Teatteri Akseli versioi klassikkokomediaa

Teatteri Akselin Tankki täyteen näytelmän baariapulainen Ulla Korpela (Hilda Nurmi), Juhana Vilén (Henrik Heinonen), Emmi Vilén (Liisa Saviluoto), Kauneussalongin Sinikka (Mona Mikkola) sekä Artturi Reinikainen (Kari Danielsson). Kuva: Kauno Takarautio.
Teatteri Akselin Tankki täyteen näytelmän baariapulainen Ulla Korpela (Hilda Nurmi), Juhana Vilén (Henrik Heinonen), Emmi Vilén (Liisa Saviluoto), Kauneussalongin Sinikka (Mona Mikkola) sekä Artturi Reinikainen (Kari Danielsson). Kuva: Kauno Takarautio.

TEATTERI.

1980-luvun katsotuimpiin ja menestyksekkäimpiin televisiosarjoihin kuuluva Tankki täyteen nähdään Teatteri Akselissa uudenlaisena näyttämösovituksena. Neil Hardwickin ja Jussi Tuomisen tekstin pohjalta näytelmän turkulaisteatterille ohjaa ja sovittaa Kauno Takarautio.

Takarautio sanoo, että sarjan uusintojen ansiosta juonen päästä saavat varmasti kiinni nuoremmatkin katsojat. Lisäksi hän on muokannut teosta ohjaajan näköiseksi tapansa mukaan.

– Siitä on muodostunut jo tavaramerkki, että sovituksesta tunnistaa kädenjälkeni, hän jatkaa.

Klassikoista Takarautio on ohjannut Teatteri Akselille viime vuosina muun muassa Yksi lensi yli käenpesän – ja Niskavuoren Heta -teokset. Tankki täyteen on ohjaajan mukaan oiva tapa tuoda iloa keskelle vuoden harmainta ja pimeintä aikaa.

– Komedian vankkumattomana ystävänä halusin työskennellä näiden dramaattisten näytelmien jälkeen taas humoristisen teoksen parissa. Komedia on toki vaikea taiteenlaji, mutta sitä todella tarvitaan varsinkin tähän maailmanaikaan ja myös vuodenaikaan, kun muuten alkaa olla niin synkkää, Takarautio toteaa.

Viimeksi Kauno Takarautio sovitti Neil Hardwickin kirjoittaman komedian Teatteri Akselille vuonna 2017.

– Silloinen näytelmä perustui Sisko ja sen veli -sarjaan. Pääosissa olivat Liisa Saviluoto ja Marko Pollari, jotka pääsevät Tankki täyteen -näytelmässä näyttelemään sen sijaan Emmi ja Sulo Viléniä, Takarautio kertoo.

Komedian tekemisen haasteisiin kuuluvat ohjaajan mukaan ennen kaikkea työryhmän kykenevyys puhaltaa yhteen hiileen sekä tietysti se, että iskevätkö koomiset tilanteet yleisöön toivotulla tavalla.

– Olen tyytyväinen ja ylpeä työryhmästämme, joka koostuu sekä pidempään teatteria harrastaneista että ensimmäistä kertaa Akselissa näyttelevistä. Erityisesti komedian tekemisessä on tärkeää, että työryhmä on hitsautunut hyvin yhteen, hän kiittelee.

– Haaste on myös näyttelijöiden pokan pitäminen tai enemminkin sen pettäminen, koska kyseessä on oikeasti hauska teksti, hän lisää.

Esityksen keskiössä on Sulo ja Emmi Vilénin huoltamo, jossa asiakkaita ei juurikaan näy, koska huoltamolle ei uudelta ohikulkutieltä edes pääse! Heikosta tulovirrasta huolimatta Sulo Vilén ostaa kaiken, minkä halvalla saa.

Juhana Vilén (Henrik Heinonen), baariapulainen Ulla Korpela (Hilda Nurmi), rovasti (Jukka Lahdenvesi) sekä huoltamon ainoa kanta-asiakas, kyläpoliisi Reinikainen (Kari Danielsson) tuovat omat hullunkuriset öljyläikkänsä huoltamon arkeen ja ihmissuhteisiin.

Esityskausi: 10.11.2023 – 20.1.2024.

Katariina Mäkinen-Önsoy