Naantalin torikyselyn tulokset ojennettiin kaupungille

Vastauksissa ehdotettiin esimerkiksi elävän katteen kasvattamista torin päälle köynnöskasveilla. Torin ja kaupungintalon luomaan betoniseen ympäristöön ideoitiin niin ikään vehreyttä ja veden solinaa vesielementein ja pyörein kukkaistutuksin. Varteenotettava idea olisi kasvattaa keskelle toria kuusi, jonka voisi aina koristella jouluksi.

Seutusanomat kävi 16.12. luovuttamassa Naantalin torikyselyn tulokset kaupungille. Kuvassa päätoimittaja Janica Vilen (vas.), Naantalin kaupunginjohtaja Jouni Mutanen sekä viestintä- ja kehittämispäällikkö Tiina Rinne-Kylänpää. ”Kaupunkilaiset osallistetaan mukaan torin kehittämistyöhön innostavammaksi ja viihtyisämmäksi tilaksi!” Rinne-Kylänpää ja Mutanen lupaavat. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Turun Seutusanomat on koonnut yhteen kaupunkilaisten ideoita Naantalin torialueen kehittämiseksi VASTAA & VAIKUTA -nettikyselyllä. Kiitos mielenkiinnosta kuuluu lukijoillemme: vastauksia ajalla 23.11.–9.12. toteutettuun kyselyyn tuli yhteensä 36 henkilöltä.

NAANTALI. Seutusanomien toimitus piipahti perjantaina 16.12. luovuttamassa Naantalin torikyselystä kootun yhteenvedon Naantalin kaupunginjohtaja Jouni Mutaselle ja viestintä- ja kehittämispäällikkö Tiina Rinne-Kylänpäälle. Kyselyllä saatiin arvokkaita ideoita paikallisilta asukkailta torialueen kehittämiseksi. Vastauksista kuului kaupunkilaisten yhteinen huoli matkailukaupungin hiljenemisestä kesäsesongin ulkopuolella.

Mutasen ja Rinne-Kylänpään mukaan vastausinnosta sekä vastausten perään liitetyistä kiitoksista kyselyn toteuttamiselle voi ymmärtää, että yhteiseen ympäristöön panostaminen koetaan tärkeäksi.

– Vastaajat ovat varanneet aikaa pohdintoihin ja ehdotuksiin, jotka kuulostavat oikein hyviltä ja kehityskelpoisilta, he kiittelevät.
– Lisäksi vastauksista paistaa selkeä halu osallistua ja vaikuttaa kaupungin kehittämiseen. Seuraavaksi analysoimme vastaukset ja lähdemme viemään asiaa eteenpäin. Kaupunkilaisista koostuvan suunnittelutyöryhmän perustaminen sekä työpajojen järjestäminen voisi olla järkevä ratkaisu, he lisäävät.

Erityisesti tänä vuonna kaupungin luottamushenkilöiden parissa on käyty epävirallista mietintää kaupungintalon ympäristön ja torin kehittämiseksi. Kaupungilla on taskussaan muutamia ideoita, joita voi jo tässä vaiheessa tuoda julkisuuteen:

– Tulossa on kaksi juhlavuotta: Suomen 100-vuotisjuhla ensi vuonna ja Naantalin 575-vuotisjuhlat vuonna 2018. Joitain suunnitelmia näille kahdelle tulevalle vuodelle on jo olemassa. Ensi vuonna tartumme valaistussuunnitelmaan, jonka myötä olisi tarkoitus tuoda kaupunkiin uusia, jännittäviä valoelementtejä. Tarkasti laadittu suunnitelma kantaisi toteutustyötä pidemmällekin aikavälille, sanoo Mutanen.

Prosentti taiteelle

Eräässä vastauksessa toria ideoidaan kunnostettavan prosentti taiteelle -periaatteen mukaisesti. Prosenttiperiaate tarkoittaa sitä, että yksi prosentti rakentamisbudjetista käytetään taideteoshankintaan tai taiteelliseen suunnitteluun.

– Ankea tori kaipaa lisää väriä, vehreyttä ja suojaisia oleskelupaikkoja. Ilta-aikaan aluetta voisi elävöittää valolla. Torilla mielellään myös nauttisi musiikista tai vaikka ulkoilmaelokuvanäytöksestä. Suunnittelussa kaivataan ennen kaikkea nuorta näkökulmaa ja osaamista – kuten koko kaupunkiinkin, vastaaja vinkkaa.

– Joko torille tai keskustaan tulevaan liikenneympyrään pitäisi saada kuuluisa Naantalin aurinko -teos näkyviin, toinen vastaaja sanoo.

Torista toivotaan elävää tapahtumapaikkaa, jossa olisi nykyistä enemmän istumatilaa sekä katettu esiintymislava. Lava olisi avoin erityisesti paikallisille musisoijille, joita kommenttien mukaan kaupungissa riittää. Torin seudulle haluttaisiin myös iltaisin ja viikonloppuisin päivystävä kahvila sekä infotaulu, josta selviäisi viikoittaiset tapahtumat sekä yleistietoa kaupungista ja selkeät viitat Naantalin eri kohteisiin.

– Viittoja on jo olemassa, ne ovat jääneet vain asentamatta, Rinne-Kylänpää toteaa.

Kausiluonteista ja ympärivuotista

Vastaajien mukaan talvella olisi mahdollisuus tarjota melko edullista lystiä lapsille tuomalla pari autokuormallista lunta kaupungintalon edustalle. Joulutapahtumien tarjontaan on vinkattu jatkuvampaa markkinamyyntiä alkaen joulukadun avajaisista.

