Sushiherkut maistuvat myös piknikillä

Raiko Kapanen avasi maaliskuussa oman aasialaisia makuja yhdistelevän ravintolan Raisioon sekä virolaista pubikulttuuria edustavan Navigaren Turkuun. Kuvat: Ragip Önsoy.

Fuusioiden kokonaisuus: Virolainen Raiko Kapanen avasi oman aasialaisia makuja yhdistelevän ravintolan Raisioon Sushi Pandan tilalle. Turussa hän pyörittää virolaista pubikulttuuria edustavaa Ravintola Navigarea.

RUOKA. Raisiossa pitkään viihtynyt yrittäjä Raiko Kapanen on pyörittänyt maaliskuusta alkaen kahta ravintolaa: Sushi O:ta Raision Tasalanaukiolla ja legendaarista, noin 30-vuotisen historian omaavaa, Navigarea Turussa. Molemmissa vietetään vappua näyttävästi ja maukkaasti, omilla tyyleillään.

– Ravintola Navigaressa on vappubileet ja Sushi O:ssa virittäydytään juhliin mukavin tarjouksin. Molempiin paikkoihin valmisteilla on omat vappumenut, joissa on tarjolla perinteisempää ja vähemmän perinteisempää vappuherkkua, Kapanen sanoo.

Lisäksi Kapanen tekee juhlan kunniaksi yhteistyötä raisiolaisen kierrätysmateriaaleista uusia tuotteita valmistavan JUST LAZYn kanssa. Yritykset arpovat somessa kaksi Vappupiknik-pakettia, jotka sisältävät Sushi O:n eväät ja tarvikkeet kahdelle takeaway-rasioissa sekä JUST LAZY:n sporttirepun eväiden kuljettamiseen.

Ravintolayrittäjänä Kapaselle on tärkeää pitää ruokalista mielenkiintoisena ja päivittää sitä aika ajoin. Hän ei sano myöskään ei uusille makuelämyksille.

– Sushi O:ssa avainsanana on fuusiokeittiö. Päätuote sushin lisäksi listaa on täydennetty muillakin aasialaismauilla, joihin kuuluvat niin nuudelit kuin kanansiivetkin. Lisäksi tuloillaan on oma menu lapsille, kertoo Kapanen.

Nigirit ja makit kulkeutuvat helposti mukana vaikka vappupiknikille. Suosittuja ovat myös täysin kypsät tempura makit, vegekevätkääryleet ja soijapohjainen vegekana.

– Erikoisruokavalioita huomioiden 80 prosenttia tuotteistamme gluteenittomia ja laktoosittomia. Ruokalistalla on myös rutkasti vegaanivaihtoehtoja, lisää Kapanen.

Kapasella on riittänyt ravintoloissaan kiirettä. Arkensa rauhoittamiseksi hän teki taktisen ratkaisun puoli vuotta sitten ja muutti Helsinkiin.

– Oli pakko ottaa hieman välimatkaa, muuten olisin kaiket ajat vain töissä. Tiedän mitä se on, kun ravintola-alalla tehdään pitkää päivää, siinä ei yöunille jää juurikaan sijaa. Yrittäjyyden täytyy tuntua hyvältä, ei pakolliselta puurtamiselta, jotta sitä jaksaa. Myös riittävistä lomapäivistä tulee pitää kiinni, jotta työn ja vapaan välillä pysyy tasapaino, Kapanen toteaa.

Ennen omien ravintoloiden perustamista muun muassa franchising-yrittäjänä toimineen Kapasen sydämenasiana on yrityksen kehittäminen asiakaspalautteen perusteella.

– Aloin melko tasan vuosi sitten Sushi Pandan franchising-yrittäjäksi ensin aikani ketjussa työskentelyn jälkeen. Ketjuyrittäjyys ei kuitenkaan sopinut minulle, koska kaipaan liiketoiminnan harjoittajana vapaammat kädet ja enemmän päätäntävaltaa, Kapanen miettii.

Tulevaisuudessa siintävät haaveet ravintoloiden laajentamisesta.

– Kehitystyö ravintoloiden parissa jatkuu koko ajan. Tarkoituksenani on laajentaa ainakin kasvukeskuksiin kuten Turkuun ja Helsinkiin, kun olen saanut ravintoloideni konseptit valmiiksi, Kapanen jatkaa.

Tasalanaukion ravintolamaailmassa puhaltaa nyt muitakin muutoksen tuulia. Thaimaalaista ja vietnamilaista keittiötä yhdistelevä VG Wok odottelee parhaillaan lupaa avata lähes valmis ravintolansa ja meksikolaistyylinen Pancho Villa hakee uutta yrittäjää.

Katariina Mäkinen-Önsoy