Hirvensalon seurakuntakeskus joudutaan ehkä täysin purkamaan

Hirvensalon seurakuntakeskus sai huonoja uutisia. Kuva: Martinseurakunta / Timo Jakonen.

Sisäilmaongelmat pakottivat koko toiminnan partiota lukuunottamatta väistötiloihin. Seurakuntayhtymän ja Turun kaupungin hyvän yhteistyön ansiosta korvaavat tilat löytyivät kuitenkin varsin nopeasti.

HIRVENSALO. Hirvensalon seurakuntakeskus – rakennus, joka sisälsi seurakuntakodin, kirkon ja muun muassa päiväkerhotoiminnan tilat – on nyt kiinni vakavien sisäilma- ja homeongelmien vuoksi. Ainoastaan rakennuksen kaksikerroksisessa osassa toimiva partio jatkaa rakennuksessa kevääseen saakka, kaikki muu toiminta on siirretty korvaaviin tiloihin. Rakennuksen kunto on niin huono, että se saatetaan joutua jopa purkamaan kokonaan.

Tilanteen vakavuus selvisi Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän teettämässä kuntokartoituksessa, joka tehtiin peruskorjauksen suunnittelun yhteydessä.

– Heti aluksi paljastui, että rakennus on monilta osiltaan jopa purkukunnossa. Tarkemmassa kuntoarviossa saatiin selville, että kirkkosalin, seurakuntasalin, sisääntuloaulan ja käytävän osalta tilanne on todella paha: todennnäköisyys, että herkästi oireileva ihminen saa näissä tiloissa oireita sisäilmaongelmien vuoksi, on suuri, kertoo seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Seppo Kosola.

Yksikerroksinen osa rakennuksesta täysin kiinni

Perustetun sisäilmaryhmän palaveerattua rakennuksen yksikerroksinen osa päätettiin laittaa saman tien kiinni ja kaksikerroksisesta osasta haluttiin siirtää päiväkerholapset niinikään hetimiten pois huonosta sisäilmasta.

– Päiväkerholapset ovat tiloissa niin monta tuntia, että emme halunneet ottaa mitään riskiä. Partion kokoontuessa tiloihinsa oleskelu on sen verran lyhytaikaisempaa, että tutkimusten mukaan riskit ovat pienemmät. Kevääseen saakka partio saa siis jatkaa nykyisissä tiloissaan.

Päiväkerholle piti sen sijaan nopeasti löytää uusi toimintatila. Turun kaupungin ja seurakuntayhtymän hyvän yhteistyön ansiosta se myös löytyi.

– Siinä kävi suoranainen säkä, sillä Turun kaupungilta oli juuri jäänyt tyhjilleen yli 400 neliön päiväkotitila Pitkäpellonkadulta, seurakuntakeskuksesta katsottuna tien toisella puolella muutaman minuutin kävelymatkan päässä. Saimme päiväkerhon siirrettyä mukavasti sinne ja iso tila mahdollistaa muidenkin seurakuntatoimintojen siirtämisen Pitkäpellonkadulle.

Muitakin korvaavia tiloja on otettu käyttöön.

– Osa toiminnasta on siirretty Hennalan seurakuntakotiin. Meillä on mahdollisuus käyttää myös muun muassa Meri-Karinan tiloja ja taidekappelia, jos esimerkiksi Kakskerran ja Martin kirkkojen tilat eivät riitä, kertoo Kosola korvaavien tilojen laajasta käyttömahdollisuudesta.

Partiolaisille suunnitellaan keväästä eteenpäin siirrettävää modulirakennusta, jollaisia käytetään nykyisin paljon vastaavissa tilanteissa.

Valtuusto päättää, saako rakennus purkutuomion

Seurakuntarakennuksen tulevaisuus ei ole vielä selvillä, mutta tulossa on joko erittäin kattava peruskorjaus tai jopa purkutuomio.

– Asian päättää lopullisesti keväällä kirkkovaltuusto. Itse olen jo kallistumassa uudisrakennuksen kannalle, sillä silloin vältettäisiin se uhka, että nykyisen rakennuksen rakenteisiin jää ”hapanta” ja olemme taas ongelmissa viiden vuoden päästä, pohtii Kosola.

Sisäilmaongelma on jo nyt maksanut paljon rahaa Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymälle.

– Rahaa on jo nyt mennyt noin 10 000 euroa tutkimuksiin ja kalusteiden desinfiontiin. Väistötilojen vuokraukset ovat noin 6 000 euroa kuukaudessa. Toisaalta seurakuntakeskuksen lämmitys- ja sähkölaskut jäävät nyt tulematta, niillä säästöillä pystytään ainakin osin kuittaamaan vuokrauskulut, laskee Kosola.

Marko Vuosjoki