Teatteri Kantanäyn ensi-ilta 19.6. Kuralan Kylämäessä

Homoilua suviyössä eli Kuralan perilliset on Teatteri Kantanäyn ensimmäinen kesäteatteriesitys. Aiemmin talvikauden kabaree-esityksissä kunnostautunut teatteri lähtee valloittamaan uutta ajankohtaa. Kuva: Teatteri Kantanäky.
Homoilua suviyössä eli Kuralan perilliset on Teatteri Kantanäyn ensimmäinen kesäteatteriesitys. Aiemmin talvikauden kabaree-esityksissä kunnostautunut teatteri lähtee valloittamaan uutta ajankohtaa. Kuva: Teatteri Kantanäky.

Sateenkaarikabareista tunnettu Teatteri Kantanäky toteuttaa kesäteatteriesityksen Kuralan Kylämäessä yhteistyössä Turun museokeskuksen kanssa.

TEATTERI.

Teatteri Kantanäky tuo lavalle historiansa ensimmäisen kesäteatteriesityksen, kun keskiviikkona 19.6. ensi-iltansa saa Homoilua suviyössä eli Kuralan perilliset.

Esitys toteutetaan yhteistyössä Turun museokeskuksen kanssa ja esitystilana toimii Kuralan Kylämäen Tryskimakasiini. Tryskimakasiini on kokonaan katettu tila ja sopii mainiosti esityksen tyylilajiin ja teemaan. Näytöksiä on esityskaudella 21.

Teatteri Kantanäyn esityksessä elellään 1930-luvulla kuvitteellisella Kuralan maatilalla, jossa jokainen saa olla juuri sellainen kuin on ja rakastaa juuri niin kuin itse tahtoo. Homoilua suviyössä lähettää katsojat romantiikkaa tihkuvalle, draaman syviin vesiin tipahtavalle ja hulvattoman hauskalle matkalle suomifilmin ja kansallisromantiikan maailmaan.

Näiden taidemuotojen maailma on tunnetusti hyvin heteronormatiivinen, mutta miten tarinat mullistuvatkaan jos niihin heitetään ripaus kvääriä rakkautta?

Esitys on kabaree-esityksissä kunnostautuneelle teatterille ensimmäinen jatkuvajuoninen esitys.

– Homoilua suviyössä on kuvaus tiiviistä ja rakastavasta yhteisöstä, jossa pyöräytetään perinteinen roolijako uusiksi. Kun romantiikannälkäinen tuore ylioppilas loikkii uutena kesärenkinä maataloon, alkaa tilalla tapahtua. Emännän huoli omasta lapsettomuudesta ja talonsa perijästä ei helpotu kun nimismiehen lähettämä Kyytirättäri kiristää ja kiusaa. Kovaa kyytiä saa aivan jokainen, kun pinttyneitä asenteita rakkaudesta tuuletetaan ja lyödään päin kasvoja. Huumorin ja hyvän maun rajoja tuuletetaan perusteellisesti lammaskuoron säestyksellä. Esitys kysyy häpeämättä: Voisiko tässä maassa elää oikeasti maailman onnellisinta kansaa, jolle kaikkein tärkeintä on rakkaus? kertoo ohjaaja Heini Vahtera.

Kuralan Kylämäessä esitystilana toimii sympaattinen Tryskimakasiini.

Yleisö pääsee heti saapuessaan sukeltamaan suoraan esityksen aikakauteen Kuralan Kylämäen museon vehreillä ja historiallisilla tiluksilla. Museoissa järjestetään harvemmin esitystoimintaa, joten yhteistyö museon ja teatterin välillä on hedelmällistä ja erityistä.

– Museo kuuluu kaikille. Mutta keiden ääni kuuluu museossa? Keiden tarinat tulevat kerrotuksi, ketkä näkyviksi? Sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta on aina ollut, ja tulee aina olemaan. Silti kulttuuri-instituutit sortuvat helposti sovinnaisuuksiin, kertomaan vain ilmeisimmän. Teatteri Kantanäyn Homoilua suviyössä tarjoaa toisenlaisen tulokulman suomalaiseen maalaisromantiikan kuvastoon. Samalla se tulee tuulettaneeksi Kylämäen heteronormatiivisuutta raikkaalla tavalla, karnevalisoiden mutta ah, lämmöllä ja rakkaudella. Nautitaan siitä!”sanoo Turun museokeskuksen yleisötyön intendentti Mika Väyrynen.

Ohjauksesta vastaa Heini Vahtera ja käsikirjoituksesta työryhmä. Esiintyjinä nähdään Teatteri Kantanäyn lavoilla ennenkin loistaneet Antti Ainola, Marko Carlson, Nuppu Ervasti, Johanna Jernberg, Virve Koskinen, Lee Lahikainen, Teemu Loikas, Reetta Moilanen ja Tristan Selin. Kokonaisuutta täydentää livebändi, johon kuuluvat Kari Mäkiranta ja Noora Karppanen.

Kuralan Kylämäen Tryskimakasiini on vanha puimalato, jossa on porrastettu katsomo. Esitystä ei suositella alle 15-vuotiaille.

Esityskausi: 19.6.–11.8.2024.

Turun Seutusanomat