Hyvinvointi ja voimavarat yrittäjien tapahtumaviikon teemoina

Turun virastotalolla vietettiin Yrittäjän päivän etkoja 4.9. Varsinais-Suomen TE-toimiston, Varsinais-Suomen Yrittäjien, Yrityskummien, ELY-keskuksen ja Turku Business Regionin tapahtumapisteillä ja alustajille varatuilla speed dateilla.
Turun virastotalolla vietettiin Yrittäjän päivän etkoja 4.9. Varsinais-Suomen TE-toimiston, Varsinais-Suomen Yrittäjien, Yrityskummien, ELY-keskuksen ja Turku Business Regionin tapahtumapisteillä ja alustajille varatuilla speed dateilla.

YRITTÄJYYS.

Varsinais-Suomen TE-toimisto järjesti Varsinais-Suomen Yrittäjien, Yrityskummien, ELY-keskuksen ja Turku Business Regionin kanssa yhteistyössä Yrittäjän päivän etkot 4. syyskuuta. Turun virastotalolla pidetyssä tilaisuudessa perehdyttiin muun muassa yrittäjän jaksamiseen ja hyvinvointiin sekä yrittäjien avuksi perustettuun Yrityskummien verkostoon.

Vapaaehtoistyöhön perustuva yrityskummitoiminta tuo yhteen liike-elämän konkareita ja neuvoa taloudenhallintaan ja johtamiseen kaipaavia tuoreempia yrittäjiä.

Suomen Yrityskummit ry:n Varsinais-Suomen alueen yrityskummeihin kuuluva turkulainen Eero ”Epa” Kunnas pyrkii pitämään kummilastensa määrän kohtuullisena, että hänellä on aidosti aikaa paneutua yrittäjän tarpeeseen.

– Varsinais-Suomen Yrittäjät ry:n rinnalla toimii 80 yrityskummin verkosto. Ne asiat, joissa yrittäjä ja yrityskummi tapaavat, ovat arkipäiväisiä, sillä kaikilla yrittäjillä ei ole läheistä ihmistä, jonka kanssa jakaa ajatuksia. Kaikki yrittäjän ja yrityskummin väliset keskustelut ovat luottamuksellisia, Kunnas kertoo.

– Yrittäjä ei saa vietyä asioitaan eteenpäin, koska hän on niin täynnä oman työpäivänsä ruuhkaa, että kaikki energia menee siihen. Olisi hyvä löytää aikaa pysähtyä esimerkiksi kerran kuussa työelämästä laajan kokemuksen omaavan tai johonkin asiaan erikoistuneen ihmisen kanssa. Tätä me yrityskummit teemme, Kunnas lisää.

Yrityskummitoiminta on maksutonta vapaaehtoistyötä, josta yrityskummi ei saa palkkaa. Yrityskummitoiminnasta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä aluekummiinsa yrityskummit.fi-osoitteen kautta.

Terveystalon turkulainen työterveyspsykologi, sertifioitu Business Coach Sari Rothberg on tottunut valmentamaan työyhteisöjä, jotka ovat yritysten tärkeä voimavara.

– Omakohtaista kokemusta on siitä, miten yrittäjä jaksaa hyvin, ja minkälaisia valintoja tekemällä jaksaa vähän heikommin, itsekin yksin- ja kaksinyrittäjänä toimiva Rothberg sanoo.

Rothbergin mukaan on tärkeää käydä arvopohjaista keskustelua, miksi teen tätä, ja mikä tuottaa minulle merkityksellisyyttä, ja mitkä asiat elämässä ovat kokonaisvaltaisesti minulle tärkeitä.

– Arvoja voi miettiä tasaisin väliajoin läheisten ihmisten, ystävien ja mentoreiden kanssa erilaisten näkökulmien saamiseksi. Jaksamisen kannalta pahinta on miettiä niitä asioita vain itsekseen ja pyöritellä luuppia omassa mielessään. Yksin asioiden pohtiminen ei yleensä tuota mahdollisuuksien näkemistä niin paljon kuin se, että juttelee toisen kanssa, hän toteaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

EK: Vihreä siirtymä tarjoaa kasvua joka kolmannelle pk-yritykselle

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n yrityskyselystä selviää, että lähes kolmannes pk-sektorin yrityksistä uskoo vihreän siirtymän ja siihen liittyvien investointien lisäävän kasvumahdollisuuksia. Vielä suurempi osuus ennakoi vastuullisuuden tuovan lisää liiketoimintaa.

Alueelliset erot ovat yllättävän pieniä. Vaikka esimerkiksi uusiutuvaan energiaan liittyvät investointihankkeet painottuvat usein Länsi-Suomeen, uskovat Itä-Suomen yritykset lähes yhtä vahvasti vihreän siirtymän kasvumahdollisuuksiin. Idässä mielipiteiden hajonta oli kuitenkin hieman suurempaa.

40 prosenttia yrityksistä arvioi kasvumahdollisuuksiensa lisääntyvän ja 6 prosenttia koki niiden kaventuvan vastuullisuuden korostumisen myötä. Vastuullisuus kasvun ajurina korostuu enemmän lännessä kuin idässä.

36 prosenttia yrityksistä ennakoi digitalisaation lisäävän ja 8 prosenttia sen vähentävän kasvumahdollisuuksiaan. Digitalisaatioon kasvun vauhdittajana uskotaan niin teollisuudessa kuin palveluissa.

Yrityskyselyn aineisto kerättiin kesäkuussa 2023 ja siihen osallistui 977 työnantajayritystä.

Turun Seutusanomat