Maskussa polkaistaan ulos kirjastosta

Maskun pääkirjaston kirjastovirkailija Mervi Nikulan voi bongata jatkossa kirjastopalveluiden uuden sähköpyörän satulasta.
Maskun pääkirjaston kirjastovirkailija Mervi Nikulan voi bongata jatkossa kirjastopalveluiden uuden sähköpyörän satulasta. Kuva; Katariina Mäkinen-Önsoy.

Maskun kirjastopalvelut jalkautuu sähköpyörällä lähiympäristöön edistämään lukuharrastusta.

MASKU.

Maskun kunnankirjasto on hankkinut sähkötavarapyörän osana Polkaise ulos kirjastosta -hanketta. Lounais-Suomen aluehallintoviraston myöntämällä avustuksella ostettu pyörä mahdollistaa jatkossa sujuvamman siirtymisen paikallisiin tapahtumiin.

– Idea pop up -pyörästä tuli etsiessämme uutta muotoa, miten tukea lukuharrastusta. Pyörä on kirjaston ikioma, eli toiminta jää elämään hankkeen päättymisen jälkeenkin, Maskun pääkirjaston pedagoginen informaatikko Eija Pelkonen kertoo.

Maskun oman maskotin, MASKUtin, kuvilla teipatun kirjastopyörän avulla tehdään kirjastoa myös näkyvämmäksi sekä tarjotaan kaikenikäisille uudenlaisia tapoja osallistua kirjaston toimintaan. Pop up -toiminnan avulla edistetään kuntalaisten tasavertaista asemaa laajentamalla kirjastopalvelujen saavutettavuutta ympäri kuntaa.

– Polkaise ulos kirjastosta -hanke jatkuu vuoden 2024 loppuun asti. Ensi vuosi tuleekin olemaan hankkeen puitteissa aktiivisinta aikaa, koska silloin pääsemme toteuttamaan erilaisia tempauksia, Pelkonen sanoo.

Tavarapyörällä ajamisessa on ollut Maskun pääkirjaston kirjastovirkailija Mervi Nikulan mukaan harjoittelemista.

– Koulu- ja päiväkotikäynnit ovat meidän vakiintunutta toimintaamme. Askaisissa ja Lemussa olen käynyt vähemmän, koska siellä on omat kirjastot, mutta muuten pidän kirjavinkkauksia kouluilla ja päiväkodeissa ympäri kuntaa. Teen vierailuja nyt jo pyörällä – aina kun kelit ovat sille suotuisat – mikä onkin hyvää harjoitusta laatikollisen pyörän hallintaan, jatkaa Nikula.

Varhaiskasvatuksen ja alakoulujen kanssa yhteistyötä lisätään ja laajennetaan tarjoamalla muun toiminnan ohessa pop up -kirjastopalveluja; tuodaan kirjasto osaksi kaikkien maskulaisten lasten arkea ekologisella ja vastuullisella tavalla.

– Toki meillä on ollut pop up -kirjastotoimintaa aikaisemminkin markkinoilla ja muissa tapahtumissa, johon olemme tuoneet aineistoja esille. Pyörä mahdollistaa vielä eri tapoja olla mukana toiminnassa ja tukemassa lukuharrastusta, toteaa Eija Pelkonen.

– Lukuharrastuksen tukemisen lisäksi tavoitteenamme on innostaa kuntalaisia liikkumaan. Hyvänä esimerkkinä voisi olla lukukätkö-haaste sekä osallistuminen haastepyöräilyyn ja kirjaston ympäriajoon. Lisäksi voisimme järjestää luontoretkiaiheisia kirjailijavierailuja jossain päin Maskun kunnan kivoja ulkoilmapaikkoja, ideoi Pelkonen.

Tarkoituksena on myös laajentaa jo olemassa olevaa toimintaa, ja jakaa kirjastoelämyksiä kouluihin ja päiväkoteihin.

– Varhaiskasvatus- ja kouluyhteistyötä tiivistetään entisestään. Voimme lähteä mukaan esimerkiksi koululaisten pyöräretkille, sekä järjestää omia teemapyöräilyjä. Pyörän edessä olevassa laatikossa on niin paljon tilaa, että päiväkotiin ja kouluun voi ottaa mukaansa pienen kirjaston, esittelee Pelkonen.

– Maskussa on päiväkotiryhmiä ja koululuokkia, jotka eivät pääse tulemaan kirjastolle. Eli se on useimmille heistä ainoa kontakti kirjastosta, kun kirjaston Mervinä tunnettu työntekijämme Mervi Nikula saapuu paikan päälle, lisää Pelkonen.

Katariina Mäkinen-Önsoy