Pääskyvuoren koulun remonttisuunnitelma nostatti tunteita

Koulun vanhemmasta, 60-luvulla rakennetusta alasiivestä on löydetty myrkkyjä tuottavia mikrobeja, homesieniä ja bakteereita. Sisäilmaongelmia on ollut vuosikymmenten ajan. Kuvat: Kai Saarto.

ITÄ-TURKU. Turun kaupunki järjesti maanantaina 29.5. tiedotustilaisuuden Pääskyvuoren koulun sisäilmaongelmista kärsineen alasiiven tulevaisuudesta. Tämä vanhempi B-siipi on aiheuttanut lapsille ja henkilökunnalle oireita vuosikymmeniä. Vuosina 2002 – 2004 tehty täydellinen peruskorjaus ei onnistunut poistamaan ongelmaa. Rehtori Erkki Rötkönen siirsi opetuksen pois alasiivestä syksyllä 2015. Sen jälkeen on tehty tutkimuksia ja pidetty tiedotustilaisuuksia, mutta mitään konkreettista ei ole tapahtunut. Pääongelmana on rakennuksen alla oleva pohjalaatta, jonka läpi nousee kosteutta. Koulun vanhempainyhdistys on kerännyt nimiä nettiadressiin, jolla toivotaan koko alasiiven purkamista ja sen korvaamista uudisrakennuksella.

70 000 euron remonttisuunnitelma ei lämmittänyt yleisöä

Raksystemsin Kari Hassinen oli rakennusterveysasiantuntijana paikalla kertomassa yleisölle tutkimustuloksista ja jatkotoimenpiteistä.

– Lahovauriot poistetaan ja rakennus tiivistetään siten, että myrkylliset kaasut eivät nouse kakkoskerrokseen. Kaasutiiviys testataan sen jälkeen merkkikaasukokein, esittelee Hassinen.

Nämä toimenpiteet rajataan ensimmäisessä vaiheessa B-siiven toiseen kerrokseen, joka näin eristetään täysin ongelman ytimestä, eli pohjakerroksesta. Kiinteistöliikelaitoksen Soile Viiri kertoo, että korjauksen tähän vaiheeseen käytetään noin 70 000 euroa ja se tehdään kesän aikana.

Yleisön pettymys ei jäänyt epäselväksi. Uskoa ei riittänyt siihen että näin pienimuotoinen korjaus onnistuisi siinä, missä miljoonien eurojen aiempi epäonnistui. Esille nostettiin lukuisia esimerkkitapauksia, joissa lukuisten korjausten jälkeen purkaminen on ollut ainoa vaihtoehto.

Erityisesti kysymyksiä herätti se, miksi työt aloitetaan toisesta kerroksesta, eikä sieltä missä suurin ongelma on, eli pohjalaatasta.

Sivistystoimialajohtaja Timo Jalonen (3. vas) tiesi tapauksia, joissa korjauksissa on epäonnistuttu pahemman kerran. Hän muistutti, että lähes joka koulussa on Turussakin ollut sisäilmaongelmia, mutta useammat niistä on onnistuttu korjaamaan purkamisen sijasta.

Tarveselvitys käynnissä

Kaupungin tilajohtaja Tuomas Koskiniemi väläyttää vielä pienen mahdollisuuden uudisrakennuksesta.

– Tuleva Pääskyvuorenrinteen kerrostaloalue tuo kouluun uusia oppilaita. Nyt on käynnissä tarveselvitys, johon sisältyvät koulu- ja päiväkotipaikat. Selvityksen pitäisi valmistua syksyn aikana ja se vaikuttaa osaltaan myös päätöksentekoon, arvelee Koskiniemi.

Kaikkinensa tiedotustilaisuus herätti kuitenkin lähinnä pettymyksen tunteita. Kukaan ei halua omia lapsiaan koekaniineiksi remontoituihin tiloihin. Opettajat saattavat jopa kieltäytyä työskentelemästä tiloissa.

– Muistan kun juhlimme, kun meille luvattiin turvalliset tilat silloin edellisen remontin jälkeen. Ongelmia ei pitänyt enää meidän aikanamme tulla. Se ei pitänyt paikkaansa. Tämä koulu on alapohjavammainen, eikä tule kuntoon. Meidän, jotka koemme tämän nyt toistamiseen, on vaikea uskoa mitään muuta, tiivistää opettaja Pasi Pentikäinen opettajakunnan kannan.

Pääskyvuoren koulu otettiin käyttöön syksyllä 1961. Ylempi uudisosa valmistui vanhemman alasiiven jatkoksi 1973 kattamaan silloisen kasvavan oppilasmäärän tilatarpeen. Oppilaita oli 1970-luvun puolivälissä enimmillään yli 800.

Kai Saarto