Jo-Jo Teatterissa tarjolla todellista tunteiden vuoristorataa

Puhdistuksen lavastuksen suunnittelusta vastanneet ohjaaja Alina Kilpinen ja apulaisohjaaja Marko Rumbin saivat idean rakentaa näyttämölle lattian alla olevan tilan, johon katsojat voivat nähdä. Näytelmän pääosissa nähdään Helmi Henell (vas.), Erica Selin ja Aleksandra Frey.
Puhdistuksen lavastuksen suunnittelusta vastanneet ohjaaja Alina Kilpinen ja apulaisohjaaja Marko Rumbin saivat idean rakentaa näyttämölle lattian alla olevan tilan, johon katsojat voivat nähdä. Näytelmän pääosissa nähdään Helmi Henell (vas.), Erica Selin ja Aleksandra Frey. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Riipaiseva tarina epätoivoisesta rakkaudesta, häpeästä, petoksesta, syyllisyydestä ja sovituksesta.

TEATTERI.

Sofi Oksasen näytelmäkäsikirjoitukseen perustuva Puhdistus saa ensi-iltansa Turun Jo-Jo Teatterissa 18. marraskuuta. Näytelmän ohjaa Alina Kilpinen, jonka ohjauksessa Jo-Jo Teatterilla esitettiin myös muun muassa Pikku Naisia vuonna 2021 ja Papin perhe vuonna 2019.

– Suuren suosion saavuttanut casting oli aikamoinen, sillä tähän oli melkein 40 hakijaa. Jo-Jo Teatteri oli aivan täynnä ihmisiä, joista oli vaikea tehdä valinta, mutta onnekseni löysin huippuporukan, Kilpinen kertoo.

– Tämä on siitä mielenkiintoinen teksti, että Sofi Oksanen on ensin kirjoittanut näytelmän Kansallisteatterille, ja sen pohjalta tehnyt kirjan. Eli tämä on tavallaan raakaversio lopullisesta kirjasta, Kilpinen jatkaa.

Puhdistus se kertoo kahden eri sukupolven naisesta, jotka käyvät läpi vapaudenmenetykseen liittyviä kokemuksia Virossa. Heitä varjostaa ja yhdistää heidän oma häpeällinen menneisyytensä.

Tragediaan liittyvät tunnetilat kiehtovat keskeisissä rooleissa olevia näyttelijöitä, Erica Seliniä (vanha Aliide Truu), Helmi Henelliä (nuori Aliide) ja Aleksandra Freytä (Zara).

He kiittelevät taitavasti kirjoitettua näytelmätekstiä: Se synnyttää uusia oivalluksia edelleen jokaisella lukukerralla.

– Tätä on toisaalta ihanaa tehdä, mutta samalla tämä on järkyttävä ja kova tarina. Kiinnostava ristiriita sekä juuri se, että saa toteuttaa itseään laajalla tunneskaalalla ja monipuolisesti. Tässä mennään tunteiden vuoristorataa ja muistot tekevät aina enemmän tai vähemmän kipeää. Tekstikin on niin moniulotteinen, että se ei avaudu yhdellä lukemisella, Selin toteaa.

– Kirja teki aikanaan syvän vaikutuksen ja oli hyvin vavisuttava kokemus. Olin toivonut joskus pääseväni tätä esittämään. Tuntuu, että nuoren Aliiden roolissa pääsee uudelleen ja uudelleen ylittämään itsensä, koska käsiteltävät tunteet ovat niin vaikeita. Siksi se on näyttelijän näkökulmasta antoisaa, että pääsee käymään tunteiden äärirajoilla, Henell kertoo.

– Tunnettu kotimainen teos, jossa pääsee tekemään tragediaa, oli päällimmäinen syy, miksi hakeuduin työryhmään mukaan. Vahvat tunteet kiehtovat minua näyttelijänä ja halu päästä mukaan vain voimistui casting-tilaisuuteen osallistuttuani. Näyttelijäntyöllisesti tämä on kehittävää teatteria, koska esitettävien tunteiden skaala on niin suuri, Frey sanoo.

Esityskausi: 18.11.2023–20.1.2024

Katariina Mäkinen-Önsoy