Kotiseututyötä parhaimmillaan – Turkuseura levittää turkulaisuuden ilosanomaa ympärilleen

Turkuseuran järjestösihteeri Katriina Pakkanen ja toiminnanjohtaja Kati Leskinen esittelevät Föri-puodin uutuustuotteita.
Turkuseuran järjestösihteeri Katriina Pakkanen ja toiminnanjohtaja Kati Leskinen esittelevät Föri-puodin uutuustuotteita. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Turkuseuralla on jälleen vauhdikas kesä paitsi Föripuodissa myös Turun tapahtumissa.

TURKU.

Turkuseura ylläpitää rennolla ja reippaalla otteella mukavaa vipinää ympäri vuoden – aina tietysti kotiseudun hyväksi. Yhdistyksessä toimii kaksi työntekijää, järjestösihteeri Katriina Pakkanen ja toiminnanjohtaja Kati Leskinen.

Leskisen vanhempainvapaan ajan toiminnanjohtajana toimii yhdistyksen puheenjohtaja Maija Palonheimo. Syksyllä lisävahvistusta remmiin tuo korkeakouluharjoittelija Viivi Leijon.

– Yhteisenä tavoitteenamme on luoda Vanhasta Suurtorista elävä, myös lapsiperheille helpommin lähestyttävä, kohtaamispaikka, he kertovat.

– Olemme samalla ikään kuin matkailutoimisto, koska meiltä kysytään vinkkejä, mitä kaikkea kaupungissa tapahtuu, tai mihin kannattaa mennä syömään, he jatkavat.

Brinkkalan talossa sijaitseva Föripuoti Turku-tuotteineen on yhdistyksen tärkeä varainhankintakeino. Parhaillaan Turkuseura etsii alivuokralaista Vanhalle Suurtorille.

Erityiskiitos kuuluu Kati Leskisen ja Katriina Pakkasen mukaan Turkuseuran ahkerille vapaaehtoisille.

Heidän ansiostaan yhdistyksen ylläpitämä Föripuoti voi olla auki myös heinäkuussa, maanantaista sunnuntaihin.

– Osallistumme muun muassa Tall Ships Races -tapahtumaan omalla myyntipisteellä. Turun ruokaviikoilla avautunut yhdistyksen oma pop up -lähiruokapuoti palvelee samaan aikaan Föripuodissa. Vapaaehtoiset mahdollistavat sen, että pystymme pitämään puodin auki myös tapahtumien aikana, sanoo Leskinen.

Turkulaisuuden ilosanomaa Turkuseura levittää ympärilleen Föripuodin tutuilla Turku-tuotteilla, jotka ovat nyt saaneet vierelleen varsinaissuomalaisia lähiruokatuotteita. Yhdistykselle on tärkeää tukea valinnoillaan paikallisia tuottajia, jotka tekevät työtä ympäristön ja hyvinvoinnin eteen.

– Saamme hienosti yhdistettyä lähiruokaan murteen, kun varsinaissuomalaisen Karviaisten tilan kanssa lanseeraamillamme murreteemaisilla härkäpapuherkuilla on Kummottos ja Simmottos -etiketit, Pakkanen toteaa.

Tuorein kotiseutulehti Suomen Turku – Åbo, vår stad on juuri ilmestynyt, samoin kuin painotuore Suomen Turku – fiilistelykirja Turusta -teoskin.

Ajatus fiilistelykirjasta oli Turkuseurassa muhinut jo pitkään.

– Fiilistelykirja on iso juttu ja suuri ilonaihe, kaiken kaikkiaan reilun vuoden mittainen projekti. Se on kuvakirja, jossa kirjaimellisesti fiilistellään Turkua. Siinä on kaikki samat elementit suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, eli pointtina on levittää turkulaisuuden ilosanomaa turisteillekin, Kati Leskinen iloitsee.

– Toimin teoksen käsikirjoittajana, ja työprosessissa oli mukana paljon valokuvaajia, sekä monia Turkuseuran asiantuntijoita, jotka olivat työstämässä tekstejä. Turun murretta voi oppia kirjan loppupuolelta löytyvästä murreosiosta, lisää Leskinen.

Suosittu Brinkkala-tapahtumasarja ja paserut, eli kävelykierrokset, saavat niin ikään jatkoa syyskaudella.

Paseruilla tutustutaan monipuolisesti kaupungin eri alueisiin.

– Meillä on aikuisille suunnatut Ilta Brinkkalassa tapahtumat sekä lapsiperheiden Päivä Brinkkalassa -sarja, joka tehdään Vanhankaupungin kehittämishankkeen tuella, Leskinen kertoo.

Niin ikään vauvojen murreloruttelua sisältävä Mukulatte murrekerho jatkuu syksyllä. Ohjaajana on Kirjan talon sanataideohjaaja Hanna Toivonen, joka myös ideoi tapahtumien sisältöä. Turkuseuran murreasiantuntija Esa Laukkanen on kääntänyt murrerunoja yleiskielelle.

– Ensimmäiset kolme mukulatte murrekerhokertaa olivat nyt keväällä. Ne saivat hyvää palautetta ja kiittelyä siitä, että järjestetään vauvoille erilaista toimintaa, Katriina Pakkanen sanoo.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• Turun Vanhankaupungin juhlaa vietetään lauantaina 15. kesäkuuta. Alueen toimijat järjestävät monenlaista ohjelmaa päivän aikana.
• Turkuseuran Föripuodissa järjestetään Vanhankaupungin juhlapäivän kunniaksi kello 11–14 pop up -lähiruokapuotiin liittyvä esittely- ja maistatuspäivä.
• Vanhan Suurtorin alueella käynnistyy Nappe Naakan kadonneiden haarukoiden etsintä. Nappe on saanut Suomen herttuarttarelta ja Ruotsin kuningattarelta Katariina Jagellonicalta haarukat eikä nyt enää löydä niitä. Kannattaa siis kiiruhtaa Vanhalle Suurtorille auttamaan Nappea suunnistustehtävässä.
• Föripuodissa on mahdollisuus pelata Turku-muistipeliä ja ottaa vaikkapa leikkimielinen kilpailu perheenjäsenten tai ystävien kanssa.
• Koko juhlan ohjelmaan voi tutustua täällä.