Poikkeukselliset yo-kirjoitusten ja lakkiaisten järjestelyt sujuneet Tsykissä hyvässä hengessä

Riikka Lindroos esittelee Kurkistus tulevaisuuteen -huonetta luonnontieteisiin painottuneen Tsykin tiloissa.

TURKU. Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukiossa eli Tsykissä ylioppilaskirjoitukset ovat tämän syksyn osalta onnistuneesti takanapäin. Vaikka opiskelu on koronarajoitteiden värittämään kevääseen verrattuna normalisoitunut ainakin siltä osin, että on palattu lähiopetukseen, ei kirjoituksia voitu toteuttaa aivan totutun kaavan mukaan vielä syksylläkään.

Päinvastoin kuin keväällä, nyt ylioppilaskirjoitusten aikataulua venytettiin, jolloin lisäpäiviä tuli kolme. Normaalisti reaali kirjoitetaan kahtena päivänä ja nyt kumpikin päivä jaettiin puoliksi, joten reaalipäiviä oli kaikkineen neljä. Lisäksi A-kielistä englanti erotettiin omakseen ja muut vastaavat omakseen, luettelee Tsykin rehtori Riikka Lindroos.

Varsinaista lakkiaisjuhlaa suunnitellaan järjestettäväksi ainakin vielä tässä vaiheessa paikan päälle oppilaitoksen tiloihin.

Läsnä olisivat uudet ylioppilaat, joista kukin saisi kutsua paikalle kaksi läheistään, ja lisäksi opettajat. Toivomme, että voimme järjestää juhlan tällä tavoin, mikäli ei tule uusia rajoitteita, rehtori miettii.

Muutoksia järjestelyihin lyhyellä varoitusajalla

Koronapandemia pisti Tsykissäkin suunnitelmat uusiksi kevätlukukaudella nopealla aikataululla.

Vielä tammikuussa ajattelimme, että virus on paikallisesti jossakin Aasiassa eikä tulisi Eurooppaan ainakaan tässä laajuudessa. Sitten ylioppilaslautakunnalta tuli jotakin vinkkiä, että saatetaan joutua tekemään erityisjärjestelyjä. Lopulta asia olikin todellisinta totta ja annettiin lyhyellä varoitusajalla ohjeistus kirjoitusten järjestämisestä tiivistetysti, muistelee Lindroos.

Käytännössä maaliskuulle ajoittuva rupeama puristettiin kahteen viikkoon, jolloin kirjoitettiin joka päivä.

Se oli opiskelijoille aikamoinen urakka! Raju juttu se oli myös siksi, että samaan aikaan tuli tieto korkeakoulujen sisäänotossa tapahtuvista muutoksista, joiden mukaan yo-arvosanojen painoarvo valinnoissa lisääntyy.

Kirjoitusten puolivälissä muualla koulussa siirryttiin etäopetukseen, mikä asetti omat haasteensa muun muassa opettajille, jotka siihen saakka olivat pitäneet lähinnä yksittäisiä etätunteja. Lindroosin mukaan kollegat opastivat toisiaan oman teknisen osaamisensa puitteissa ja opiskelijatkin suhtautuivat asiaan ajatuksella, että kaikki ollaan samassa veneessä.

Juhlavia ja yhteisöllisiä hetkiä

Kevään lakkiaiset toteutettiin Tsykissä muiden lukioiden tapaan virtuaalisesti.

Se oli hieno tapahtuma ja koko työyhteisön yhteinen ponnistus, jossa opiskelijatkin olivat mukana järjestelyissä. Verkkotapahtuma alkoi aamupäivällä yhdeltätoista, jolloin lueteltiin kaikkien uusien ylioppilaiden nimet. Heistä, jotka olivat halunneet, striimattiin lisäksi videokuvaa kodeistaan. Sitten laitettiin ohjausryhmittäin lakki päähän ja varmasti monissa kodeissa nostettiin maljat muutaman läheisen läsnä ollessa, rehtori kertoo.

Juhlassa laulettiin normaaliin tapaan Gaudeamus igitur ja kuultiin musiikkiesityksiä sekä rehtorin, uuden ylioppilaan ja opiskelijan puheet.

Koronarajoitusten höllennyttyä monissa Suomen lukioissa järjestettiin vielä elokuun lopulla yhteisöllinen juhla kaikille kevään ylioppilaille.

Juhlasalistamme välitettiin livestriimausjuhla, jossa oli kevään ylioppilaita. He olivat saaneet kutsua paikalle kaksi läheistä perheistään, ja turvavälit oli huomioitu. Lukion opiskelijat seurasivat striimausjuhlaa eri puolilta koulun tiloista, jolloin kaikilla oli mahdollisuus elää tuo hetki.

Tilaisuus huipentui koulun suurella sisäpihalla, jonne ylioppilaat kokoontuivat toisiaan onnittelemaan. Koulurakennuksen yläkerroksista ikuistettiin juhlapäivän päätteeksi kuvia ylioppilaslakkinsa ilmaan kohottaneista nuorista, jotka kajauttivat ilmoille kolminkertaisen Eläköön! -huudon.

Riikka Lindroos toivoo, että ensi kevään lakkiaiset voitaisiin järjestää normaaliin tapaan, mutta tässä vaiheessa asiat ovat näiltä osin täysin avoinna. Korona-aikana hän haluaa osoittaa kiitoksensa erityisesti Tsykin opiskelijoille:

Meillä on huikea maskienkäyttöprosentti! Jos otetaan vaikka 25 opiskelijaa, niin heistä ehkä yksi tai kaksi kulkee ilman maskia. Täytyy sanoa, että he ovat vastuuntuntoista porukkaa, joka huolehtii itsestään, joten siinä mielessä he ovatkin valmiita tulevaisuuden tekijöitä.

Jaakko Virrankoski