Raision Rinkka luontosuhdetta vahvistamassa

Raision Rinkka ry:n perheliikuntavastaava Nina Stenlund ja Rinkan luontoluotsiksi kouluttautunut Saila Rintee innostavat ihmisiä mukaan Luontoluotsi-palveluun ja Seikkailevat perheet -toimintaan.
Raision Rinkka ry:n perheliikuntavastaava Nina Stenlund ja Rinkan luontoluotsiksi kouluttautunut Saila Rintee innostavat ihmisiä mukaan Luontoluotsi-palveluun ja Seikkailevat perheet -toimintaan. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Raisiossa on tarjolla maksutonta Luontoluotsi-palvelua ja Seikkailevat perheet -toimintaa.

LUONTO.

Seikkailevat perheet on Suomen Ladun kehittämä perheliikunnan toimintamalli, jota Raision Rinkka ry toteuttaa paikallisena jäsenyhdistyksenä Raisiossa.

– Seuraavaksi Seikkailevat perheet -toiminnassa lähdemme sienimetsään. Tapaaminen on lauantaina 30. syyskuuta Pähkinämäen majalla. Osallistuminen on kaikille avointa, ei tarvitse olla Suomen Ladun tai Raision Rinkan jäsen, Rinkan seikkailukummi Nina Stenlund kertoo.

Seikkailevissa perheissä tutustutaan yhdessä seikkaillen lähiympäristön ulkoilumahdollisuuksiin ja muihin perheisiin. Kohderyhmänä ovat alle 10-vuotiaat lapset lähipiireineen.

Perheet muodostavat heimon, jota johtaa Seikkailupäällikkö. Seikkailupäällikkö on vastuullinen aikuinen ja ottaa vetovastuun heimon kokoontumisista. Seikkailukummin tarkoituksena on toimia heimon mahdollistajana eli auttaa heimoa vaikkapa välineiden ja paikan etsinnässä. Heimoon pääsy on maksutonta ja avointa kaikille.

Petäsmäen pururadan opastetaululta Pähkinämäen majalle on noin kaksi kilometriä. Retkeilymajalta alkaa vain kilometrin mittainen luontopolku vanhan kuusimetsän keskelle.

Raisiossa vuoden alussa käynnistynyt Luontoluotsi-palvelu on yksityishenkilöille maksutonta.

Ensimmäiset luotsit valmistuivat Raision Rinkan järjestämästä koulutuksesta maaliskuussa.

Luontoluotsin voi tilata kuka tahansa ja Seikkailevat perheet -toiminta on suunnattu alle 10-vuotiaille lapsille läheisineen.
Luontoluotsin voi tilata kuka tahansa ja Seikkailevat perheet -toiminta on suunnattu alle 10-vuotiaille lapsille läheisineen.

– Meillä on tällä hetkellä 18 luontoluotsia, joiden kanssa voi lähteä tutustumaan lähiympäristöön. Kiinnostuneet voivat olla yhteydessä Rinkkaan, niin löydämme jokaiselle oman luotsin kaveriksi tutkimaan luontoa, Nina Stenlund toteaa.

Tavoitteena on, että toiminnasta kiinnostuneet ottaisivat itse yhteyttä luontoluotsia kaivatessaan.

– Luontoluotsit eivät ole oppaita, vaan palvelu toimii vapaaehtoisperiaatteella, luontoluotsiksi kouluttautunut Saila Rintee kertoo.
– Olisi hienoa tavoittaa ihmisiä, jotka eivät käy raisiolaisilla metsäpoluilla syystä tai toisesta, Rintee lisää.

Luontoluotsin voi tilata kuka tahansa täysi-ikäinen henkilö itselleen tai pienelle ryhmälle. Perusteeksi riittää, että ei oikein tunne paikkoja, ei tule yksin lähdettyä liikkeelle tai pelkää eksyvänsä luonnossa.

Raision Rinkan luontoluotsi on tehtäväänsä koulutuksen saanut, luonnosta kiinnostunut vapaaehtoinen, joka lähtee seuraksi luontoon liikkumaan, asiakkaan ehdoilla ja tahdilla. Luontoluotsi rohkaisee, tukee sekä keskustelee luonnosta ja luonnossa liikkumisesta.

Luontoluotsi sai alkunsa Raision kaupungin viimevuotisesta ideakilpailusta. Ajatus vapaaehtoistoimintaan perustuvasta palvelusta oli kuitenkin kehittynyt Raision Rinkan perheliikuntavastaavan Nina Stenlundin ja puheenjohtajan Armi Laamasen mielissä jo pitempään.

Luontoluotsia voi tiedustella retkelle osoitteesta luontoluotsit@gmail.com. Seikkailevat perheet -toiminnasta voi olla yhteydessä perhe.rinkka@gmail.com -osoitteeseen.

Katariina Mäkinen-Önsoy