Gluteeniton leipomo viettää avajaisiaan Kaarinassa

Markku Vartiainen avaa Gluteeniton leipomo ILONAn Kaarinan Piispanristille 1.–2. maaliskuuta. Kuva: Ragip Önsoy.

KAARINA. Kaarinan Piispanristille avautuu 1.–2. maaliskuuta luontaisesti gluteenittomiin tuotteisiin erikoistunut ILONA. Kyseessä on franchising-pilotti, josta saadun kokemuksen perusteella alun perin lempääläisen yksityisyrittäjän perustama yritys jatkaa laajenemistaan maan muihinkin osiin.

– Turun seutu oli luonnollinen suunta, sillä itse gluteenittomien tuotteiden kuluttajana asun Maskussa, ja kova into oli lähteä perustamaan yritystä tänne. Katsoin muutamaa paikkaa ensin Turun puolelta, mutta Fazerin entiset leipomotilat Piispanristillä, Kaarinassa toimivat parhaiten tarkoitukseemme, paikallinen franchising-yrittäjä Markku Vartiainen Leipälabi Oy:stä toteaa.

– Pari kertaa piti muutaman vuoden mittaan kysyä ILONAn perustajalta Mira Lindqvistiltä yhteistyömahdollisuuksia ja kolmannella kerralla hän suostui. Aika oli vihdoin kypsä, ja nyt olemme siinä vaiheessa, että ensimmäisiä testieriä on paistettu ja Kaarinan gluteeniton leipomo voi avata ovensa, iloitsee Vartiainen.

Pitkään kehitettyjä reseptejä

Leipurina toimii Mari Murto, joka on saanut perehdytyksen gluteenittomien tuotteiden valmistukseen ILONAn perustajan opissa.

– Haasteensa tuo juuri gluteenin puuttuminen, sillä se muodostaa viljasta valmistettuihin leipomotuotteisiin tarvittavan sitkon. ILONAn resepteissä on omat kikka kolmosensa, että taikina pysyy kasassa eikä murene paloiksi. Lempäälän Miran vuosia kehittämä reseptiikka on yrityssalaisuus, Murto kertoo.

Murto ja Vartiainen ovat tyytyväisiä leipomotuotteidensa makuun.

– ILONA on osoittanut, että myös gluteeniton voi todella maistua hyvältä, he sanovat.

ILONA on saanut jo nyt hyvän vastaanoton ja luontaisesti gluteenittomien tuotteiden kysyntä lisääntyy jatkuvasti.

– Kommenttien perusteella täysin gluteenittoman leipomon perustamista tänne on odotettu innolla. Täysin gluteenittomia toimijoita alalla on vähän. Leipomoalan isommilla ketjuilla on joitakin gluteenittomia tuotteita, jotka valmistetaan eri tiloissa kuin viljaa sisältävät tuotteet. Muutos vaatii investointeja, sillä niin tilat kuin ilmastointikin täytyy olla tuotteilla erikseen, Vartiainen jatkaa.

Liikennelentäjästä leipomoyrittäjäksi

Vartiainen on ammatiltaan liikennelentäjä. Idea täysin gluteenittomasta leipomosta heräsi sen jälkeen, kun ura lentokoneen ohjaamossa oli ohi.

– Ajattelin, että kyllä tässä jotain voisi vielä tehdä. Siirryin viisi vuotta sitten gluteenittomaan ruokavalioon, koska se tuntui sopivan paremmin vatsalleni, vaikkei minulla keliakiaa olekaan. Vuosi sen jälkeen tutustuin sattumalta Lempäälän ILONAn tuotteisiin, kun poikkesin leipomossa Jyväskylän matkallani.

– Ammattitekijöitä löydämme leipomoomme jatkossakin osakkaana toimivan Harri Lehtosen kautta, joka opettaa leipuri-kondiittoreita. Kunhan pääsemme kunnolla vauhtiin, varmasti rekrytoimme lisää leipureita remmiin. Vaikka Mari on pätevä ja aikaansaava, hän ei kohta enää ehdi tekemään kaikkea, lisää Vartiainen.

Kaupat ovat ILONAn tärkeimpiä jälleenmyyntipaikkoja, jotka toimivat myös leipomon oman myymälän aukioloaikojen ulkopuolella.

– Turun seudullakin on jo neuvoteltu muutaman myymälän kanssa hyllypaikasta, Vartiainen toteaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy