviikolla alkaneista toiminnoista Alppiruusupuistossa on edelleen pelattavana seikkailupeli My2050. Ilmastonmuutosta käsittelevää peliä varten tarvitsee mukaansa muutaman hengen joukkueen ja älypuhelimen, jossa on GPS-toiminto. My2050 on yläkoululaisille ja lukiolaisille suunnattu opettavainen peli, jossa käsitellään ilmastonmuutosta. Peli on pelattavissa Raision Alppiruusupuistossa 18. toukokuuta asti.

Katariina Mäkinen-Önsoy