Sauvon vs. kunnanjohtaja Juuso Alatalo: “Jouluna kokoonnutaan yhteen perheen kanssa”

jouluhaastattelu
Sauvon vs. kunnanjohtaja Juuso Alatalo nauttii perheineen perinteisestä joulusta Mynämäellä. Kuva: RAGIP ÖNSOY.

Turun Seutusanomat haastatteli Sauvon vs. kunnanjohtajaa Juuso Alataloa joulun alla juhlapyhien suunnitelmista.

JOULU. Sauvon virkavapaalla olevaa kunnanjohtajaa Seppo Allénia sijaistaa ainakin vielä vuodenvaihteeseen asti mynämäkeläinen Juuso Alatalo. Työntäyteisiä päiviä kunnan hallinnossa elokuun alusta alkaen paiskinut Alatalo sanoo, että jouluna on aikaa rauhoittumiselle.

– Juhlapyhät vietämme perinteiseen tapaan kotona. Kaikkein tärkeintä on kiireiden jälkeen hengähtää ja viettää perheen kanssa yhteistä aikaa rentoutuen.

Alatalo osallistui ensimmäistä kertaa Sauvon joulunavaukseen, joka järjestettiin marraskuun lopulla Sauvon palvelukeskuksen pihapiirissä.

– Oli mukava mennä sinne tapaamaan ihmisiä. Muutenkin olen koittanut olla kunnanjohtajana aktiivinen ja yhteistyökykyinen eri toimijoiden parissa.
– Mukanani oli nuorempi poikani, joka halusi päästä kertomaan lahjatoiveensa joulupukille, lisää Alatalo.

Juuso Alatalon perheeseen kuuluu vaimo sekä 8- ja 4-vuotiaat pojat.

– Jännitystä on ilmassa itse kullakin, erityisesti lapsillamme, jotka ovat jättäneet lahjatoivelistat jo aikoja sitten tonttujen vietäviksi, hän hymyilee.

Useampana vuotena Alatalojen kotia on koristanut tekokuusi, mutta tänä vuonna heille saattaa tulla oikea kuusi.

– Sanotaan niin, että olen antanut itseni ymmärtää aamupalakeskusteluissa, että minun pitäisi sellainen hommata kotiin, hän nauraa.

Perinteitä vaalien

Alatalojen perheessä on ollut tapana tuoda kuusi sisälle aattoa edeltävänä viikonloppuna. Jouluherkut ja -ruoat tehdään pitkälti itse, jotakin hankitaan valmiina.

– Kuusi koristellaan yhdessä, kuten sujuu myös piparkakkujen leipominen. Savustamme lohen ja paistamme kinkun itse. Laatikot tulevat valmiina, sillä äitini on innokas ja taidokas laatikoiden valmistaja. Vaimoni huolehtii sen sijaan makeat herkut joulupöytään, Alatalo listaa.

Vs. kunnanjohtajan perheessä aatto noudattelee perinteistä kaavaa.

– Joulutunnelmaan virittäydytään aamulla riisipuuroa nauttien. Televisiosta tulee katsottua joulurauhan julistus, jonka jälkeen olemme käyneet lapsiperheiden aattohartaudessa. Illalla tulevat vanhemmat perinteiseen jouluruokailuun ja joulupukki vierailee jossain vaiheessa. Jouluaaton saunasta on muodostunut myös perinne, hän kertoo.

Joulussa on parasta se, että silloin saa vain olla.

– Joulupäivä meillä menee vaimon syntymäpäiviä viettäessä. Tapaninpäivänä on ollut tapana lähteä ajelulle, jolloin olemme saattaneet vierailla tuttujen luona, tai sitten joku on tullut meille kylään, Alatalo toteaa.
– Toiseen joulupäivään kuuluu perheessämme ulkoilu. Yleensä olemme tehneet retken lumiseen metsään ja liukuneet pulkkamäessä. Tällä kertaa sääennuste ei näytä kovin lupaavalta, mutta toivotaan, että maa saisi edes vähän valkoista pintaa, jatkaa Alatalo.

Katariina Mäkinen-Önsoy