Turussa juhlistettiin uskonnonvapautta ja Jeesuksen Kristuksen kirkkoa

Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon 75-vuotisjuhlat Turussa alkoivat 8.9. musiikillisella hetkellä kirkon toimintavuosia muistellen. Aivan alkuvuosien ensimmäisiä pioneereja ei enää ollut henkilökohtaisesti kertomassa, mutta kuvia ja muistoja heiltäkin oli säilynyt kerrottavaksi. Kuva: Jarkko Metsätähti.
Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon 75-vuotisjuhlat Turussa alkoivat 8.9. musiikillisella hetkellä kirkon toimintavuosia muistellen. Aivan alkuvuosien ensimmäisiä pioneereja ei enää ollut henkilökohtaisesti kertomassa, mutta kuvia ja muistoja heiltäkin oli säilynyt kerrottavaksi. Kuva: Jarkko Metsätähti.

75-vuotista taivaltaan Turussa juhliva Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkko on sijainnut suurimman osan toimintavuosistaan Mäntymäenaukiolla.

TURKU.

Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkko on toiminut Turussa 75 vuotta. Seurakunta järjestyi sunnuntaina 5.9.1948 sen jälkeen, kun kirkko oli virallisesti rekisteröity uskonnolliseksi yhteisöksi Suomessa. Lähetyskentän kirkko avasi virallisesti syksyllä 1947.

Uuden uskonnollisen yhteisön rekisteröinti maassamme kytkeytyy uskonnonvapauslakiin, joka viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhliaan. Lakiin kuuluu muun muassa eri uskontoja ja katsomuksia sekä ei mitään uskontoa tai vakaumusta tunnustavien ihmisten kunnioittava kohtaaminen.

Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon toiminta käynnistyi alun perin vuokratiloissa Jarrumiehenkatu 7:ssä, Turun Työnantajayhdistyksen talossa. Seurakuntakeskuksessa alkoi kuorotoiminnan ja englannin tuntien lisäksi koripalloharjoitukset, sillä lähetyssaarnaajat olivat pelanneet sitä paljon kotimaassaan. Heitä pyydettiin sittemmin valmentamaan Suomen joukkuetta jopa olympialaisiin.

Rauhankadulta 1950-luvun alussa huoneiston ostaneen kirkon toiminta alkoi vakiintua ja laajentua siinä määrin, että jo 1960-luvun alkupuolella oli aika ostaa tontti.  Turun kaupungin ehtona Mäntymäenaukion rakennusluvalle oli, että rakennuksen saliin tulisi mahtua täysmittainen koripallokenttä.

Nykyinen seurakuntakeskus Mäntymäenaukiolla valmistui keväällä 1966. Avajaiskokous pidettiin 21.8.1966, ja vihkitilaisuus siitä vuoden päästä syyskuussa.

Jarkko ja Cornelia Metsätähti olivat koonneet kirkon Turun vuosikymmenistä mielenkiintoisen näyttelyn. Kuva: Eeva Ståhle.
Jarkko ja Cornelia Metsätähti olivat koonneet kirkon Turun vuosikymmenistä mielenkiintoisen näyttelyn. Kuva: Eeva Ståhle.

– Toiminta jatkuu nyt Mäntymäenaukiolla kahden seurakunnan voimin. Alakerran liikuntasali on kovassa käytössä viikoittain peli-iltojen ja nuorten toimintojen aikana. Kirkon jäseniä ilahduttaa, että monenlaisiin pallopeleihin soveltuvasta salista on muodostunut kansainvälinen kohtaamispaikka ja ystävyyssuhteiden kehto, Kirkko Turussa 75 vuotta juhlaviikon koordinaattori Eeva Ståhle kertoo.

Rakennuksesta löytyy myös FamilySearchin sukututkimuskeskus, jossa on saatavilla opastusta ja aineistoa kaikille sukututkimuksesta kiinnostuneille, riippumatta heidän perinteistään, kulttuuristaan tai uskonnollisesta jäsenyydestään. FamilySearchin resurssit auttavat miljoonia ihmisiä kaikkialla maailmassa löytämään perintönsä ja muodostamaan yhteyden sukulaisiinsa.

Suomalaiseen kulttuurihistoriaan oman panoksensa tuonutta Jeesuksen Kristuksen kirkkoa voidaan kiittää siitä, että evankelis-luterilaisen kirkon kirkonkirjoja alettiin kuvata heti toisen maailmansodan jälkeen mikrofilmiformaattiin. Näistä kirkonkirja-arkistoista on hyötyä sukututkijoille vielä tänäkin päivänä.

Tänä päivänä Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkolla, epävirallisesti mormonikirkolla tai MAP-kirkolla, on seurakuntia 30 eri puolilla Suomea Helsingistä Rovaniemelle.

Katariina Mäkinen-Önsoy