Paikalliset omakotiyhdistykset kestävien energiaratkaisujen tiedonvälittäjinä

Kunnalla asukkaineen on myös tärkeä rooli ilmastotyössä

55 vuotta omakotitalossaan asuneet lietolaiset Eeva ja Teppo Kesäläinen luopuivat öljylämmityksestä pari viikkoa sitten. Nyt heillä on käytössään aivan tuore ilmavesilämpöpumppujärjestelmä. Kuvat: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Valonia järjestää yhteistyössä kuntien ja yhdistysten kanssa asukastilaisuuksia muun muassa pientalojen ja taloyhtiöiden energia-asioista.

ENERGIA. Suomen Omakotiliiton Varsinais-Suomen piirijärjestössä ja Liedon Omakotiyhdistyksessä puheenjohtajana toimiva Harri Nurmi on huomannut jäsenistössä kiinnostusta vihreämpiin vaihtoehtoihin.

– Vaihtoehtoja uusiutuviin energiamuotoihin siirtymiselle on monia. Eri järjestelmät sopivat eri kohteisiin. Tästä syystä pyrimme pitämään omakotiyhdistysten jäsenet ajan tasalla vaihtoehdoista sekä niihin liittyvistä avustuksista, Nurmi sanoo.

– Öljystä pois -buumi on käynnissä, ja siihen vaikuttavat niin ympäristöasiat kuin kustannuksetkin. Investoinneista yleisimpiä ovat ilmavesilämpöpumput ja maalämpöratkaisut, mikäli fossiilisista halutaan siirtyä osin tai kokonaan uusiutuviin energianlähteisiin, lisää Nurmi.

Hyvänä esimerkkinä ovat lietolaiset Eeva ja Teppo Kesäläinen, jotka päättivät hiljattain vaihtaa öljylämmityksensä lämpöpumppuun.
Päälämmönlähteenä toimivan ilmavesilämpöpumpun sisäyksikkö on suunnilleen jääkaappipakastimen kokoinen. Kesäläiset sijoittivat sen lämminvesivaraajineen pannuhuoneeseen.

– Öljysäiliö oli tulossa matkansa päähän, joten ajattelimme, että on korkea aika luopua kokonaan öljylämmityksestä. Siirryimme siis ilmavesilämpöpumppujärjestelmään, joka on helppo- ja vakaakäyttöinen, omakotitalossaan 55 vuoden ajan asuneet Kesäläiset kertovat.

– Olimme harkinneet tätä ekotekoa jo luontonäkökulmastakin. Öljyn hinnan nousu vain nopeutti päätöstämme luopua vanhasta järjestelmästä. Ilmavesilämpöpumpusta kokemuksia kuulimme tutuiltamme ja päätimme mekin siirtyä siihen, he jatkavat.

Energiaremontti kustansi Kesäläisten tapauksessa noin 15 000 euroa. He ovat hakeneet ELY-keskukselta avustusta, mutta käsittelyruuhkan takia se on tulossa noin vuoden päästä.

– Nyt olemme käyttäneet uutta järjestelmää parin viikon ajan. Aika näyttää, kuinka paljon edullisemmaksi tämä vaihtoehto tuli, he toteavat.

Varsinais-Suomen kunnilla on yhteinen puolueeton kestävän kehityksen asiantuntijaorganisaatio (Valonia).

Valonia on Kuntien ilmastosparraus -hankkeellaan vahvistanut maakunnan kunnille suunnattua asiantuntijatukea ilmastotyössä. Työ on lähtenyt käyntiin vauhdilla muun muassa Kemiönsaarella, Laitilassa, Liedossa, Raisiossa ja Uudessakaupungissa. Näissä kunnissa Valonian asiantuntijat ovat mukana ilmasto-ohjelmien valmistelussa sekä toimeenpanon edistämisessä. Tämän lisäksi laaja joukko kuntia on osallistunut Valonian järjestämiin kuntien energiatehokkuussopimukseen liittymiseen tähtääviin KETS-työpajoihin.

Seuraavan energiaillan Valonia järjestää yhdessä Paimion Omakotiyhdistyksen ja Paimion kaupungin kanssa torstaina 28. huhtikuuta kello 18–20 Paimion kaupungintalon Paimiosalissa.
– Meillä on ollut yleensä pari tietoiskua vuodessa, korona-aikana toiminta on tietysti ollut vähäistä, mutta nyt olemme palautumassa normaaliin rytmiin. Kysymme jäseniltämme, mitkä olisivat kiinnostavia teemoja seuraaviin tilaisuuksiin, ja päätämme aiheen sitten sen mukaan. Seuraavaksi voisimme ottaa käsittelyyn esimerkiksi maalämmön ja aurinkoenergian, Paimion Omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Tapani Jääoja sanoo.

Katariina Mäkinen-Önsoy