Pikkuiset posankat uivat taas Turun Päivänä

Pienet posankat uivat taas Aurajoessa Turun Päivänä tulevana sunnuntaina. Kuva: Pidä Saaristo Siistinä ry / Erik Kokki.

TURUN PÄIVÄ

Turun Päivää on vietetty jo vuodesta 1961 lähtien, ja ohjelmaan kuuluu nykyisin hyvin monipuolinen kattaus musiikkia, tanssia, urheilua ja kulttuuria. Vuonna 2019 Turun Päivän viettoon tuli mukaan hauska Posankka Race.

Posankka Race järjestetään tänä vuonna kolmannen kerran, sillä koronavuosina kisaa ei päästy järjestämään. Viime vuonna Posankka Race pidettiin ja se saikin mukavasti yleisöä ja osallistujia, kertoo Posankka Racen järjestävän Pidä Saaristo Siistinä ry:n viestintäpäällikkö Veera Säilä.

Posankka Raceen voi osallistua ”adoptoimalla” itselleen kisan ajaksi numeroidun kylpyposankan – tai useampia – kymmenen euron kappalehintaan. Tapahtuman tuotot käytetään puhtaampien vesistöjen hyväksi – tänä vuonna kohteena on Siisti Biitsi -ohjelma, jonka tarkoituksena on siivota jokien, järvien ja Itämeren rantoja.

Kymmenen nopeinta adoptoitua posankkaa toimivat samalla kisan palkintoina.

Kymmenen parasta saavat diplomin ja adoptoimansa posankat palkintoina. Muita posankkoja ei anneta pois, sillä niitä käytetään taas seuraavana vuonna kisassa.

Kylpyposankkoja on noin 4.000.

Posankat nostetaan nosturilla ilmaan ja pudotetaan Aurajokeen puomitetulle radalle. Meidän roskienkeruuvene Roska-Roope ja pelastuslaitoksen vene ovat paikalla ja niistä huolehditaan, että posankat pysyvät radalla. Ja jos keli on oikein tyyni, veneillä tehdään vähän posankoille vauhtia antavia laineita.

Viime vuonna tyynessä kelissä kisaan meni kaiken kaikkiaan puolisen tuntia.

Tapahtuman juontaa tänä vuonna kirjailija ja vaikuttaja Mona Bling, joka on asunut Turussa vuoden verran ja on kertonut pitävänsä Posankasta.

Posankat ovat ennen Turun Päivää esillä Hansakorttelissa, jossa voi käydä bongaamassa Posankka-rysän ja arvaamassa montako posankkaa rysässä on.

Posankka Race Turun Päivänä 17. syyskuuta Aurajoella kello 14 alkaen.

Posankka Racen järjestävät yhteistyössä Pidä Saaristo Siistinä ry ja Posankka-tuoteperheen tuotteistanut yrittäjä Kristiina Winter yrityksensä Bokem kautta. Tapahtuman mahdollistavat Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen Pelastuslaitos sekä Turun Ydinkeskustayhdistys. Yhteistyössä mukana myös DB Schenker.

Alkuperäinen Posankkahan on Alvar Gullichsenin suunnittelema Turun Ylioppilaskylässä sijaitseva patsas, joka on kumiankan ja marsipaanipossun risteytys. Ylioppilaskylän maamerkki on 7,5 metriä pitkä, 4,35 metriä leveä ja 5 metriä korkea.

Lisätietoa Posankka Racesta: posankkarace.fi.