Sauvoon avautuu kiertotaloutta edistävä toimintakeskus

Toimintakeskus Pihlaja Sauvossa.
Heini Mikkola esitteli tulevaa toimintakeskusta Varsinais-Suomen kyläasiamies Tauno Linkorannalle perjantaina 19. huhtikuuta. Kuva: Janica Vilen / ELY-keskus.

EU:n maaseuturahoituksen avulla sauvolaiset lähtivät laajassa rintamassa edistämään Toimintakeskuksen pilotointi ja käynnistäminen -hanketta.

SAUVO.

Sauvon kierrätysyhdistys on saanut Leader Varsin Hyvältä tukea kiertotaloutta edistävän toimintakeskuksen perustamiseen. Toimintakeskus Pihlaja avataan toukokuussa Sauvon kirkonkylään, osoitteeseen Viljontie 4. Rakennus tunnetaan paikallisten keskuudessa Pihlajantalona.

– Tänne on tulossa kierrätysmyymälä, kahvio ja tuunauspiste, jossa voidaan järjestää erilaisia kursseja. Hankkeeseen kuuluu toimintakeskuksen toiminnan käynnistäminen ja erilaisia työpajoja: esimerkiksi kankaanpainantaa ja elektroniikkatyöpajoja, joissa voi opetella rakentamaan vaikka pelitietokoneita tai vaihtamaan puhelimiin näyttöjä, hankekoordinaattori Heini Mikkola kertoo.

Kun tuunauspajassa ei ole kursseja, sinne voi tulla lainaamaan esimerkiksi ompelukonetta. Lisäksi tiloissa voidaan järjestää luentoja, näyttelyitä ja yrittäjien pop up -myyntiä.

Hankekoordinaattorina toimiva Heini Mikkola on heittänyt yhteistyöverkkoja vesille jo moneen suuntaan.
Toimintakeskus Pihlaja.
Pihlajassa maalataan nyt hyllyjä tulevaa kierrätysmyymälää varten. Toimintakeskus ottaa vastaan lahjoituksina esimerkiksi pieniä huonekaluja ja kodin käyttötavaraa. Kirjoja ei oteta, sillä Sauvossa toimii jo kirjojen vaihtopiste terveysasemalla. Kuva: Janica Vilen / ELY-keskus.

– Esimerkiksi tien toisella puolella on MLL:n kokoontumistila, jonka kellarissa on lastenvaatekirppis. Jatkossa me voisimme ottaa vastaan heille tulevat lahjoitukset ja lajitella ne heille valmiiksi. Monissa lapsiperheissä lahjoitetaan mielellään vaatteita kierrätykseen, mutta kaikki eivät jaksa nähdä sitä vaivaa, että alkaisivat lajitella myyntikuntoisia ja pikkuvikaisia vaatteita eri keräyksiin. Jos saamme pihalle poistotekstiilikeräyksen, meidän olisi mahdollista tehdä lajittelu, hän sanoo.

MLL:n kanssa yhteistyösuunnitelmissa on myös ohjelmaa Sauvon elopäiville ensi kesäksi. Lisäksi puhetta on ollut aukioloaikojen yhdenmukaistamisesta, jolloin asiakkaat voisivat samalla reissulla tehdä vaateostoksia MLL:n kirpputorilla ja muita kierrätysostoksia Pihlajassa.

Lisäksi yhteistyötä toivotaan esimerkiksi päiväkotien, koulujen, etsivän nuorisotyön, vanhustyön ja Sauvossa asuvien ukrainalaisten kanssa.

– Toivomme, että tästä tulisi sellainen koko Sauvon yhteinen olohuone, johon on helppo kokoontua.

Vuoden 2025 loppuun asti jatkuvan Leader-hankkeen yhtenä tavoitteena on edistää kiertotaloutta ja luonnonvaroja säästävää elämäntapaa.

Pihlajan kaikessa toiminnassa tuetaan uusiokäyttöä ja kierrätysperiaatteita. Samat arvot ohjaavat myös hanketta hakeneen Sauvon kierrätysyhdistyksen toimintaa.

Toimintakeskus Pihlaja.
Toimintakeskuksen nimi Pihlaja oli helppo keksiä, sillä talon nimi on Pihlaja. Aikaisemmin siinä on toiminut ainakin kauppa ja pitseria. Saman katon alla naapurissa on ompelimo, jonka kanssa hankekoordinaattori Heini Mikkola uskoo löytyvän paljonkin yhteistyömahdollisuuksia. Kuva: Janica Vilen / ELY-keskus.

– Yhdistys on perustettu viime kesänä ja heti syksyllä järjestimme risu- ja lehtikeräyksen. Sauvossa ei ole omaa jätteen lajittelukeskusta, vaan kaikki ovat kuskanneet risunsa yksi kerrallaan Paimioon asti. Tänä vuonna saamme yhteistyöhön Lounais-Suomen jätehuollon, joka toimittaa meille kierrätyslavat. Keräyksiä on tarkoitus järjestää jatkossa joka kevät ja syksy, Heini Mikkola kertoo esimerkkinä.

Kirkonkylä hiljentyi aikoinaan, kun kaupat siirtyivät Kemiöntien varteen ja ihmiset alkoivat ajaa vanhan keskustan ohi. Nyt keskustaan on helpompi pysähtyä uuden liikenneympyrän myötä, ja kirkonkylän elinvoiman vahvistamiseksi tehdään aktiivisesti hyvää yhteistyötä.

– Sauvoon palkattiin viime vuonna uusi elinvoimakoordinaattori. Paikallinen 4H-yhdistys avasi kirkonkylän raitille oman toimitilan viime kesänä ja SPR tänä vuonna. Sauvon tori ry järjestää toimintaa aktiivisesti ja myös yritykset ovat mukana yhteistyössä, jatkaa Mikkola.

Seuraavaksi kirkonkylää tulee elävöittämään Toimintakeskus Pihlaja, johon on ilmoittautunut mukaan jo kiitettävästi vapaaehtoisia. Ja Leader-hankkeita on suunnitteilla muitakin.

– Nyt tämä kylä on taas elossa, Heini Mikkola iloitsee.

Sauvon toimintakeskus Pihlajan avajaiset ovat lauantaina 8. kesäkuuta kello 12–17.

Turun Seutusanomat

 

 

Toimintakeskuksen pilotointi ja käynnistäminen -hanke on saanut EU:n maaseuturahoitusta Leader Varsin Hyvältä. Hankkeen kokonaiskustannus on 75 000 euroa, josta tuen osuus on 75 %. EU:n maaseuturahoitusta myönnetään maaseudun alueelliseen ja paikalliseen kehittämiseen. Tuen hakemisessa neuvovat ELY-keskus ja Leader-ryhmät. Varsinais-Suomen alueella on viisi Leader-ryhmää, joista kolme toimii hallinnollisessa yhteistyössä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kanssa.