Tanssikoulu Play rohkaisee kaikkia kokeilemaan lavatansseja

Play haluaa jakaa tanssin iloa kaiken ikäisille.

Uusi turkulainen tanssikoulu Play avasi vastaremontoidut tilansa viime viikon tiistaina. Tunneilla korostuu tanssiharrastuksen sosiaalinen luonne ja mukaan ovatkin tervetulleita aivan kaikenlaiset ihmiset. Tanssikoulun avajaisviikolla saattoi aistia, että tanssi todella imaisee mukaansa.

TURKU. Viime viikon tiistaista lähtien Läntisellä pitkäkadulla on pyörähdelty niin tangon, fuskun kuin salsankin askelin, kun uusi, Joonas Kainulaisen ja Alina Mustamaan luotsaama Tanssikoulu Play avasi ovensa. Kyseessä on matalan kynnyksen tanssikoulu, jossa tanssitunneille voi osallistua ilman ennakkoilmoittautumista joko kertamaksulla tai sarjakortilla.

Läntisen pitkäkatu 21:n tilat remontoitiin tanssikuntoon kuudessa viikossa.

– Täällä on kaikki ihan uusiksi laitettu. On purettu seinää, siirretty seinää, ja lattiat ja pinnat on uusittu. Peilit tulevat seinille vielä viikonlopun aikana. Paljon on ollut tekemistä, mutta meillä on ollut hyvä talkooporukka ja olemme pysyneet hienosti aikataulussa, kertoo kahdeksatta vuotta päätoimisena tanssinopettajana toimiva Joonas Kainulainen tanssisalin laidalla sijaitsevan loungen sohvilla.

Play profiloituu Turun ainoaksi tanssikouluksi, joka keskittyy pelkästään lavatansseihin. Tanssilajien kirjo on valtava, mutta muiden muassa tangon, buggin, rumban, foksin, cha chan ja bachatan askelkuvioita koulussa on mahdollista treenata.

– Avajaisviikolla harjoitellaan eri tanssilajeja tunti kutakin kerrallaan, jotta tanssioppilaat pääsisivät tutustumaan mahdollisimman moneen lajiin. Avajaisviikon jälkeen aina yhtä tanssilajia harjoitellaan yksi ilta, ja ihmiset voivat osallistua tanssinopetukseen yhdestä kolmeen tuntiin tiistaisin, torstaisin ja sunnuntaisin. Lisäksi tammi–helmikuun ajan ensimmäinen tunti on kaikille sunnuntaisin ilmainen, Kainulainen huomauttaa.

Emmi Andersson ja Ville Rantapuska ovat menettäneet sydämensä tanssille.

Tanssi on sosiaalinen tapahtuma

Tanssin terveyshyödyt niin keholle kuin mielellekin ovat osoittautuneen kiistattomiksi. Ennen kaikkea se on kuitenkin ihmisten keskinäistä kohtaamista.

– Halusimme luoda tanssikoulun, jonne on matala kynnys saapua ja jossa yhteisöllisyys korostuu. Tanssi on loistavaa liikuntaa, mutta myös ennen kaikkea sosiaalinen tapahtuma, Kainulainen korostaa.

Playssa ei tunneta ala- tai yläikärajoja ja tunneille voi osallistua joko oman tanssiparin kanssa tai ilman. Kursseilla pyörii vauhdikas parinvaihtorinki, ja opettajien mukaan tanssitaito kehittyykin nopeammin parin vaihtuessa.

– Tanssissa parasta on se, että teini-ikäiset ja vanhemmat tanssivat sulassa sovussa niin humppaa kuin kymmeniä muitakin tanssilajeja, nauraa Alina Mustamaa, jonka mukaan heidän tärkein viestinsä onkin se, että kukin saa tulla sellaisena kuin on, tanssitaitoon, ikään tai kokoon katsomatta.

Kainulaisen ja Mustamaan mukaan tanssitunneille kannattaa pukea ylleen mukavat vaatteet ja kengät, joissa on hyvä liikkua. Heidän lisäkseen tanssikoulussa on myös vierailevia opettajia.

