Raision vuoden 2021 kulttuuripalkinto Raisionseudun Lausujille

Raisionseudun lausujat esiintyivät kulttuuripalkinnon jakotilaisuudessa.

RAISIO

Raision vapaa-aikalautakunta on myöntänyt Raision vuoden 2021 kulttuuripalkinnon Raisionseudun Lausujat ry:lle. Palkinnon luovuttivat 12. maaliskuuta pidetyn perinteisen Harkon valanta -tapahtuman yhteydessä vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Tapio Soiniitty sekä varapuheenjohtajat Taina Virta ja Nina Stenlund.

– Tapio Soiniitty piti loistavan kulttuuria arvostavan ja sen merkitystä korostavan puheen. Hän oli lisäksi huolella paneutunut Raisionseudun Lausujien historiaan, Helinä Aaltonen Raisionseudun Lausujista kiittelee.

Raisionseudun Lausujat Harkon valanta -tilaisuudessa 12. maaliskuuta.

Raisionseudun Lausujat ry on lausuntataidetta harrastava yhdistys, jolla on pitkä historia. Lausuntaharrastus alkoi Raisiossa jo vuonna 1978, jolloin silloisen työväenopiston lausuntapiiri aloitti toimintansa. 1983 perustettiin Raisioon Taideyhdistys, jonka yhtenä jaostona oli Lausuntajaosto. Raisionseudun lausujat ry:n perustamiskokous oli vuonna 2003. Yhdistys laskee toimintansa alkaneen lausuntajaoston perustamisesta, joten ensi vuonna se täyttää 40 vuotta.

Yhdistyksen tarkoituksena on runouden tunnetuksi tekeminen ja esitysten mahdollisimman korkea taiteellinen taso. Esitykset toteutetaan joko itsenäisesti tai ohjaajien kanssa, ja runokoosteista pyritään tekemään monipuolisia. Yhdistyksen jäsenet, jotka tulevat Raisiosta ja sen lähikunnista, kouluttavat itseään jatkuvasti niin ryhmänä kuin yksityisestikin.

Lausujien aktiivinen joukko on näkynyt ja kuulunut Raision kulttuurielämässä alkuvuosien 25–35 vuosittaisesta esiintymisestä 75:een esiintymistilaisuuteen vuodessa. Raisionseudun Lausujat ry on valittu kolmasti esiintymään maamme vanhimman lausuntataiteen festivaalin Kajaanin Runoviikon Maakunnat kohtaavat -loppukilpailuun. Voitto on jäänyt saavuttamatta, mutta selviytymiset neljän parhaan lausuntaryhmän loppukilpailuihin ovat olleet osoitus Raisionseudun lausujien hyvästä tasosta. Lausujien esiintymiset eivät ole rajoittuneet pelkästään kotimaahan, sillä lausujat ovat tehneet vierailuja myös ulkomaille.

Lähes vuosittain Lausujat ovat valmistaneet pienempien produktioiden lisäksi vähintään yhden suurikokoisen runokoosteen. Ohjaajina Lausujilla on ollut korkean tason ammattilaisia, muun muassa Kaija Tuominen, Mikko Majanlahti, Turo Herala, Marjaana Utriainen ja viime aikoina näyttelijä, ilmaisutaidon ohjaaja Inkeri Kivimäki.

Kolme yhdistyksen jäsentä (Iria Palo, Ritva Tiainen ja Satu Salovaara) ovat tulleet hyväksytyiksi Suomen Lausujain liiton jäseniksi ja ovat näin ollen oikeutettuja käyttämään titteliä lausuntataiteilija.

Vuosittain jaettavan Raision kulttuuripalkinnon myöntää vapaa-aikalautakunta yksityiselle henkilölle, yhdistykselle tai yhteisölle, joka on joko uransa aikana tai kuluneen vuoden aikana tehnyt merkittävää kulttuurityötä joko paikallisesti, alueellisesti tai valtakunnallisesti. Palkinto on tunnustustyyppinen ja se sisältää kunniakirjan ja muistoesineen, joka on keraamikko Minna-Liisa Soinin tekemä Runoratsu. Palkintoa on jaettu vuodesta 2002 lähtien.

Turun Seutusanomat

 

 

Juttuun lisätty 13.3. kello 14.08 Helinä Aaltosen kommentti
Raision kaupungintalolla lauantaina pidetystä palkinnonjakotilaisuudesta.