Liedon museo valmistelee Annantuvan ja Kyöstilän kehittämishankkeita

Liedon museo Annantuvan ja Kyöstilän kehittämishankkeet
Leader Varsin Hyvän hallitus myönsi tukea Nautelankoski-säätiön Vanhassa vara parempi – Annantuvan ja Kyöstilän rakennusperinnön säilyttämishankkeelle. Hanke on parhaillaan ELY-keskuksen käsittelyssä. Kuvat: Liedon museo.

LIETO.

Liedon museoon kuuluvat Kirkkotien varrella sijaitsevat Annantuvan ja Kyöstilän rakennukset aiotaan kunnostaa kulttuurikäyttöön. Liedon museota ylläpitävä Nautelankoski-säätiö on hakenut rahoitusta alueen rakennusten korjaamiseen sekä toiminnan kehittämiseen alueella.

Liedon Säästöpankkisäätiö on myöntänyt Nautelankoski-säätiölle 20 000 euroa avustusta. Säästöpankkisäätiön avustuksen turvin aloitetaan Kyöstilän kellarivajan ja Annantuvan liiterin korjaus kesällä 2024.

Euroopan maaseuturahaston ohjelmakaudelta 2023–2027 on haettu EU-rahoitusta kahteen hankkeeseen. Leader-ryhmä Varsin Hyvä ry on antanut puoltavan päätöksen kumpaakin. Lopullisen rahoituspäätöksen tekee Varsinais-Suomen ELY-keskus.

Vanhassa vara parempi – Annantuvan ja Kyöstilän rakennusperinnön säilyttämishankkeen tavoitteena on turvata Annantupa-rakennuksen säilyminen. Säästöpankkisäätiön avustuksella ja EU-rahoituksilla tupa, kellarivaja ja liiteri kunnostetaan niin, että niiden kulttuuri- ja rakennushistoriallinen arvo säilyy, rakennukset ovat turvalliset ja niitä pystytään käyttämään monipuolisesti museo- ja kulttuuritoimintaan.

Vanhaa vaalien, uutta luoden – Annantuvan ja Kyöstilän alueen kehittämishanke odottaa ELY-keskuksen käsittelyä. Kehittämishankkeen tuloksena avataan uusi kulttuurikohde Lietoon. Hanke edistää mahdollisuuksia tutustua Annantuvan alueeseen ja perinnepuutarhaan sekä avaa nyt käyttämättöminä olevat rakennukset vierailijoille kotimuseona, näyttelynä ja monitoimitilana.

Annantuvan perinnepuutarha kunnostetaan, ja alueelle tehdään opastauluja. Hankkeen aikana suunnitellaan alueelle ja sen rakennuksiin sopivaa toimintaa ja testataan muun muassa erilaisia tapahtumia ja opastuksia. Jos EU-rahoitukset myönnetään, toteutetaan hankkeet vuosina 2024–2027.

Turun Seutusanomat