Joonas Kainulainen ja Alina Mustamaa opettavat tanssia Tanssikoulu Playn lisäksi ympäri maan.

Rohkeasti kokeilemaan

Turkulaiset Emmi Andersson ja Ville Rantapuska myöntävät hurahtaneensa tanssiharrastukseensa täysin.

– Itse löysin tanssin oikeastaan melko myöhäisellä iällä ja sitä ennen olin lähinnä joissakin häissä vain tanssinut valssia. Puolisentoista vuotta sitten osallistuin mieshaasteeseen, jossa oli tarkoituksena saada viejiä lisää tanssilavoille. Siitä se innostus sitten lähti, Rantapuska kuvaa.

Andersson puolestaan lähti mukaan tanssikurssille, koska ei tanssia osaamattomana halunnut istuskella vain pöydissä seuraamassa muiden tanssimista.

– Ajattelin, että opettelen vain perusvalssin ja -foksin, että niillä pärjää. Ensimmäisen kerran, kun sitten osallistuin Joonaksen tunnille, tulivat mukaan salsat ja muut enkä enää päässytkään tanssimisesta irti, noin vuoden verran harrastuksen parissa viihtynyt Andersson kertoo.

Tätä nykyä tanssitaiturit toimivat Tanssikoulu Playssa myös avustajina tukien opetusta. Uusia tiloja he kehuvat toimiviksi ja tunnelmallisiksi.

– Tärkeintä on, että ihmisillä on hauskaa eikä tarvitse hampaat irvessä liikkua. Suosittelen tätä kaiken ikäisille ja kehotan kaikkia kokeilemaan, sillä virheitä ei tarvitse pelätä. Niille voi nauraa ja sitten taas jatkaa, Rantapuska muistuttaa.

Lempitanssikseen hän mainitsee salsan, mutta Anderssonilla lempitanssi vaihtelee tunnetilan mukaan.

– Jos kokeilee vähän kaikkea, niin huomaa, miten eri lajit tukevat toisiaan. Jokaisessa tanssilajissa on puolensa, jotka viehättävät.

Ihana lavatanssikulttuuri

Lavatanssikulttuuri kiehtoo Heidi Jaarista.

Turkulainen Heidi Jaarinen osallistui tanssitunnille heti avajaispäivänä tiistaina. Taustallaan hänellä on muutaman vuoden kokemus latinotansseista soolona ja paritanssien osalta jonkin verran salsasta.

– Nyt halusin tulla tutustumaan suomalaiseen lavatanssikulttuuriin, koska mielestäni se on ihanaa ja rakastan suomalaisia iskelmäbiisejä. Olen joskus käynyt lavatansseissa kesällä, mutta toivoisin, että tästä tulisi vakituinen harrastukseni, jolloin voisin käydä lavatansseissa enemmänkin.

Tiistain tanssitunnilla Jaarinen pääsi tanssimaan fuskua ja oli tyytyväinen siihen, että paikalla oli niin hyviä viejiä.

– Tanssissa parasta on se fiilis, jonka siitä saa. Siitä tulee euforia, josta saa ihanaa energiaa. Mielestäni kaikkien pitäisi tulla tanssimaan lavatansseja. Täällä on letkeä fiilis, hän iloitsee.

Puhuttaessa tanssilavakulttuurista Playn omistajapariskunta toteaa itse kulttuurin varsinkin maakunnissa hiipuneen, mutta sen sijaan paritanssiharrastuksen nostaneen kuitenkin kovasti suosiotaan.

Playsta on mahdollista tilata pieniä opetustuokioita esimerkiksi yritysten pikkujouluihin ja vaikka pääasiallinen tavoite on harjoituttaa ihmisiä lavatansseja varten, voi tanssikoulusta tilata myös pienimuotoisia esityksiä.

– Tanssi on koukuttavaa, joten rohkeasti mukaan! Uuden vuosikymmenen myötä on hyvä aika aloittaa uusi harrastus, Alina Mustamaa rohkaisee.

Jaakko Virrankoski