Maskun jääkarhujen talviuintikausi alkoi

Seura mukana myös tulevissa SM-kisoissa

Maskun jääkarhuilla on 150 jäsentä. Kuvassa avannosta nousee hallitukseenkin kuuluva Leena Mäkelä.

Maskun jääkarhut lämmittävät Saunaparonin saunaa tiistaisin, torstaisin ja sunnuntaisin kello 15.30–19.30. Puusaunan ja puhtaan veden perässä tullaan Maskuun myös naapurikunnista.

MASKU. Maskun jääkarhujen talviuintikausi on alkanut. Torstaina 11. lokakuuta Maskun Saunaparonin sauna oli lämmitetty 100-asteiseksi ja heti saunavuoron alussa löylyissä istui kymmenkunta uimaria, jotka tekivät löylyjen lomassa pitkiä uintilenkkejä.

No nyt on vielä helppo uida noita matkoja, kun vesi on 10-asteista, saunassa nauretaan.

Toista tulee mitä luultavimmin olemaan helmikuussa, kun porukka lähtee uimaan SM-mitaleista Turun Aurajokeen.

Ihan kiva on kisata, mutta ei tämä ole kilpalaji. Tärkeintä on se tunnelma, kun avantouimarit ympäri Suomea kokoontuvat yhteen paikkaan, tiivistää Paula Heikkilä Maskun jääkarhujen hallituksesta. Hänellä on talviuintikokemusta yhtä pitkältä ajalta, kun SM-kisoja on järjestetty, eli ensi vuoden alussa 30 vuodelta.

SM-kisat ensi kertaa Turussa

Juhlavuoden uintikilpailu järjestetään 1.–3. helmikuuta Turun Aurajoessa. SM-kisojen järjestelyistä vastaa varsinaissuomalainen Hulluna Avantoon! -yhdistys, mutta kaikki alueen talviuintiseurat ovat lupautuneet mukaan talkoisiin – myös Maskun jääkarhut.

Sata talkoolaista pitäisi yhteensä saada kasaan. Noin puolet alkaa nyt olla. Siellä on paljon hommaa, kun lähdöt on kuudelta radalta kolmen minuutin välein ja mukana on tuhat uimaria. Siinä on järjestäjillä iso homma, mutta joka vuosi kaikki on mennyt hyvin, kertoo Paula Heikkilä.

Kilpailuissa uidaan iän mukaan määräytyvissä sarjoissa. Nuorimpien sarja on alle 20-vuotiaat ja vanhimpien sarja +75-vuotiaat. Vaihtoehtoina on 25 metrin ja 50 metrin rintauinnit sekä 25 metrin vapaauinti. Lisäksi luvassa on viesti sekajoukkueilla. Lähtö tapahtuu rinnansyvyisestä vedestä ja sukeltaa ei saa. Kisoissa on mahdollisuus osallistua myös norppasarjaan, jossa uidaan 25 metriä ilman ajanottoa. Lisäksi tulee kuuttisarja kastautujille.

Jääkarhuilla on paljon kisakokemusta ja mitaleitakin jonkin verran. Tämän vuoden alussa heiltä kävi iso porukka myös talviuinnin MM-kisoissa Virossa.

14 vuotta talviuintia Maskussa

Maskun Jääkarhuilla on paljon kisakokemusta talviuinnista. Seuraava tähtäin on Turun SM-kisat helmikuussa.

Maskun jääkarhujen toiminta alkoi vuonna 2005. Jäseniä seurassa on 150, ja toiminta pyörii pääosin talkoovoimin. Yksi tulee lämmittämään ja rahastamaan, toinen hoitaa iltavuoron. Eniten talkoolaisia tarvitaan polttopuiden tekoon. Tällä viikolla tarvittiin väkeä myös kiukaan vaihtoon. Kiuas on niin kovalla kulutuksella, että vaihto tapahtuu kolmen vuoden välein.

Mutta on kyllä sitten hyvät löylytkin. Puusauna on aina puusauna. Ja sitten meillä on niin puhdas vesi, että viime tarkastuksessa kaikista mittaustuloksista tuli puhtaat nollat. Ei ihme, että ihmisiä riittää, jääkarhut kehuvat puitteitaan.

Nyt syksy vielä tarjoaa parastaan maisemien suhteen. Iltojen pimeyskään ei haittaa, sillä laituri on valaistu ja liukastumisilta suojadutaan erilaisin matoin.

Veri kierää ja kivut kaikkoaa

Leena Mäkelä ja Riitta Korsimo-Suominen uskovat talviuinnin terveysvaikutuksiin.

Leena Mäkelä, niin ikään jääkarhujen hallituksesta, on löytänyt avantouinnista avun nivelrikon aiheuttamiin kipuihin.

Tästä on ollut iso apu, siksi varmaan jäinkin koukkuun, hän pohtii.

Riitta Korsimo-Suominen taas on huomannut ääreisverenkiertonsa parantuneen uintiharrastuksen myötä.

Enää ei tarvitse niin herkästi olla vetämässä hanskoja käteen talvella, hän hymyilee.

Ja parasta tässä on se olo, joka uinnin jälkeen tulee – lämmin ja raukea. Mutta jos joskus tulee avannon jälkeen kylmä, niin se on merkki siitä, että on juonut liian vähän. Itse juon aina litran kuumaa mehua uinnin yhteydessä, sillä nestettä kuluu kehosta paljon, hän jatkaa.

Myös moni reumapotilas on saanut avannosta helpotusta kipuihinsa. Lisäksi talviuinnin on todettu laskevan verenpainetta säännöllisesti uivien keskuudessa. Kylmäkaraisun sanotaan myös parantavan kudosten aineenvaihduntaa, hidastavan solujen vanhenemista ja säilyttävän ihon kimmoisuutta.

Jotkut hoitaa uimalla jopa migreeniä. Kylmähoitoahan on annettu erinäisiin vaivoihin aina, toteaa Paula Heikkilä.

Vakioporukan lisäksi Maskussa on alkanut käydä uimassa myös ulkomaiset lajiin tutustujat.

Janica Vilen