Turun päivää vietetään sunnuntaina

Juhlatunnelma ja monipuolinen tapahtumatarjonta valtaavat Turun kaupungin sunnuntaina 17. syyskuuta. Kuva: Mika Okko.
Juhlatunnelma ja monipuolinen tapahtumatarjonta valtaavat Turun kaupungin sunnuntaina 17. syyskuuta. Kuva: Mika Okko.

TURKU.

Syyskuun kolmas sunnuntai tarjoaa runsaasti nähtävää ja koettavaa ilmaistapahtumista merelliseen ohjelmaan ja markkinatunnelmaan. Yli 90 tapahtumasta koostuvana Turun päivänä 17. syyskuuta juhlitaan myös 200 000 turkulaista!

Kauppatorilla ja tunnelmallisella Vanhalla Suurtorilla on Turun päivänä luvassa iloista tunnelmaa ja markkinahumua. Vanhan Suurtorin toritapahtumassa paikalliset yhdistykset, seurat ja valtuustopuolueet esittelevät toimintaansa kello 10–17. Kauppatorilla puolestaan pidetään perinteikkäät Turun päivän markkinat kello 10–16.

Turun kaupungintalon Avoimissa ovissa kävijät pääsevät tutustumaan valtuustosaliin ja talon näyttävään sisääntuloaulaan sekä kuuntelemaan esimerkiksi pormestari Minna Arveen Turku täsä ja ny -ajankohtaiskatsausta kello 12.

Myös Biologiseen museoon, Luostarinmäen museokortteliin, Apteekkimuseoon ja Qwenselin taloon, Turun linnaan, WAMiin ja Kuralan Kylämäkeen pääsee Turun päivänä tutustumaan maksutta. Ilmaiset Hotel Kakolan kierrokset tutustuttavat hotelliksi muuntuneen Turun lääninvankilan tiloihin.

Turun kaupungin kummialus, miinantorjunta-alus Katanpää, vierailee Aurajoessa kaupunkilaisten nähtävänä. Aluksen ulkokannet ovat avoinna yleisölle kello 14–18.

Korkeakouluopiskelijoille suunnatuilla approilla kierretään maksuttomia Turun päivän tapahtumia keräten leimoja karttaan.

Turku Aperitivo tarjoilee välimerellistä tunnelmaa tapasten ja aperitivojen muodossa. Mukana on 25 huippuravintolaa, joiden aperitivo-juomia ja antipastoja voi maistella myös Turun päivänä huokeaan hintaan.

Suosittu Posankka Race tekee paluun Turun päivän ohjelmistoon! Posankka Race on ympäristöjärjestö Pidä Saaristo Siistinä ry:n ja Turun oman kaupunkieläimen, Posankan, vauhdikas varainkeruutapahtuma puhtaampien vesistöjen puolesta.

Turun päivän juhlallisuudet huipentuvat perinteeksi muodostuneeseen ilotulitukseen Samppalinnanmäeltä kello 21.

Syytä juhlaan on moninkertaisesti, sillä turkulaisia on nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin! Digi- ja väestötietoviraston reaaliaikaisten tietojen mukaan 200 000 asukkaan raja meni rikki elokuun vaihteessa.

Turun Seutusanomat

 

 

Taiteen lumoa – uudistuvan Vimman ja Nuorten Turun juhlintaa

Maksuton, ikärajaton ja päihteetön Vimma avaa ovensa.

Nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa juhlistetaan kauniin kotikaupunkimme lisäksi uudistuvaa Vimmaa Taiteen lumo -tapahtumalla. Ovet ovat avoinna kello 12–18 kaikenikäisille.

Vimman salin lavalle nousevat Turku Rock Academyn kasvattibändit Jytäorkesteri ja Destiny Inveiled. Singer-songwriter Zaidan ukulele-esitys vie herkkiin tunnelmiin. Näyttävää sirkustaidetta tarjoilee puolestaan TipTop Walkers. Tanssin hurmaan päästään Shuffle with Idan ja Milli Murron siivittäminä.

DJ-seteillään juhlaan rytmiä tuotavat DJ:t ZIKIWIKI ja Sean Oarlet. Taiteen lumo on yhteistuotantoa Humanistisen ammattikorkeakoulun Ponnahduslauta tapahtuma-alalle hankkeen kanssa.

Vuodesta 2006 Aurakadulla, Kauppatorin kupeessa, toiminut Nuorten taide- ja toimintatalo Vimma uudistuu kovaa vauhtia.

Taloon on tänä syksynä muuttanut lisää Turun kaupungin nuorisopalveluiden toimintayksiköitä, kuten aiemmin Pansiossa toiminut Nuorten työpaja Fendarin Starttipaja. Vimmassa toimii myös Fendarin Digi- ja viestintäpaja. Pajat esittelevät 17.9. tapahtumassa toimintaansa. Ihailtavana on myös näyttely nuorten pajajaksoilla tekemistä töistä. Työpajojen myyntikojusta voi hankkia tuotteita vaikka lahjaksi.

Toimintaansa esittelevät Turun päivänä muutkin Vimmassa toimivat tahot, kuten Turku Rock Academy ja Turun kaupungin nuorisovaltuusto. Niin ikään talossa toimiva nuorisopalveluiden Etsivän nuorisotyön yksikkö jalkautuu keskustaan tapaamaan nuoria.

Kesän aikana Vimmaa on remontoitu ja tilat ovat saaneet uutta ilmettä.

Ala-aulaan on avautunut täysin uusittu asiakaspalvelupiste, jossa asiointi on asiakkaille aiempaa ergonomisempaa ja esteettömämpää.

Talon sisustusprojekti jatkuu muun muassa Kafé Vimmassa. Kahvilan toiminta on syksyn myötä monipuolistunut ohjelmallisilla illoilla. Uudistuneen Vimman kunniaksi kahvilassa kippistellään Turun päivänä maksuttoman kahvitarjoilun merkeissä.

Juhlahumuun mahtuvat myös Vimmassa toimivan NuortenTurun 20-vuotissynttärit.

Vimmassa toimiva nuorten tieto- ja neuvontapalvelu NuortenTurku juhlistaa tasavuosiaan pienimuotoisella synttäritarjoilulla ja toiminnan esittelyllä.

Työntekijät ovat tavattavissa ja ”Kysy mitä vaan” -boksiin voi jättää kysymyksiä. Syksyyn sopien jaetaan ja löydetään parhaiten toimivia hyvinvointi- ja rentoutumisvinkkejä.

Käsille on tarjolla rentouttavaa tekemistä kutomalla kierrätyslangoista oma palanen NuortenTurun tsemppitäkkiin. Valokuvat ja videokollaasi luovat katsauksen menneisiin vuosiin.

Vimman kädentaitojen pajat ovat edelleen uudistuneen talon toiminnan sydämessä ja myös niihin pääsee Turun päivänä tutustumaan.

Savipajassa rakennetaan yhteisveistos ja tekstiilipajassa taiteillaan kollaasipinssejä herkullisesta materiaalikattauksesta. Esittelyssä on Vimman syksyn kurssitarjonta.

Taidetta on tarjolla lisäksi Vimmassa vierailevan Miia Puikkosen näyttelyssä Kaikki on mahdollista. Värikylläisiä akryylimaalauksia on nähtävissä Kafé Vimmassa ja toisen kerroksen näyttelytilassa.

Katariina Mäkinen-Önsoy