5G laajenee Taivassaloon

Nopean mobiiliverkon merkitys Taivassalon kaltaisilla mökkipaikkakunnilla on nyt merkittävästi aiempaa suurempi ja suomalaisten odotukset verkkoyhteyden laadulle korkeammalla. Kuva: DNA.

TAIVASSALO. DNA:n 5G-verkon paikkakuntalista on kasvanut jälleen kahdella, kun tukiasemia on rakennettu nyt myös Taivassalon ja Tammelan kuntiin. Verkon alue kattaa laskennallisesti jo liki kaksi kolmasosaa suomalaisista (66 %) heidän asuinpaikkansa perusteella, mikä tarkoittaa yli 3,6 miljoonaa ihmistä.

Saaristaan ja vesistöistään tunnetussa Taivassalossa DNA:n 5G-verkko yltää kunnassa nyt Kahiluodon ja Pinoperän alueille, Leikluodon ja Hakkenpään länsipuolisille alueille sekä niitä ympäröiville merialueille. Lähitulevaisuudessa 5G-rakentaminen laajenee myös kunnan muihin osiin. Etätöiden merkittävä kasvu viime vuosina on lisännyt odotuksia myös suosittujen mökkipaikkakuntien mobiiliverkkoyhteyksille.

Koronapandemian aiheuttama voimakas etätyöaalto on näkynyt selvästi vapaa-ajan asunnoilla, kertoo Luonnonvarakeskuksen julkaisema Mökkibarometri. Vuonna 2021 etätyötä vapaa-ajan asunnolta tehneiden osuus työssäkäyvistä, joille etätyö oli mahdollista, oli 43 %. Vastaava osuus vuonna 2016 oli vain 7 %. Mökkibarometristä selviää, että etätyötä vapaa-ajan asunnolta tehneistä kaksi kolmasosaa oli halukkaita ja lisäksi neljäsosa mahdollisesti halukkaita lisäämään etätöitä sieltä käsin.

– Nopeiden yhteyksien myötä suomalaiset voivat tehdä entistä laajemmin töitä mistä kulloinkin haluavat. Vapaa-ajan asunto taipuukin siis nimestään huolimatta nykyään myös työntekoon. Työpäivän päättyessä voikin ulko-ovesta sitten kävellä suoraan luontoon, DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari kuvailee.

DNA:lta kerrotaan, että 5G-verkkoja rakennettaessa päivittyy samalla koko alueen mobiiliverkko, kun vanhat tukiasemat vaihdetaan uusiin. Ulkoinen ja oikein suunnattu antenni parantaa yhteyden toimintavarmuutta niin 4G- kuin 5G-verkossakin ja mahdollistaa parhaan mahdollisen käyttökokemuksen.

DNA:n 5G-palveluita voi käyttää kaiken kaikkiaan jo 145 paikkakunnalla.

Katariina Mäkinen-Önsoy