Kalastonhoitomaksu vuodeksi 47 eurolla

Onginta on jokaisen kalastajan oikeus iästä riippumatta.

KALASTUS 

Kevään koittaessa yhä useampi innostuu aika ajoin kalaan. Onkiminen on kaikkien oikeus, mutta esimerkiksi viehekalastukseen tarvitaan yleisesti asianmukaiset luvat – muuten voi napsahtaa valvontatilanteessa sadan euron rikesakko. 

Vuodenvaihteessa voimaan tulleen lakimuutoksen jälkeen kaikenlainen kalastus on maksutonta alle 18-vuotiaille ja 70 vuotta täyttäneille. Yläikäraja nousi viidellä vuodella, mutta ne, jotka ovat vanhan lain mukaan olleet jo oikeutettuja maksuttomaan kalastukseen, ovat sitä edelleenkin. 

– Jos viime vuonna tai aikaisemmin ehti täyttämään 65 vuotta, saa kalastaa maksutta myös uuden lain tultua voimaan, kertoo Kalatalouden keskusliiton tiedottaja Tapio Gustafsson. 

Maksuttomaankin kalastukseen oikeutettujen pitää toki hankkia vesialueen omistajan lupa esimerkiksi viehekalastukseen useammalla kuin yhdellä vavalla ja samoin pyydyskalastukseen. 

Kalastusluvista ja maksuista saa tarkan tiedon esimerkiksi Kalatalouden keskusliiton nettisivuilta osoitteesta ahven.net. 

 

Kalastonhoitomaksu, joka on yleisesti oltava kunnossa jo laiturilta virvelöidessä, maksaa kalenterivuodeksi 47 euroa. 

– Kalastonhoitomaksun voi lunastaa myös viikoksi 16:lla eurolla tai yhdeksi vuorokaudeksi kuudella eurolla, kertoo Gustafsson. 

Asianmukainen lupa on siis hyvin edullinen, ja sillä välttää mahdollisen sadan euron rikesakon. Lupamaksuihin ei ole viime vuosina tullut muutoksia. 

Lupa on luonnollisesti oltava kalastaessa mukana. Ehkä helpoin tapa nykypäivänä on ladata puhelimeen ilmainen Eräluvat-sovellus ja hoitaa lupa kuntoon sen kautta. Tällöin voimassaolevat luvat ovat näppärästi käsillä valvontatilanteessa. 

– Olen valvonnassa huomannut, että jos lupa on ainoastaan sähköpostissa, sen etsimiseen voi mennä kovasti aikaa – ja siinä hakiessaan lupaa kalastaja itsekin jo hermostuu. Eräluvat-sovellus on erittäin näppärä, suosittelen sitä lämpimästi, toteaa Gustafsson. 

 

Suomessa on paljon kalastajia, mutta luvan lunastaneita huomattavasti vähemmän. Tapio Gustafssonin kokemuksen perusteella luvattomat kalastajat ovat satunnaisia hupikalastajia. 

– Vakavammin kalastusta harrastavilla ja harjoittavilla luvat on lähes poikkeuksetta kunnossa. Yleensä luvaton kalastaja on hetken mielijohteesta lähtenyt mökiltä kalastelemaan, eikä ole siinä tilanteessa luvan hankkimista edes ajatellut.