Mirjam Karila: Kunnat yhdessä rekryesittelijöiksi

Mielipide

MIELIPIDE. Terveiset kotiseudultani pohjoisesta, turistien ja innostuneiden ihmisten Joulumaasta, jossa vietin juuri vajaan viikon. Revontulia ihmettelemään oli saapunut kymmeniä lentokoneellisia matkaajia niin Aasiasta kuin Euroopastakin. Paikallinen sanomalehti kertoi, että ennen Joulua pelkästään Rovaniemelle tulee vielä yli 50 koneellista turisteja. Kahvilat ja ravintolat palvelivat ylipitkiä vuoroja, koska palvelun kysyntä oli kova. Kaikki tehty kahvileipä meni sitä mukaa kuin leipomo leipiä toimitti.

Perheet ja turistiryhmät ostivat Joulupukin tunniksi lapsia viihdyttämään hintaan 1000 euroa tunti! Toki pukki tarjosi jonkun joulumehun ja pienille jotain muutakin suuhun pantavaa. Ihmiset olivat nauravaisia ja palvelivat ilolla. Havaitsin, että nuoret opiskelijat

olivat ne joustavimmat ja antoivat työn ilon näkyä hyvänä palveluna. Kiitin heitä. He sanoivat minulle, että kun palvelee hyvin, tulevat ihmiset uudestaan Lappiin!

Pohjoisessa Suomessa ihmiset ovat innostuneita Uudenkaupungin autotehtaan uusista työpaikkauutisista ja Mayerin telakan suomista työmahdollisuuksista. Jos läntiset kunnat -niminen yhteistyöryhmä vielä toimii, voisiko se tehdä jotain enemmän Vakka-Suomen työpaikkojen tunnetuksi tekemisen hyväksi? Täällä on upeat maisemat ja luonnonolot ja hienot koulutusmahdollisuudet. Jospa kunnat täällä suunnittelisivat yhdessä pohjoiseen suuntaan esittelyvideon ja vaikkapa järjestäisivät bussimatkoja pohjoisesta Uuteenkaupunkiin ja naapurikuntiin pikaisesti. Autotehdas saattaisi innostua myös yhteistyökumppaniksi. Uskon, että työpaikat ja asuminen täällä kiinnostaisivat.

Esimerkiksi Rovaniemellä on ihmisiä, jotka käyvät töissä Ruotsissa tai Norjassa Rovaniemeläisen työpaikan lisäksi. Matkailun parissa oleva työ on kausiluonteista yhä. Sesonkiaikaa on nyt osa marraskuusta, joulukuu ja kevään hiihtokelikuukaudet. Kesä- ja ruskamatkailu ei enää ole se ainoa kiinnostuksen kohde.

Havaitsin, että Varsinais- Suomen työpaikat ja maakuntamme kiinnostaa pohjoisessa nuoria työntekijöitä. Nämä meidän työmahdollisuudet olivat useille tulleet tutuiksi telakan alihankintatyön kautta. Pohjoisen ihmiset hehkuttivat Suomen nousua! He kysyivät, miksi pessimismiä ylläpidetään eteläisen Suomen lehdissä? Pohjoisen ihmiset luottavat tulevaisuuteen ja Suomen talouden nousuun. Kertokaamme hyvät uutiset aina ensin.

Revontulien valaisemat terveiset, rauhaisaa Joulua ja onnea vuodelle 2017

Mirjam Karila

Raision kh: n 2. vpj.