Paimiolainen Figmentor Oy esittelee leijonienluolassa uuden innovaationsa

Jos perinteiset aurinkopaneelit eivät miellytä silmää, niin paimiolainen Figmentor Oy tarjoaa uusia ratkaisuja: aurinkoenergiaa voi kerätä talteen perinteisen näköisillä kattotiilillä, lasikatolla tai tyylikkäillä seinämateriaaleilla.

PAIMIO. Paimiolainen aurinkoenergiatuotteita maahantuova ja kehittävä yritys Figmentor Oy hakee leijonienluolasta rahoitusta uusien aurinkoenergiainnovaatioidensa tuotteistamiseen 14. marraskuuta. Juuri kehitetyt integroitavat aurinkoenergiapaneelit voi asentaa vaikka rakennuksen seinään. Lisäksi yritys on kehittänyt aurinkoenergiaa tuottavia laseja ja aurinkoa seuraavia telineitä.

– Pystymme käytännössä valmistamaan lähes minkä näköisiä ja kokoisia aurinkopaneeleita tahansa, esimerkiksi marmorin tai puun näköisiä aurinkoenergialaattoja. Integroitavat paneelit eivät ole riippuvaisia auringonpaisteen kulmasta, joten nämä sopivat loistavasti esimerkiksi seinäpintoihin. Näillä rakennuksista on mahdollista tehdä todella energiatehokkaita, varsinkin jos niihin yhdistetään vielä aurinkoenergiaa talteen ottavat ikkunat sekä kattomateriaalit, esittelee Figmentor Oy:n yrittäjä Mika Kuosmanen.

Kun Kuosmanen on puhunut uusista tuotteistaa ihmisille, ovat kuulijat menneet hiljaisiksi.

– Henkilökohtaisesti näen tässä ison potentiaalin esimerkiksi kaikkiin julkisivuihin, koska paneeli voi tosiaan olla minkä värinen tahansa, hän sanoo.

Idea uusille tuotteille lähti tarpeesta.

– Aloitimme asentamalla aurinkoenergiaratkaisuja asiakkaille. Meillä oli ruotsalainen yhteistyökumppani, joka ei pystynyt toimittamaan tuotteita tarvittavaa vauhtia. Siitä se ajatus oikeastaan lähti. Haluttiin tehdä itse omat tuotteet, Kuosmanen kertoo.

Vastaavanlaisia tuotteita ei ole Kuosmasen tietojen mukaan markkinoilla vielä ollenkaan.

– Amerikassa on firma, joka tekee kattotiilen näköisiä paneeleita, mutta en ole kuullut, että kukaan olisi vielä asentanut aurinkoenergiaratkaisuja seiniin tai rakennusmateriaaleihin, hän kommentoi.

Harva uskoisi, että nämä sisustuselementit keräävät auringosta energiaa.

Kuosmasen lisäksi yrityksessä työskentelee kaksi työntekijää. Koulutukseltaan hän on ajoneuvojen sähköasentaja.

– Aurinkoenergia on sellainen ala, joka kehittyy koko ajan ja siinä sitten itse kehittyy mukana, hän toteaa.

Paimion kaupunki järjestää viime vuosina suuren suosion saavuttaneen Leijonienluolan kolmannen kerran torstaina 14. marraskuuta. Tapahtumassa pääomasijoittajat esittäytyvät Paimiosalissa aamupäivällä ja iltapäivän aikana ennakkoon ilmoittautuneet ihmiset pääsevät esittelemään heille omia yritysideoitaan. Aamupäivän tilaisuus lähetetään suorana Seutusanomien kautta osoitteessa www.turunseutusanomat.fi.

Janica Vilen