Raitti 181 on tulvillaan sauvolaisia makuelämyksiä

Raitti 181 Turun Ruoka- ja Viinimessuilla
MinByn Susanna Muurinen, Elämys Ämmin Sanna Katajainen ja Wanha Liesniemen Susanna Katajainen esittelivät sauvolaisia ruokaelämyksiä Turun Ruoka- ja Viinimessuilla. Kuva: RAGIP ÖNSOY.

Innovatiiviset, ekologisin menetelmin tuotetut lähiruoat ovat esillä alan messutapahtumissa. Luonto ja puhdas ruoka houkuttelevat matkaajia Sauvoon läheltä ja kaukaa.

SAUVO. Sauvolainen MinBy Oy voitti innovatiivisen artesaaniruoan kategorian Artesaaniruoka SM 2019 -kilpailussa, joka pidettiin syyskuun puolivälissä Jyväskylässä.

Suomenmestariksi valittiin tuolloin sauvolaisen Susanna Muurisen kehittelemä mustaherukan siemenestä valmistettu rouhelastu, johon pääsi tutustumaan viimeksi Turun Ruoka- ja Viinimessuilla.
– Aloitin yrityksen harrastuksena päivätyöni lomassa reilu vuosi sitten. Ensin valmistuivat marmeladit ja nyt uutuutena ovat rouhelastujen lisäksi myös siirapit, Muurinen kertoo.

Sauvolaisten matkailutoimijoiden Raitti 181 tekee yhteistyötä Raision seudun koulutuskuntayhtymän Rasekon kanssa.
– Meidän kuusenkerkkämarmeladi, mustaherukansiemenlastu ja nokileipä lähtivät Rasekon opiskelijoista ja opettajista koostuvan tiimin mukana Bangkokin Suomen suurlähetystöön, Muurinen iloitsee.

Ensi vuoden artesaaniruoan SM-kilpailuiden järjestämisestä vastaavat Raseko ja Suomen artesaaniruoka ry. Raisiossa 14.–16.10.2020 pidettävän tapahtumakokonaisuuden, johon sisältyy kilpailun lisäksi seminaari, teemana on Saariston ruokamatkailu. Leader Varsin Hyvän hallitus on päättänyt 3.10. pitämässään kokouksessa tukea seminaarisarjaa 14 053 eurolla.

Raaka-aineet läheltä

Raitti 181 Turun Ruokamessuilla

Muurinen rakensi Raitti 181 -messuosaston yhdessä Elämys Ämmin Sanna Katajaisen ja Wanha Liesniemen Susanna Katajaisen kanssa.
– Meillä on yhteneväinen visio kehittää luonnonaineksista tuotteita, uusia makuelämyksiä, joita ei vielä ole olemassa, yrittäjät toteavat.

Wanha Liesniemen Susanna Katajainen on nyt kolmena vuotena myynyt etukäteen mehiläispesien sato-osuuksia.
– Sopimus toimii niin, että yhden mehiläispesän kesälle odotettu sato on jaettu kymmeneen osuuteen. Sato-osuuksia voi ostaa ennen keruukautta. Yhdellä osuudella saa hunajaa noin 3,5–6 kg, riippuen medentuotosta ja mehiläisten ahkeruudesta, Susanna Katajainen esittelee.
– Olemme Wanhassa Liesniemessä siirtymässä kokonaan luomuun kaikessa tuotannossa. Tila tuottaa luomumansikkaa ja -hunajaa. Tilan muu tuotanto siirtyy ensi vuoden aikana kokonaisuudessaan luomuvalvonnan piiriin, Susanna lisää.

Elämys Ämmin Sanna Katajaisen mukaan luonto houkuttelee matkaajia Sauvoon läheltä ja kaukaa.
– Olen tehnyt Raitin varrelta -seinäkalenterin, joka samalla toimii keittokirjana. Siinä on ruokaohjeita ja kuvia Sauvosta. Turun Ruoka- ja Viinimessuilla esittelemiini uutuustuotteisiin kuuluu nokileipä, joka olen valmistanut sauvolaisesta vehnästä ja rukiista, sanoo Sanna Katajainen.

Raitti 181 -yrittäjät ovat osallistuneet tämän vuoden aikana muutamille messuille.
– Kotimaan Matkamessut Tampereella olivat iso ponnistus. Samoin alkuvuoden Grüne Woche -ruokamessuilla Saksassa, olimme mukana näyttävästi, yrittäjät kertovat.

Raitti 181 on sauvolaisten yritysten, yhdistysten ja yksityisten ihmisten tavaramerkki, jonka tarkoituksena on nostaa paikallista osaamista esille. Tällä hetkellä Raitti 181:ssä on mukana 25 yritystä ja yhdistystä.

Katariina Mäkinen-Önsoy