Reetta Niemelä ammentaa kirjallisuuteensa inspiraatiota luonnosta

Reetta Niemelä
Raisiossa asuva, maskulaiset juuret omaava Reetta Niemelä esitteli KammOTUKSIA! -kirjaansa Turun Kirjamessuilla 4.–6. lokakuuta. Kuva: RAGIP ÖNSOY.

Yli 20-vuotisen kirjailijanuran tehnyt raisiolainen Reetta Niemelä kirjoittaa yleensä kaksi kirjaa vuoden sisällä – tämäkään vuosi ei tehnyt poikkeusta julkaisutahtiin. Tänä vuonna häneltä on ilmestynyt runomuotoiset lastenkirjat KammOTUKSIA! ja Kimalaisen postitoimisto.

KIRJALLISUUS. Raisiossa asuva runoilija ja lastenkirjailija Reetta Niemelän tässä kuussa julkaisema KammOTUKSIA! -lastenrunokirja oli esittelyssä Turun Kirjamessuilla viime viikonloppuna.

Niemelän uusimmat tuttavuudet hiipivät hämärissä tai ryömivät koloistaan keskiyöllä, kaivavat nenää ja haisevat, kahisevat ja törkkivät. Hauskat runot ja lorut esittelevät Röhnömetsän asukkaita, kuten esimerkiksi Pöhkön, Tuhmelon, Lorvin ja Sulo Sukkapörön.

– Kirjan syntytarina on jännittävä. Runojen hahmot alkoivat muodostua viime kesänä, kun tein kävelylenkkejä maskulaisessa metsässä. Sieltä tuli vastaan erikoinen paikka, jonka nimi on Röhnömetsä. Kannoin Röhnömetsän otukset kotiin runoina, Niemelä kertoo.

Luonto on ollut tärkeä Reetta Niemelälle pienestä pitäen. Kirjailijan perheellä oli pitkään Maskun Ohensaaressa luonnon helmassa kesäasunto, josta tuli myöhemmin heidän vakituinen kotinsa.

Tekstin ja kuvan saumaton liitto
Joukko pikkuörkkejä kokoontui Röhnömetsään kuulemaan Reetta Niemelän hurmaavista Kammotuksista Turun Kirjamessuilla viime viikonloppuna. Kuva: KATARIINA MÄKINEN-ÖNSOY.

KammOTUKSIA! -teoksen kuvituksesta ja graafisesta suunnittelusta on vastannut Marjo Nygård.
– Näin sosiaalisessa mediassa Marjo Nygårdin piirroksia hiisimäisistä hurjista otuksista ja minuun iski välitön halu kirjoittaa hurjemmista ja kutkuttavasti kammottavista otuksista, Niemelä lisää.

Nygård ja Niemelä löysivät nopeasti yhteisen tavan seikkailla otusten parissa.

– Sain kuvitettavakseni kavalkaadin mitä hauskimpia ja oudoimpia runoja. Olipas retki! Kammotukset tulivat paperille jostain, missä kirjaimet irtoilevat sanoista ja leijuvat irtonaisina muodostaen kuvia. Se on se salaperäinen huone kuvittajan huushollissa, silmien takana ja korvien välissä, Nygård kuvailee.

Reetta Niemelän lapsille suunnatut tietokirjat ovat tekstin ja kuvan muodostamia graafisia taideteoksia.

– On kiintoisa prosessi alkaa työskennellä kuvittajan kanssa ja vähitellen hioutua työpariksi näkemysten löytäessä toisensa. Jokainen kirja, yksittäinen tai sarjaan kuuluva, on aina hieman arvoitus, että millainen siitä tulee. Se on juuri tämän työn suola ja ydin, miettii Niemelä.

Työpajasta NUKKE IRTI -kulkueeseen

Kesäkuussa Reetta Niemelältä ilmestyi Karoliina Pertamon kuvittama Kimalaisen postitoimisto, joka on runollinen kuvakirja puutarhassa pöristelevästä posteljooni Kimalaisesta.

Teoksen innoittamana Turussa järjestetään viisi maksutonta nukketyöpajaa, joissa tarjoutuu mahdollisuus rakentaa oma marionettinukke. Posteljooni Kimalainen -nukkeja rakennetaan 29.10.–5.11. Pansion, Paattisten, Runosmäen ja Ilpoisten kirjastoissa sekä Turun pääkirjaston Saaga-osastolla. Alakouluikäisille suunnatun työpajan vetää nukketeatteritaiteilja Velma Jääskeläinen.

Valmiin nuken voi viedä kotiin ja tuoda lentämään ja liihottamaan NUKKE IRTI -kulkueeseen keskiviikkona 6. marraskuuta. Nukketeatterijuhla TIP-Festin 10-vuotiaan kansainvälisen festivaalin juhlallisesti avaavan kulkueen lähtö tapahtuu Turun kaupungintalon takaa keskiviikkona kello 18 ja kulkue päätyy avajaisjuhliin Manillaan.

Katariina Mäkinen-Önsoy