Leader Ravakka hakee ihmisten kokoisia ideoita

Teemailloissa ja työpajoissa kartoitetaan paikallisia toiminta- ja rahoitustarpeita

Varsinais-Suomen Leader-ryhmät ovat tukeneet ohjelmakauden 2014–2022 aikana kulttuuria 3,5 miljoonalla eurolla. Tuen avulla paikallisella maaseudulla on toteutettu yhteensä 132 kulttuuria edistävää hanketta, joiden kokonaiskustannukset nousevat 5,3 miljoonaan euroon. Laitilan Kulttuuriseura Walon Kansanmusiikin matkassa -hanke loi lapsille draamallisen matkan kansanmusiikin historiaan. Esityksiä pidettiin kouluissa ja päiväkodeissa vuoden 2016 aikana. Hankkeen kokonaisrahoitus oli 55 000 euroa ja Leader-tuen osuus 80 %. Kuva: Leader Ravakka.

Leader-rahoituksella kehitetään maaseudun elinvoimaa esimerkiksi paikallisia yhdistystoimijoita tukemalla Laitilassa, Mynämäessä, Pyhärannassa, Uudessakaupungissa ja Vehmaalla.

TAPAHTUMAT. Leader Ravakka järjestää ensi viikolla kaksi mielenkiintoista työpajaa, joissa kartoitetaan Laitilan, Mynämäen, Pyhärannan, Rauman, Uudenkaupungin ja Vehmaan toiminta- ja rahoitustarpeita uutta paikallista kehittämisohjelmaa varten.

Ensimmäisenä on Teamsin välityksellä pidettävä kylä- ja yhdistysilta 16. maaliskuuta. Torstaina 17.3. sen sijaan Rauman Lyseon lukiolla järjestettävän ilmasto- ja luontoaiheisen Tekoja NYT! -työpajan vetää kirjailija ja media-alan ammattilainen Silja Annila. Myös tähän tilaisuuteen voi osallistua etäyhteydellä.

Kylille ja yhdistyksille suunnatussa illassa aiheena ovat muun muassa palveluiden ja harrastusmahdollisuuksien tukeminen, kulttuuritoiminnan, uusien tapahtumien ja yhdistysten yhteistyön edistäminen sekä luonnon virkistyskäyttöön, maaseutumatkailuun ja kylämarkkinointiin liittyvät tarpeet. Tilaisuudessa käydään läpi tulevaisuuden älykkäitä ja kestäviä yhteisöjä.

Tilaisuudessa kuullaan myös, millaisia yhdistysten hankkeita Ravakka voi rahoittaa vielä vuonna 2022. Leader-tukien haku on jatkuva, mutta rahoitusta myönnetään EU-ohjelmakausittain. Nyt käynnissä oleva ohjelmakausi päättyy tänä vuonna. Viimeiset rahoituspäätökset tehdään syksyllä. Kylät ja yhdistykset -iltaan tulee ilmoittautua viimeistään 15.3. täällä.

Arjen ilmasto- ja luontotekoihin keskittyvässä, nuorille suunnatussa työpajassa ideoidaan vaikuttavia tekoja ja annetaan rohkeutta sekä vinkkejä niiden toteuttamiseen.

– Työpajassa tekoja voi ideoida yksin, parin kanssa tai pienellä porukalla. Työpajaan saa tulla jo valmiinkin idean kanssa, mutta se ei missään nimessä ole välttämätöntä, kannustaa tilaisuutta järjestävä Tiina Saaresranta Leader Ravakasta.

Tilaisuuden jälkeen osallistujien kesken arvotaan yksi Tekoja Nyt! Maailmanpelastajan käsikirja -teos ja lisäksi Ravakan nuorisotyöryhmä esittäytyy. Järjestäjinä tilaisuudessa toimivat Leader Ravakan EkoTeko- ja Opportunities for Young People -hankkeet.

Tekoja NYT! -työpajaan tulee ilmoittautua viimeistään 14.3. täällä. Mikäli etätyöpaja sopii paremmin aikatauluun, ilmoittautuminen tapahtuu tällä lomakkeella.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• Teemoittaisissa illoissa ja työpajoissa Leader Ravakka kartoittaa toiminta- ja rahoitustarpeita uutta paikallista kehittämisohjelmaa varten EU:n ohjelmakaudelle 2021-2027. EU:n maaseuturahastosta aletaan myöntää uuden ohjelman mukaisia Leader-tukia vuonna 2023.

• Ravakan kolmen kysymyksen kyselyssä (2020) nousi esiin monelaisia kehittämistarpeita. Nämä liittyvät mm. luonnon virkistyskäyttömahdollisuuksiin, maaseutumatkailuun, kokoontumistiloihin, kylämarkkinointiin ja asukashankintaan, yhdistysten yhteistyöhön, kulttuuritoimintaan ja tapahtumiin sekä lasten ja nuorten toimintaan. Huolta herättävät toimijoiden väsyminen, vähenevä väestö ja palvelut sekä lähiympäristön tila. Keväällä 2022 työpajoissa pohditaan, miten nämä asiat huomioidaan uudessa paikallisessa kehittämisohjelmassa.

• Viimeiset teemahankehaut yhdistyksille pieniin investointeihin ja kehittämiseen ovat auki. Rahoituksen hakuaika on 5.3.–23.5.2022.