Kiinteä poistotekstiilin keräyspiste kaikkiin LSJH:n omistajakuntiin

Poistotekstiilin sinisessä keräysastiassa on Lounais-Suomen Jätehuollon logo ja lajitteluohje. Kuva: Lounais-Suomen Jätehuolto.
Poistotekstiilin sinisessä keräysastiassa on Lounais-Suomen Jätehuollon logo ja lajitteluohje. Kuva: Lounais-Suomen Jätehuolto.

Marttilaan, Maskuun, Mynämäkeen, Nousiaisiin ja Ruskolle LSJH:n kiinteä poistotekstiilin keräyspiste sijoitetaan ekopisteen yhteyteen 17. marraskuuta.

KIERRÄTYS.

Poistotekstiilin keräys alkaa lopuissakin Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) omistajakunnissa perjantaina 17. marraskuuta. Marttilassa, Maskussa, Mynämäessä, Nousiaisissa ja Ruskolla LSJH:n poistotekstiilin kiinteä keräyspiste löytyy jatkossa ekopisteen yhteydestä.

LSJH:n lopuissakin omistajakunnissa aletaan kerätä poistotekstiiliä eli käyttökelvottomia vaatteita ja kodintekstiilejä kiinteillä keräyspisteillä marraskuun aikana.

– Poistotekstiiliä aletaan kyseisissä kunnissa kerätä sellaisella Rinki-ekopisteellä, jonka LSJH on vuokrannut pakkauskierrätys Ringin käyttöön, kertoo LSJH:n keräys- ja logistiikka-asiantuntija Oskari Pokela.

Poistotekstiiliä kerätään ekopisteillä sinisissä metallisissa keräysastioissa.

Poistotekstiilin keräyspisteet ovat Marttilassa Metsäniityntie 9:n, Maskussa Keskuskaari 7:n, Mynämäessä Nihattulantien, Nousiaisissa Mietoistenkujan ja Ruskolla Ohjaluodontie 2:n Rinki-ekopisteillä.

– Poistotekstiilin keräysastiat tunnistaa siitä, että niissä on poistotekstiilin lajitteluohje sekä tietysti LSJH:n logo, Pokela opastaa.

Kaikilla uusilla keräyspisteillä kerätään poistotekstiilin lisäksi myös käyttökelpoista lahjoitustekstiiliä.

– On tärkeää lajitella tekstiilit oikeisiin astioihin: lahjoitustekstiiliksi sopivat hyväkuntoiset ja käyttökelpoiset tekstiilit. Poistotekstiiliin taas kuuluu lajitella esimerkiksi rikkinäiset vaatteet ja kodintekstiilit, joita ei voi enää uudelleen käyttää sellaisenaan, Oskari Pokela neuvoo.

Keräysastioista poistotekstiili matkaa LSJH:n lajittelulaitokselle, jossa yhtiön ammattilajittelijat etsivät jokaiselle poistotekstiilille parhaan kiertotalouden mukaisen kierrätysratkaisun. Osa tekstiilistä soveltuu raaka-aineeksi sellaisenaan, osa jalostuu kierrätyskuiduksi.

– Poistotekstiileistä tehtyä raaka-ainetta käytetään muun muassa vaatteiden, kodintekstiilien ja villalangan valmistukseen. Siitä on tehty myös kuitukankaita, eristemateriaalia sekä täytettä huonekaluihin. Raaka-aineelle on myönnetty Avainlippu-merkki, Pokela kertoo.

Uusien keräyspisteiden myötä toimialueella on jo yli 40 LSJH:n ylläpitämää kiinteää poistotekstiilin keräyspistettä.

Poistotekstiiliä kerätään kaikilla LSJH:n lajitteluasemilla sekä yhteistyökumppanien keräyspisteillä niin ulko- kuin sisätiloissa ja nyt myös ekopisteiden yhteydessä.

Poistotekstiiliä voi lisäksi viedä toimialueella liikkuviin kiertäviin keräyksiin Pop up -lajitteluasemalle ja liikkuvaan lajitteluasemaan Siiraan, joiden aikataulut löytyvät muun muassa LSJH:n kotisivujen tapahtumakalenterista

– Kannattaa tarkistaa kotia, työpaikkaa, harrastuspaikkaa ja käyttämiänsä asiointipaikkoja lähimmät poistotekstiilin keräyspisteet osoitteesta www.kierratys.info ja viedä poistotekstiilit keräykseen vaikkapa työmatkan varrella, Oskari Pokela vinkkaa.

Turun Seutusanomat