Yhteistyöllä uudistettu kirkonranta on kerännyt kiitoksia

Pleissi ry on köysi, joka pitää

Pleissi ry:n sihteeri Jorma Perhe uuden kirkkorannan laiturin penkillä. Taustalla häämöttää kyläläisten käytössä oleva Sydänkarin saari.

Rohdaisten kyläyhdistys Pleissi ry punoo Hirslahden ja Rohdaisten kyläläiset yhteen, heidän etuaan ja viihtyisyyttä eteenpäin ajaen.

PYHÄRANTA. Pyhärannassa vallitsee kyläyhdistysten tiivis verkosto. Alueella vaikuttaa monia yhdistyksiä, joiden joukossa Pleissi ry tukee omalta osaltaan kyläyhteisönsä hyvinvointia, viihtyisyyttä sekä kehitystä. Vuonna 2009 aloitettu yhdistyksen toiminta on poikinut jäseniä reilusti yli sata henkeä.

– Kyläyhdistyksemme on etujärjestö alueemme asukkaita varten. Olemme se energia, joka ajattelee yksilöiden elämänlaatua, sen eteen töitä tehden ja johtaen tarvittaessa asiat eteenpäin kunnalle, kertoo Pleissi ry.n sihteerinä toimiva Jorma Perhe.

– Toimintamme on kuvainnollisesti, kuin pleissattu köysi kyläläisten välillä. Kun köyden säikeet punotaan tiiviisti yhteen omien tai toisen köyden säikeiden kanssa, syntyy äärimmäisen vahva ja kestävä yhteys. Tästä juontaa yhdistyksemme nimi, Perhe selventää.

Sydänkari, kaikkien kyläläisten yhteinen saari

Rohdaisten kylän viihtyvyyden eteen on vuosien aikana tehty paljon työtä talkoovoimin. Kaikki vapaaehtoistyöllä tehdyt projektit ovat nostaneet alueen arvoa.

Vuonna 2014 suuri haave kyläläisten omasta saunamökistä Sydänkariin toteutui. Myöhemmin saareen rakennettiin vielä laavu.

– Pleissi ry sai Sydänkarin vuokrattua Rohdaisten ja Hirslahtelaisten iloksi ja se onkin ollut hyvin suosittu päiväretkikohde. Saunamökkiä olemme myös vuokranneet jäsenillemme, pientä korvausta vastaan, kertoo sihteeri.

Kirkkorannan laiturille uusi ilme

Toinen suurimmista hankkeista on tänä kesänä valmiiksi saatu kirkkorannan laiturin uudistus. Vanha kunnanlaituri sekä ranta-alue sen ympärillä oli päässyt vuosien saatossa ränsistymään pahemman kerran. Pleissi ry:n sovittua jakokunnan kanssa laiturin vuokraamisesta, saatiin aluille myös sen kunnostus, joka toteutettiin tapahtumien tuottojen sekä avustusten turvin.

– Laituri piti rakentaa lähes kokonaan uudelleen. Lisäksi teimme siitä hieman aiempaa suuremman ja jykevämmän. Laiturissa on tällä hetkellä 20 veneen vuokrapaikat, sekä muutama paikka vierasveneilijöille, Jorma Perhe kertoo.

Eikä laituri ollut ainut kunnostuksen kohde rannassa. Kirkkoranta sai uuden veneidenlaskurampin, uimarannan ehostuksen, uimahyppylaudan sekä rannan yleisen maisemoinnin.

Tulevaisuudessa laiturille tullaan vetämään vielä sähkö- sekä vesipisteet veneilijöille.

– Henkilökohtaisena haaveena minulla olisi saada rannalle kesäkahvila, sellainen pieni hirsinen. Meillä Rohdaisissa ei ole pysyvää kahvilatoimintaa ja ranta olisi sellaiselle oiva paikka, Hymyilee Jorma.

Kylän yhteishenki mahdollistaa monelle

Rohdaisissa puhalletaan yhteen hiileen vuoden ympäri. Kyläyhdistys hoitaa muun muassa kunnan liputuksia, kukittaa vuorollaan kirkon, toimii siisteyden puolesta, järjestää joulun avajaisia, kirpputoritapahtumia, laskettelumatkoja sekä musiikkitapahtumia.

– Täällä on hienoa järjestää tapahtumia ja talkoita, koska osanottajia löytyy aina.  Laituriakin rakennettaessa, alkukevään viimassa ja pakkasessa, porukka vapaaehtoisesti teki mielettömän työn kyläläisten vuoksi, sihteeri kiittelee kaikkia osallistujia.

Laura Ihanamäki