Sauvolainen Elämys Ämmi palkittiin EU-ympäristömerkillä

Luontohoivaa mummolameiningillä

Elämys Ämmin satumökit Villa Vino ja Villa Keno. Kuvat: Elämys Ämmi.

EU-ympäristömerkin myötä Elämys Ämmi hyväksyttiin myös Sustainable Travel Finland -ohjelmaan. 

MATKAILU. Sauvolaisten Sanna Katajaisen ja Timo Sipon viisivuotinen työ matkailun parissa toi Elämys Ämmille EU-ympäristömerkin. Suomen ja Pohjoismaiden toinen nykyisten kriteerien mukaan EU-ympäristömerkitty majoituspalvelu sijaitsee Sauvossa. Ympäristömerkki myönnettiin huhtikuussa.

Luonto houkuttelee matkaajia Sauvoon läheltä ja tavallisesti myös kaukaa.
– Matkailuvalttinamme on hiljaisuus, josta nauttivat niin paikalliset kuin pidemmän matkan takaa matkanneet turistit, sanoo Katajainen.
– Ämmi tarkoittaa Pohjois-Suomessa isoäitiä. Pidän siis Sauvossa mummolapalvelua, jossa otetaan lämpimästi vastaan, ja josta lähdetään hyvillä mielin, vatsat täynnä, Katajainen jatkaa.

Majoitus- ja ruokapalvelujen lisäksi Elämys Ämmi tarjoaa myös esimerkiksi lähiruoka- ja käsityöaiheisia kursseja.

– Omilla matkoillamme olemme halunneet nähdä miten ne paikalliset elää. Sitä haluttiin tarjota meilläkin. Suomalaista elämää ja kotiruokaa, Katajainen kertoo.

Lähemmäs paikallista elämää olisikin vaikea päästä, sillä Elämys Ämmin päärakennus on myös yrittäjien oma koti. Ympäristömerkkiä hakiessa se tarkoitti, että esimerkiksi oma energiankulutus ja jätemäärät oli laskennassa eroteltava vieraiden kulutuksesta.

Sauvolaisen Elämys Ämmin yrittäjäpariskunta Sanna Katajainen ja Timo Sippo.

Elämys Ämmin majoitustoiminta on laajentunut vuosi vuodelta, ja nyt vieraita yöpyy paitsi päärakennuksessa ja kolmessa mökissä, myös puuhun ripustetussa Leijuteltassa. Kesäksi valmistuvassa neljännessä mökissä nukutaan heinillä kuin linnunpesässä.

Ennen koronaa jopa 70 prosenttia Elämys Ämmin asiakkaista tuli ulkomailta, suurin osa Saksasta. Koko Euroopassa tunnettu ympäristömerkki oli siis luonteva valinta. Viime aikoina turistien puutetta on paikannut lähimatkailu.

– Korona-aikana monet ovat huomanneet, että lähelläkin voi olla hyviä asioita. Keski-Euroopan kaupunkiloman sijaan riittää omakin kunta. Pienyrittäjiä varmasti myös ajatellaan, Sanna Katajainen sanoo.

Timo Sipon rakentamaa maanalaista savusaunaa ja sen yhteydessä olevaa kokoustilaa on vuokrattu paljon yritystilaisuuksiin, mutta ainutlaatuinen saunaelämys on löytänyt suosiota muualtakin. Nyt saunavuoroja varaavat lähialueen perheet.

Yrittäjäpariskunnan mielestä merkin kriteereihin kannattaa suhtautua ennemmin oman toiminnan kehittämisenä kuin vaivalloisena vaatimusten täyttämisenä. Hän myös kiittelee Ympäristömerkintä Suomelta saatua tukea.

– Suosittelen muillekin yrityksille, ehdottomasti kannattaa hakea. Helpottaa, kun etenee vaikka yhden kriteerin päivässä. Ei se ole niin vaikeaa, ja saa perusasiat samalla kuntoon.

EU-ympäristömerkin myötä Elämys Ämmi hyväksyttiin myös Sustainable Travel Finland -ohjelmaan, johon hyväksytyt yritykset täyttävät Visit Finlandin taloudellisen, ekologisen, sosiaalisen ja kulttuurisen kestävyyden kriteeristön.

Katariina Mäkinen-Önsoy