Elokuva-arvio: Frozen 2 palkitsee vuosien odotuksen

Walt Disney Studios Motion Pictures AB: Frozen 2

Ohjaaja: Chris Buck, Jennifer Lee

Kesto: 1 t 44 min

Ikäraja: 7

Ensi-ilta: 25.12.2019

ELOKUVA-ARVIO. Joulupäivänä ensi-iltansa saava Frozen 2 on monelle tämän vuoden odotetuin joululahja. Vuonna 2013 ilmestynyt ensimmäinen Frozen-elokuva on jaksanut pitää otteessaan kokonaiset kuusi vuotta. Elsan ja Annan tarina osui ja upposi leikki-ikäisiin aikanaan kuin veitsi voihin. Myös moni aikuinen vaikuttui, sillä elokuva muutti oleellisesti Disneyn prinsessatarinoiden kaavaa. Anna etsi pelastuksekseen tosirakkauden tekoa, jota ei tarjoillutkaan unelmien prinssi, vaan se löytyi Annasta itsestään: hänen rohkeudesta ja rakkaudesta omaa siskoaan kohtaan.

Nuo pohjoisen prinsessat ovat kasvaneet sen luokan ilmiöksi, että harvaan elokuvaan on ladattu yhtä paljon odotuksia kuin tähän kakkososaan. Kynnys lähteä tekemään jatko-osaa hetkessä maailman menestyneimmäksi nousseelle animaatioelokuvalle on korkea kuin Elsan jäälinna konsanaan. Ilokseni sain huomata, että vuosia odotettu lopputulos lunastaa kaikki odotukset. Elokuvassa yhdistyvät ehyt kokonaisuus ja jännittävä juoni kuorrutettuna upeilla uusilla biiseillä. Mutta ennen kaikkea Frozen 2 on visuaalisesti kaunein elokuva, jonka olen nähnyt. Elokuvan tekijät ovat kertoneet, että vaikutteita tarinan maisemiin ja värimaailmaan käytiin etsimässä Lapista – sen ruskasta ja usvasta, matalalta paistavasta auringosta, peilityynistä järvistä ja myrskyävästä jäämerestä. Tämä elokuva on Disneyltä suuren luokan syöttö Suomen ja koko pohjolan lapaan. 

Tarina alkaa, kun Elsa kuulee sisällään kutsun lumotusta metsästä, josta heidän vanhempansa ovat kertoneet. 34 vuotta sitten Arendellen ja metsässä asuvan pohjan kansan välille syttyi suuri taistelu. Elsan ja Annan isoisä eli Arendellen silloinen kuningas kaatui taistelussa, mutta heidän isänsä selvisi kuin ihmeen kaupalla, vaikka oli vasta pieni lapsi keskellä taistelutannerta. Taistelun seurauksena metsä joutui lumouksen valtaan. 34 vuoteen sinne ei ole päässyt kukaan, eikä kukaan ole päässyt sieltä ulos. 

Elokuvan alussa luonnon voimat – tuuli, tuli, vesi ja maa – suuttuvat ja ajavat ihmiset Arendellesta. Peikot tietävät, että voimat rauhoittuvat, jos menneisyydessä tapahtuneet vääryydet korjataan. Niin Elsa, Anna, Kristoff, Sven ja Olaf lähtevät kohti lumottua metsää etsimään vastauksia menneisyydestä ja Elsan taikavoimista.

Elokuva on eeppinen seikkailukertomus, jossa sekä Elsa että Anna kasvavat ihmisinä ja hallitsijoina sekä yksin että yhdessä. Myös Kristoffin sielunmaisema tulee tutummaksi kuin edellisessä elokuvassa. Kasvua ja aikuistumista kuvataan elokuvassa Lapin ruskalla. Kuten edellinenkin elokuva, tämä on tarina rakkaudesta ja rohkeudesta tehdä niin kuin oikein on. Siskokset joutuvat tekemään seikkailunsa aikana niin raskaita valintoja, että elokuvassa on ihan syystä 7 vuoden ikäraja. Onneksi Olaf keventää läsnäolollaan jatkuvasti tunnelmaa.

Edellisen elokuvan Oscarinkin voittanut Let It Go -kappale on saanut arvoisensa seuraajan, jonka soidessa ei kyyneliltä vältytä. Idina Menzeliä on vaikea päihittää, mutta Katja Sirkiä yltää Elsan roolissa lähelle. Yllättäen Show yourself -kappaleen suomennos Saavu jo tuntuu soivan kertosäkeessä jopa paremmin kuin alkuperäinen. Saara Aalto on kuin luotu Annaksi, mutta suurin positiivinen yllätys oli Suvi Teräsniska, jonka upea ja kaihoisa ääni Elsan ja Annan äitinä soi korvissa vielä monta päivää elokuvan jälkeen. 

Nyt jäädään jännittämään Oscar-saalista. 

Janica Vilen