Juhlavuoden Paimio-juoksussa tarjolla uusi Jokipuiston ja Vähäjokipolun reitti

Paimio-juoksun maalialue. Kuva: Paimion kaupunki.
Paimio-juoksun maalialue. Kuva: Paimion kaupunki.

50. Paimio-juoksu lähtee 28.4. Paimion kaupungintalon edustalta.

PAIMIO.

Paimion keskustasta starttaa 28. huhtikuuta järjestyksessään 50. Paimio-juoksu. Tapahtuman järjestelyistä vastaavat Paimion Urheilijat ry ja Paimion kaupunki.

– Sarjoina ovat aikuisten viiden ja kymmenen kilometrin matkat. Lapsille ja nuorille on Pussitiejuoksu, jossa isommat juoksevat kaksi tai kolme kierrosta ja pienemmät osallistujat yhden kierroksen, Paimion kaupungin liikuntasuunnittelija Anna Blomroos toteaa.

Hölkkäsarjoina ovat viiden ja kymmenen kilometrin lenkit. Sauvakävelijöiden osuudella ei ole ajanottoa.

– Tänä vuonna otetaan käyttöön uusi viiden kilometrin reitti, joka kulkee Jokipuiston ja Vähäjokipolun kautta. Reitti piti ottaa ohjelmaan jo vuonna 2020, mutta korona sotki suunnitelmia, sanoo Paimion Urheilijoiden yleisurheiluosaston puheenjohtaja Hermann Kössi.

Paimio-juoksulle voi ilmoittautua verkkolomakkeella etukäteen 25.4. mennessä.

Ilmoittautumisia otetaan vastaan vielä kisapäivänä paikan päällä kello 10–11.30 Vistan koulukeskuksella, osoitteessa Vistantie 31–35. Juoksun startti tapahtuu kello 12.

Osallistumismaksuun sisältyy kilpasarjojen kolmen parhaan palkinnot, sisäänpääsy uimahalli Solinaan juoksun jälkeen sekä kaikkien kesken arvottavat tavarapalkinnot ja 200 euron lahjakortti.

– Paimio-juoksuja on järjestetty yhtäjaksoisesti ilman taukoja. Ajankohta on ollut huhtikuun lopulla. Koronavuodet eivät katkaisseet ketjua, vaan vaikutti sen verran, että Paimio-juoksu järjestettiin kahdesti syyskuussa, jolloin lähtö- ja maalialue olivat urheilukentällä perinteisen Paimion kaupungintalon edustan sijaan. Reitti meni tällöin Rivomäelle, kertoo Kössi.

Juhlavuottaan viettävä Paimio-juoksu näki päivänvalon vuonna 1975.

Tuolloin miesten 10 kilometrin juoksun voitti Risto-Alakorpi ajalla 53.38. Vuotta myöhemmin voittaja oli Pekka Päivärinta ajalla 53.33. Reitin pituus oli silloin tarkalleen 9,7 km. Sittemmin reittiä on sen verran muutettu, että pituus on tasan 10 km.

– Ensimmäisessä Paimio-juoksussa osallistujia oli 44, viittä vuotta myöhemmin osallistujia oli 184. Suurin osallistujamäärä oli vuonna 1983, jolloin paikalla 283 juoksijaa. Osallistujamäärien puolesta 1980- ja 1990-luku olivat Paimio-juoksun kulta-aikaa, 17 kertaa osallistujia oli yli 200. Viime vuodet ovat olleet vaatimattomimpia, vuonna 2023 oli 30 juoksijaa ja vuonna 2019 59 juoksijaa, Hermann Kössi toteaa.

Osallistujamitalia on alettu jakaa juoksijoille vuodesta 1982 lähtien. Alkuvuosina kunnanjohtaja ampui lähtölaukauksen, tällä haluttiin korostaa tapahtuman paikallisuutta. Alkuvuosina reittivaihtoehtoja olivat 17 km:n, 12 km:n 9 km:n ja 6,5 km:n matkat.

Tänä päivänä kilpailu on tiivistetty kahteen matkaan, jotka ovat 5 km ja 10 km. Paimio-juoksun yhteydessä on ollut myös Pussitiejuoksuiksi kutsutut juoksusarjat kaikkein nuorimmille urheilijoille (9–13-vuotiaat, aiemmin myös 15-vuotiaat). Pussitiejuoksun lenkin pituus on 800 metriä, joka kierretään yhdestä kolmeen kertaan.

Katariina Mäkinen-Önsoy