Sauvolainen yrittäjä Pauliina Fredman viettää tunnelmallista mökkijoulua

jouluhaatattelu
Yrittäjä Pauliina Fredmanin perheellä on edessä mökkijoulu. Kuva: RAGIP ÖNSOY.

Turun Seutusanomat haastatteli sauvolaista valokuvausyrittäjää Pauliina Fredmania joulun alla juhlapyhien suunnitelmista.

JOULU. Viidettä vuotta omaa valokuvausyritystä, Pauliina Tähkäpää Photographya, pyörittävä sauvolainen Pauliina Fredman toteaa joulun tarjoavan harvinaisen hengähdystauon yrittäjän arjessa.

– Keväästä syksyyn on valokuvaajan sesonkiaikaa. Jouluajan voi sitten pyhittää kesälomalleen, hän hymyilee.

Viime vuonna joulua vietettiin Fredmanien kotona, kun taas tuleva aatto juhlitaan Pauliinan miehen vanhempien mökillä.

– Perinteenämme on olla jouluna molempien perheiden kanssa. Aatto sujuu siis tutulla kaavalla kaiken muun paitsi viettopaikan suhteen: ei ole tullut aiemmin vietettyä joulua rantamökissä. Tapanina matkataan sitten jälleen isovanhempien luo, Fredman sanoo.

Aattona Fredmanit kerääntyvät glögilaseineen television ääreen katsomaan Lumiukkoa ja joulurauhan julistusta.

– 8-vuotias lapseni vain on tullut epäileväksi joulupukin olemassaolon suhteen. Kuusenkoristelusta hän tykkää kovasti, meillä kuusi tuodaan sisälle mahdollisimman aikaisin, yleensä jo joulukuun alussa, Pauliina Fredman toteaa.

Kotia he koristelevat havukranssein ja jouluvaloin, myös musiikilla on iso rooli valmisteluissa.

– Taustalla soi usein jouluradio, joka nostattaa mielen joulutunnelmaan. Kauneimpiin joululauluihin osallistumisestakin on tullut perheessämme perinne, Fredman jatkaa.

Pauliina Fredmanin perheessä on tapana tehdä laatikot itse, mutta hänen miehensä perheellä tällaista perinnettä ei ole.

– Olemme jakaneet siskoni kanssa isoisoäidin ohjeet, joiden mukaan valmistamme jouluruoat. Lisäksi joulupöydästä löytyvät ne perinteiset, kinkku tai kalkkuna, riippuen kumman suvun kanssa ruokaillaan, perunat, sillit, rosolli ja monenmoista kalaa. Miehen puolella herkutellaan lipeäkalalla, kun taas minun suvussani se ei ole kuulunut pöydän antimiin, hän kertoo.

Fredmanin puolesta joulua voisi viettää myös muualla kuin Suomessa, mutta hänen miehelleen kotosuomalainen perinnejoulu on erityisen tärkeä.

– Voisihan sitä kokeilla joskus ja nähdä, miten joulua vietetään muualla, kuten esimerkiksi New Yorkissa tai jossain rantalomakohteessa.

Katariina Mäkinen-Önsoy