4H-yrittäjähaastattelussa Karoliina Koskinen: ”Helppous ja vapaus yllättivät iloisesti – haasteena välimatkat!”

Karoliina Koskinen lenkittää ja hoitaa koiria 4H-yrityksensä nimissä. Tässä hän poseeraa yhdessä perheensä Nipsu-koiran kanssa. Kuva: Karoliina Koskinen.
Karoliina Koskinen lenkittää ja hoitaa koiria 4H-yrityksensä nimissä. Tässä hän poseeraa yhdessä perheensä Nipsu-koiran kanssa. Kuva: Karoliina Koskinen.

Sauvolainen Karoliina Koskinen, 16, on oppinut 4H-yrittäjyydessä paljon hyödyllisiä taitoja tulevaisuuden urasuuntautumista ajatellen.

YRITTÄJYYS.

Paimion-Sauvon 4H-yhdistyksessä kerhonohjaajana alun perin aloittaneella sauvolaisella 16-vuotiaalla Karoliina Koskisella on ollut 4H-yritys nyt kahden vuoden ajan.

– Pidimme kaverini kanssa keppihevoskerhoa. Aloitin 4H-yrittäjyyden käymällä siihen tarkoitetun kurssin, jonka aikana sain idean omaan yritykseen. Tein liiketoimintasuunnitelman ja siitä se lähti. Ensimmäiset asiakkaat tulivat 4H:n kautta, ja pian teinkin jo koiranulkoilutuskeikkaa ympäri Sauvoa! Nyt syksyllä eläintenhoitajan opinnot Paimiossa aloittaessani päätin, että alan tehdä keikkaa myös Paimion puolella, sanoo Koskinen.

– 4H-yrittäjyydessä innostaa se, että saa tehdä juuri sitä mistä tykkää. Sain myös tuke perheeltäni ja kaveriltani yrityksen aloittamiseen. Myös 4H:n puolesta autettiin. Pieni taskuraha ei ollut pahitteeksi, joten sekin innosti, jatkaa Koskinen.

Karkin Koira -nimisen 4H-yrityksensä myötä Koskinen on päässyt tutustumaan erilaisiin koiriin ja muihin eläimiin.

– Olen oppinut myös paljon eläimistä ja yrittäjyydestä. Haaveena olisikin saada tästä laajennettua ammatti perustamalla oma eläinhoitola, hän kertoo.

4H-yrityksen perustaakseen nuoren tulee käydä yrityskoulutus.

– Kurssin käytyään ja yritysideaa mietittyään voi ottaa yhteyttä paikalliseen 4H-yhdistykseen, josta saa liiketoimintasuunnitelmapohjan. Tämän jälkeen tulee valita yritysohjaaja, jolta voi pyytää apua. Yrityksen nimi olisi myös hyvä miettiä valmiiksi, Karoliina Koskinen muistuttaa.

– Alku voi tuntua hankalalta, mutta kun on tarpeeksi mainostusta ja oikealle kohderyhmälle, niin kyllä se siitä lähtee, hän kannustaa.

4H-yritys on pienimuotoisen yrittäjyyden malli, joka on turvallinen ja ohjattu tapa opetella yrittäjyyttä.

– Minua yllätti sen helppous. Tienaan sillä, mistä oikeasti pidän ja saan rauhassa tehdä sitä, mistä tykkään. Eteen on tullut myös haasteita. Välillä tuntuu, että töitä on liikaa, ja toisinaan, ettei ollenkaan. Suurin haaste on kuitenkin pitkät välimatkat. Minun on välillä vaikea päästä hoidokeiden luo. Asiakkaita saisi myös paljon enemmän, jos olisi esimerkiksi auto. Onneksi tämäkin toivottavasti korjaantuu ensi vuonna, Koskinen toteaa.

Parasta 4H-yrittäjyydessä on Karoliina Koskisen mukaan vapaus.

– Saan tarjota juuri niitä palveluita, mitä haluan. Minulla on myös mahdollisuus valita, milloin teen töitä. Rakastan eläimiä paljon ja siksi yritykseni on ihan paras minulle. Pääsen myös kohtaamaan erilaisia eläimiä ja ihmisiä. Se on minusta todella kivaa ja kiintoisaa. Parasta on myös se, että opin koko ajan jotain uutta, hän iloitsee.

Paimioon laajentaessaan Koskinen on nyt jo saanut uusia asiakkaita.

– Olen myös valmis ottamaan hoidokkeja viikonlopuksi ja lomalla pidempiä hoitokeikkoja vastaan muillakin paikkakunnilla. Tällä hetkellä teen vain kotikäyntejä, hän kertoo.

– Töitä on tällä hetkellä tiedossa jonkin verran. Kalenterissa on kuitenkin aika paljon vapaata aikaa, eli kyllä ehtisin tekemään enemmän keikkaa. Aikaa on paljon ja nyt opintojen alettua osa harrastuksista jäi pois.  Ihmiset ovat laittaneet viestiä, että olen heidän muistissa, jos tarvetta tulee, hän lisää.

Karoliina Koskisen Karkin Koira -4H-yritykseen voi ottaa yhteyttä esimerkiksi viestitse tai sähköpostitse karoliinakoskinen49@gmail.com. Instagramista hänet löytää nimimerkillä @karkinkoira.

Katariina Mäkinen-Önsoy