Raision kaupunginvaltuustossa tehty aloite eläinperäisten tuotteiden puolittamisesta on herättänyt keskustelua. Ruoka puhuttaa, koska se liittyy niin läheisesti meidän jokaisen arkeen ja tottumuksiin. Siksi on tärkeää, että keskustelu perustuu faktoihin ja tutkittuun tietoon, ei pelkoihin tai olettamuksiin.
Sini Laineen (TS 10.6.2025) mielipidekirjoituksessa esitettiin huoli siitä, että kasvisruoka ei maistu ja että lapset jäävät nälkäisiksi. On totta, että ruokailutottumusten muutos voi aluksi kohdata vastustusta, mutta pitkällä aikavälillä asenteet muuttuvat. Muutos herättää ennakkoluuloja, mutta tottumus kasvattaa hyväksyntää.
Viralliset ravitsemussuositukset perustuvat laajaan tieteelliseen näyttöön ja tukevat siirtymistä kasvipainotteisempaan ruokavalioon. Kasvisruoka voi tarjota kaiken tarvittavan kasvavalle lapselle – kunhan ateriat suunnitellaan hyvin ja ruoka valmistetaan laadukkaista raaka-aineista.
On tärkeää kuulla koululaisten kokemuksia ruoasta ja kehittää reseptiikkaa, makua ja annosten houkuttelevuutta yhdessä heidän kanssaan. Tätä työtä Raision kouluissa tehdään jo. Mutta ruokahävikkiin ei ole yksinkertaista syy–seuraussuhdetta, eikä liharuokakaan takaa tyhjiä lautasia ja niiden laatu on usein valitettavan huonoa, kun esimerkiksi jauheliha voi sisältää teurasjätettä, kuten jänteitä ja luunpalasia. Sen sijaan osallisuus, ruokakasvatus ja mahdollisuus vaikuttaa ruokailuun ovat avainasemassa. Niin kasvis- kuin liharuokiakin jää syömättä, jos ne eivät ole maistuvia tai jos ruokailukulttuuriin ei panosteta.
Eläinperäisten tuotteiden kulutus on merkittävä ilmastopäästöjen lähde. Suuri osa suomalaisten luontojalanjäljestä tulee syömisestä. Samalla runsas punaisen ja prosessoidun lihan käyttö on yhteydessä useisiin kansanterveysongelmiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin ja useisiin syöpiin. Kestävien ruokavalintojen edistäminen on paitsi ympäristöteko, myös pitkän aikavälin terveys- ja talousinvestointi. Painottamalla kasvisruokaa vähennetään myös tehotuotannosta aiheutuvaa kärsimystä eläimille ja parannetaan huoltovarmuutta.
Aloite ei tarkoita, että liharuoka kielletään kokonaan. Muutos voidaan toteuttaa vaiheittain, oppilaita ja henkilökuntaa kuullen, ruokakulttuuria vahvistaen.
Lasten oikeus hyvään ruokaan ei tarkoita yksinomaan oikeutta lihaan – vaan oikeutta ravitsemuksellisesti laadukkaaseen, turvalliseen ja kestävään ruokavalioon.
Raision vihreä valtuustoryhmä