Naantalin CHP-voimalaitos nousi harjakorkeuteensa

Turku Energian toimitusjohtaja Risto Vaittinen (vas.), TSE:n toimitusjohtaja Tapani Bastman ja YIT:n liiketoimintaryhmän johtaja Jouni Forsman esittelivät harjakorkeuteen noussutta Naantalin monipolttoainevoimalaitosta 22.4. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Tilaajan, suunnittelijan ja urakoitsijan yhteistyöhön perustuvalla allianssimallilla rakennettava sähköä ja lämpöä tuottava monipolttoainevoimalaitos korvaa osittain Naantalin noin 50-vuotiaan hiilivoimalaitoksen.

RAKENTAMINEN. Naantalin Luolalassa sijaitsevan Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n (TSE) uuden monipolttoainevoimalaitoksen harjannostajaisia vietettiin perjantaina 22. huhtikuuta.

TSE:n toimitusjohtaja Tapani Bastman toteaa uusiutuvan energian käytön uuden voimalaitoksen keskeisimmäksi tavoitteeksi.

– Keskeytymätön koekäyttö aloitetaan käyttöönluovutuksen yhteydessä marraskuussa 2017, jolloin laitos alkaa heti tuottaa kaukolämpöä, höyryä ja sähköä. Tavoitteena on, että laitoksen myötä uusiutuvin energiavaroin tuotetun kaukolämmön osuus kasvaisi yli 50 prosenttiin, Bastman kommentoi.

Uusiutuvan, lähinnä puuperäisen kotimaisen, biopolttoaineen tavoiteosuudeksi laitoksen käynnistyessä on asetettu 40%.

– Aikataulua biopolttoaineiden osuuden kasvattamisesta ensin 70 prosenttiin ja jopa 100 prosenttiin ei ole vahvistettu. Selvitysten mukaan investoinnit tulevat kasvamaan usealla miljoonalla eurolla, sillä loppuosuus biopolttoaineesta on tuotava Naantaliin laivoilla. Kotimaista haketta kun ei ole saatavilla tarpeeksi, Bastman selventää.

Työllisyysvaikutukset huomattavia

Rakennustyöt ovat Bastmanin mukaan edenneet aikataulussa. Polttoaineen käsittelyalueella seulomon, A-ladon, vastaanottorakennuksen ja autovaa’an betonirakenteet ovat valmistuneet. Lisäksi turbiinilaitoksen ja yhteisten laitteiden rakennusten katto- ja seinäelementit on asennettu.

– Nyt kun harjakorkeus on saavutettu, töitä tehdään kaikissa kerroksissa. Parhaillaan on menossa hiilisiilon ja -seulomon betonirakennetyöt. Myös olemassa olevaan vanhaan voimalaitokseen liittyvät työt ovat alkaneet, Bastman sanoo.

Urakoitsijana toimivan YIT:n liiketoimintaryhmän johtaja Jouni Forsman kertoo työntekijävahvuuden kasvavan entisestään työmaalla.

– Tämänhetkinen päivittäinen työntekijävahvuus 170 henkilöä kolmin–nelinkertaistuu tekniikan asennustöiden myötä. Parhaimmillaan rakennustyömaalla tulee työskentelemään noin 500 henkilöä, Forsman lisää.

Laitoksen valmistuttua biopolttoaineen kotimaisen hankinnan on arvioitu tuovan välillisesti 250 pysyvää työpaikkaa.

Yhteistyöverkostosta synergiaetuja

Naantalin monipolttoainevoimalaitos on Suomen ensimmäinen teollisuuskohde, joka rakennetaan allianssimallilla.

YIT:n liiketoimintaryhmän johtaja Jouni Forsman kertoi POLTE-allianssiryhmän big room -tilannehuoneen manuaalisesta Last Planner -menetelmästä, joka tuo hankkeen aikataulutuksen esille konkreettisesti, ajantasaisesti ja visuaalisesti. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.
YIT:n liiketoimintaryhmän johtaja Jouni Forsman kertoi POLTE-allianssiryhmän big room -tilannehuoneen manuaalisesta Last Planner -menetelmästä, joka tuo hankkeen aikataulutuksen esille konkreettisesti, ajantasaisesti ja visuaalisesti. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Rakennustöistä vastaa työmaatoimiston keskiössä sijaitsevassa big roomiksi kutsutussa tilannehuoneessa työskentelevä allianssiverkosto POLTE, johon kuuluu TSE:n lisäksi A-Insinöörit, Insinööritoimisto AX-LVI ja YIT.

– Allianssi tuo selkeitä hyötyjä tällaiseen kompleksiseen rakennuskohteeseen, jossa niin riskit kuin mahdollisuudetkin ovat suuria. Allianssissa otetaan erityisen hyvin huomioon eri osapuolten ammattitaito aina alkusuunnittelusta rakennusprosessin loppumetreille saakka, Jouni Forsman toteaa.
– Yhteistyö sujuu, kun kaikki tekee töitä hankkeen parhaaksi -ajatuksella, järkevästi ja hukkaa vähentämällä sekä ympäristöasioita huomioimalla, jatkaa Forsman.

CHP-laitoksen investoinnin kustannusarvio on 260 miljoonaa euroa. Hankkeen takana olevien osakkaiden omistusosuudet ovat Fortum 49,5%, Turku Energia 39,5%, Raisio 5%, Naantali 3% ja Kaarina 3%.

Katariina Mäkinen-Önsoy