Rasekon ja TAI:n opiskelijat vievät suomalaista ruokakulttuuria maailmalle

Rasekossa kokiksi opiskeleva Brina Virkkunen esittelee tässä suomalaisella twistillä muokattuja pastel de nata -vaniljaleivoksia. Kuvat: Katariina Mäkinen-Önsoy.

TAI:ssa ja Rasekossa opiskelevista tarjoilijoista ja kokeista koostuva tiimi vie Suomen ruokakulttuuria Portugaliin. Tiimillä on lokakuussa järjestettävänään kolme tilaisuutta suurlähettilään luona Lissabonissa.

KOULUTUS. Raision seudun koulutuskuntayhtymä (Raseko) ja Turun ammatti-instituutti (TAI) tekevät yhteistyötä kolmatta kertaa ruokakulttuurivaihdon merkeissä. Kuudesta opiskelijasta ja kahdesta opettajasta koostuva tiimi lähti lokakuun alussa Portugalin Suomen suurlähetystöön toteuttamaan Suomi-juhlaviikkoa. Projekti rahoitetaan EU:n Erasmus+ -rahoituksella.

Tiimin yhdessä suunnittelemat ja toteuttamat kulinaariset nautinnot edustavat Suomen ja Portugalin ruokakulttuurien fuusiota. Heidän valmistamansa ruoat ja juomat ammentavat ideoita saaristosta, Järvi-Suomesta sekä Lapista. Ne sisältävät mielenkiintoisia versiointeja portugalilaisille tutuista herkuista. 

Suomi-juhlaviikon kokonaissuunnittelua on tehty tiiviissä yhteistyössä suurlähettilään ja muiden lähetystön toimijoiden kanssa. 

Turun ammatti-instituutissa tarjoilijaksi opiskeleva Leila Karhunen kertoo Farmers Apple Pie -cocktailista, jossa maistuu nimensä mukaisesti kirpeä omenapiirakka.
Yksi matkaan lähtijöistä on Turun ammatti-instituutissa ravintola- ja catering-alan ammattitutkintoa oppisopimuksella suorittava Leila Karhunen. 
– Tässä tarjoutuu mahdollisuus terästää englanninkielen taitoja ja valmistaa erikoisempia ruokalajeja korkealaatuisista raaka-aineista, Karhunen toteaa.
– Olen ollut mukana tarjoilijoiden kilpailutoiminnassa ennenkin ja seuraavat alan MM-karsinnat ovat heti Portugalin reissun jälkeen. Kansainvälisestä kokemuksesta ei ole ainakaan haittaa ammattiosaamisen kisoissa, Karhunen jatkaa. 

Portugaliin lähtevistä Rasekon kokkiopiskelijoista Brina Virkkunen ja Arttu Parviainen kertovat suolaisista ja makeista leivoksista, joissa yhdistyvät kiehtovasti kaksi ruokakulttuuria:
– Pastel de nata on hyvin tyypillinen portugalilainen vaniljaleivos, josta olemme kehitelleet kanelilla ja kardemummalla maustetun korvapuustiversion, esittelee Virkkunen.
– Meidän versiomme empanadas-pasteijoista muistuttaa hyvin paljon kalakukkoa ruisjauhotaikinansa ja savusärkitäytteensä ansiosta. Ideanamme on ollut tehdä eettisiä ja kestäviä valintoja, ja tuoda vajaasti hyödynnetyt kalalajit monipuoliseen käyttöön, Parviainen lisää.

Suurlähetystössä järjestettävän Suomi-juhlaviikon jälkeen opiskelijat jatkavat työelämäjaksojaan Portugalin pääkaupungissa, Lissabonin ravintoloissa.

Cloudy Sky GT -cocktail on väriltään sininen niin kuin taivas, hattara sen päällä esittää pilveä.
TAI:n ravintolapalveluiden lehtorin Niina Vahteran mukaan projektin tavoitteena on ennen kaikkea kehittää ammatillista osaamista sekä maiden välistä yhteistyötä.
– Tällaisessa projektissa kaikki voittavat: opiskelijat saavat uudenlaisia kokemuksia, suurlähetystössä päästään esittelemään suomalaista ruokakulttuuria ja suomalaiset yhteistyöyrityksemme saavat tuotteitaan tunnetuksi, Vahtera sanoo.

Lounaat, illalliset ja cocktailtilaisuudet järjestetään Suomen suurlähettilään residenssissä, jossa vieraina on muun muassa Portugalin parlamentin jäseniä, ravintola- ja elintarvikealan toimijoita. Yhteistyöllä on tarkoitus edistää myös Team Finland -yrityshanketta.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiimin Instagram-tililtä @culinaryinfinnishembassy voi seurata Suomi-juhlaviikon etenemistä ja työelämäjaksojen kuulumisia Portugalin Lissabonista.

Opiskelijat Arttu Parviainen, Brina Virkkunen, Leila Karhunen, Vilma-Noora Martin ja Sofia Tamminen yhdessä opettajiensa Rasekon ravintola- ja catering alan lehtorin Tomi Ahon ja TAI:n ravintolapalveluiden lehtorin Niina Vahteran (keskellä) kanssa.