Etenkin kevät-, syys- ja talviajoille toivotaan lämmitettäviä katoksellisia myyntikojuja. Lisäksi kaivataan taustamusiikkia tunnelmaa ja viihtyisyyttä tuomaan.

Eräällä vastaajalla on ajatuksissaan kioskityyppinen myyntipaikka sekä ympärivuotisia pystypöytiä.

– Kesäajalle penkkejä sekä vesisateiden ja tuulen varalle katettuja kahvipaikkoja, vastaaja lisää.

Avaran torin yleisilmeeseen sopisivat vastaajien mukaan säämuutoksia kestävät havukasvit.

– Toripaikkoja voisi joskus antaa ilmaiseksi esimerkiksi yhdistyksille, opiskelijoille ja eläkeläisille, eräs vastaaja ideoi.

Monen vastaajan mukaan kaupungin keskustan kivijalkakauppaa ja toripalveluita tulisi käyttää vain kävellen ja pyöräillen – ei autoillen.

Ideoita muista kaupungeista

Muutamat kyselyyn vastanneet toivat esille esimerkkejä muista kaupungeista niin meillä kuin maamme rajojen ulkopuolellakin. Esitettiin myös kehittämistyöryhmän perustamista. Työryhmä kartoittaisi jo toimivia toriratkaisuja niin kotimaassa kuin ulkomailla.

– Tallinnassa käydessäni sain elämyksen valtavasta valaistuksen määrästä. Vanha kaupunki oli niin siisti ja vanhat rakennukset kauniisti valaistuja. Ehdottaisin torilta lähtevälle puistokadulle puista roikkuvia valolyhtyjä, ensimmäinen vastaus kuuluu.

– Salon kesätorstaiset iltatoritapahtumat ovat koko kaupungin olohuone. Naantalin toria voisi kehittää samaan suuntaan. Muistelen miten Turun Länsikeskuksen kirpputori veti väkeä. Kun sellaista ei enää ole, voisi Naantalin tori olla hyvä sunnuntaikauppapaikka, toisessa vastauksessa sanotaan.

– Käsityöläisten putiikki olisi myös kiva Porvoon tyyliin, todetaan kolmannessa kommentissa.

Monipuolisuutta tapahtumatarjontaan

Vastauksista käy ilmi, että monen mielestä Naantalissa luotetaan liiaksikin tiettyihin vientituotteisiin: tuttujen brändien oheen tarvitaan erilaisia kohderyhmiä kiinnostavaa tarjontaa.

– Esityksissä voisi olla edustettuna mm. elävä musiikki, teatteri ja katutaide. Toiminnallisuutta voisi tuoda piha-/katupelimahdollisuus, sanoo eräs vastaaja.
– Lisää tapahtumia yhteistyössä sekä yhdistysten että tapahtumatuottajien kanssa. Torille voisi tuoda esim. katukoriskoreja joko pysyvästi tai tapahtuman ajaksi. Muitakin kuntoliikuntatapahtumia näkisin mielelläni torilla. Yhteislauluiltamat olisivat myös kivoja, mutta ranta taitaa olla parempi paikka sellaisten järjestämiseen, pohditaan toisessa vastauksessa.
– Lasten leikki- tai liikuntapaikka voisi olla suosittu, pohtii kolmas.

Ehdotusten joukossa on myös sinkku-tapahtuma, johon kuuluisi mm. parisuunnistusta, -tansseja sekä -kilpailuja. Naantalilaiset yritykset saisivat asiakkaita, kun arvotut parit kävisivät kahvilla, syömässä, museossa tai vaikka sidotuttamassa kukkakimpun.

Kävelypainotteisuus jakoi mielipiteitä

Monen vastaajan mukaan kaupungin pitää toimia kuten se aikoinaan on syntynytkin – keskustan kivijalkakauppaa ja toripalveluita käytetään vain kävellen ja pyöräillen – ei autoillen.

– Ihmisiä torille saadaan kehittämällä kaupunkia keskeltä voimakkaan uudisrakentamisen kautta. Kaupunki ei kehity taloudellisesti, tehokkaasti toimivaksi ja eläväksi yhteisöksi vanhoilla kaavoitusajatuksilla, joilla ihmisiä asutetaan ruutukaavan ulkopuolelle alueille, joilta pitää autoilla palvelujen perään, huomautetaan yhdessä vastauksessa.

– Tullikadun voisi sulkea liikenteeltä ainakin kesäaikaan. Muutenkin se voisi olla yksisuuntainen, toinen kommentoija sanoo.

– Toivoisin, että Tullikatu olisi ainakin torin kohdalta kävelykatuna, kolmas toivoo.

Vastakkaisessa mielipiteessä sen sijaan todettiin, että ihminen on laiska liikkumaan, joten Tullikatua voitaisiin jatkossakin pitää avoinna autoille.

Toripaikkojen hinnoittelusta ja tuotevalikoimasta

Naantalin torilla voisi vastauksien mukaan käydä, jos valikoima olisi monipuolisempi ja hinnat alhaisempia.

– Toripaikkoja voisi joskus antaa ilmaiseksi esimerkiksi yhdistyksille, opiskelijoille ja eläkeläisille, eräs vastaaja ideoi.

– Vuokrattavissa olevat myyntipaikat voisivat olla värikkäitä pieniä mökkejä, toinen vastaaja suunnittelee.

Katariina Mäkinen-Önsoy