FINFRINGE-festivaali valloittaa Turun ydinkeskustan

Hansakortteli tapahtuman keskiössä

FINFRINGE-festivaalin näyttämönä toimii muun muassa Hansakortteli. Kuva: Jussi Virkkumaa.

TURKU. Turussa kolmatta kertaa järjestettävä FINFRINGE-festivaali tuo esittävää taidetta keskelle kaupunkitilaa. Hansakortteliin ja Åbo Svenska Teateriin 13.–16. lokakuuta sijoittuvassa tapahtumassa voi kokea alle tunnin mittaisia esityksiä. Fringe-festivaalit ovat kansainvälisesti tunnettuja marginaalitaiteen näyttämöitä.
– Meidän on tarkoitus juurruttaa FINFRINGE osaksi Turun kevään tapahtumatarjontaa. Kun järjestimme ensimmäisen Fringe-festivaalin vuonna 2019, ajankohtana oli toukokuu. Tänä vuonna tapahtuma piti rajoitusten takia siirtää viime vuoden tapaan keväästä syksyyn, mutta ensi keväänä FINFRINGEn on tarkoitus palata alkuperäiselle paikalleen, FINFRINGE-festivaalin toiminnanjohtaja Kristina Vahvaselkä kertoo.

Paikallinen festivaali koostuu tänä syksynä muun muassa OFF-ohjelmiston ilmaisesityksistä, Only for You: Love -esityssarjasta sekä kotimaisena erikoisuutena jokamiesluokkanakin tunnetusta JokKISS-ohjelmakokonaisuudesta. Vahvaselän mukaan esityspaikkojen ohjelma on rakennettu niin, että esityksiä ehtii nähdä useamman päivässä.
– Tällä kertaa ohjelma on vallitsevan tilanteen takia normaalia pienimuotoisempi, mutta kuitenkin monipuolinen. Esityksiä on sekä Åbo Svenska Teaterissa että ympäri Hansakorttelia esimerkiksi Thaliatorin toisessa kerroksessa ja Hansatorilla, Vahvaselkä lisää. 

Fringe-festivaaleja on maailmanlaajuisesti noin 250, joista suurin on Edinbourgissa vuosittain järjestettävä The Edinburgh Festival Fringe. FINFRINGE on ollut alusta asti myös osa Nordic Fringe Networkia avaten suomalaisille esiintyjille mahdollisuuden päästä esiintymään myös muilla Pohjoismaisilla Fringe-festivaaleilla. 
– Turku on luonteva paikka tapahtumalle, sillä tämän kaupungin festarihistoria on niin hieno. Nimesimme täällä perustetun festivaalin FINFRINGEksi siitä syystä, että olemme suunnitelleet tapahtuman laajenevan ympäri Suomen kiertueen muodossa, Kristina Vahvaselkä toteaa. 

Omaperäisten esitysten suunnittelussa ja toteutuksessa FINFRINGE ry:n tukena on myös turkulainen ohjausryhmä. Siihen kuuluvat edustajat Åbo Svenska Teaterista, Turun kaupunginteatterista, Linnateatterista ja Turun Taideakatemiasta. Festivaalia tukevat Turun kaupunki, Turun teatterisäätiö, Taiteen edistämiskeskus, Suomen Kulttuurirahasto sekä Svenska Kulturfonden ja Konstsamfundet.

Katariina Mäkinen-Önsoy