Nousiaisissa on tarjolla teatteria mustan huumorin ystäville

Nutturlan Makasiiniteatterin loppuvuoden ohjelmistossa on Mitä tapahtui Anterolle? -murhamysteeri. Tapausta tutkiva komisario Huhtanen (Jerry Ekman) ei tiedä itsekään, mitä on nähnyt ja mitä ei. Kuva: Riia Bergring.
Nutturlan Makasiiniteatterin loppuvuoden ohjelmistossa on Mitä tapahtui Anterolle? -murhamysteeri. Tapausta tutkiva komisario Huhtanen (Jerry Ekman) ei tiedä itsekään, mitä on nähnyt ja mitä ei. Kuva: Riia Bergring.

TEATTERIARVIO.

Nousiaislainen Nutturlan Makasiiniteatteri jatkaa 40-vuotisjuhlavuottaan uudella näytelmällä Mitä tapahtui Anterolle?. Teoksen on teatterille käsikirjoittanut ja ohjannut Lasse Silanterä.

Pitkän linjan teatterilainen Silanterä hallitsee erityisesti komedialliset tekstit, mutta osoittaa mysteerin, draaman ja tragedian taipuvan aivan yhtä mallikkaasti. Murhamysteeriksi nimetty teatterikappale tarjoaa aimo annoksen näitä kaikkia ilmaisukeinoja. Yhdistelmää voi kuvata tiivistetysti mustaksi huumoriksi.

Näytelmän alku tarjoilee jo heti vinkkejä siitä, mitä Anterolle on voinut tapahtua. Seuraavassa hetkessä hänen tilanteensa onkin katsojalle jo aivan selvä. Silti on vaikea näistä asetelmista arvata, mistä on todellisuudessa kysymys, ja kaikkein tärkeimmäksi kysymykseksi nousee ”kuka?”.

Tekstin keskiössä on Anteron lisäksi viisi naista, Tuula (Arja Viitikko), Päivi (Nella Mareen), Maija-Liisa (Maija Lönnroth), Viima (Iida Virtanen) ja Anne (Virika Varvikko). Kaikilla heillä on ollut hetkensä Anteron elämässä. Naiset eivät peittele sitä, mitä he Anterosta ajattelevat, ja osaltaan vaikuttavat nauttivankin tilanteen mystisyydestä.

Ennestään jo hurjaa ja hullunkurista pakkaa saapuvat sekoittamaan vain lisää kaksi komisariota, Huhtanen (Jerry Ekman) ja Laurikainen (Jouni Hiivola). Heilläkin on oma näkemyksensä Anteron kodin tapahtumista. Tilanne mutkistuu, kun poliisikaksikko ymmärtää, että naisista kenelläkään ei taida olla vedenpitävää alibia.

Anterosta ei liiemmin pidetä, ja syykin on selvä, sillä hän näyttää ansaitsevan elantonsa huijaamalla naisilta rahaa. Anteron läheisimmillä sukulaisilla ja tuttavilla on jokaisella mielipiteensä hänestä, mutta liittyykö kukaan heistä miehen katoamiseen? Mitä poliisit saavat näistä naisista selville, ja löytävätkö he lopulta Anteron?

Esityskausi Nousiaisten Työväentalolla: 10.11.–1.12.2023

Katariina Mäkinen-Önsoy