Politiikan syksy käynnistyi Turussa ilmasto- ja luontoteemojen merkeissä

Turun ilmastofoorumissa 30. elokuuta puhunut pormestari Minna Arve sanoi, että Eurooppa-foorumin tavoitteena on alusta alkaen ollut tuoda tutkijat, kansalaiset ja poliitikot yhteen. Kuva: Eurooppa-foorumi.
Turun ilmastofoorumissa 30. elokuuta puhunut pormestari Minna Arve sanoi, että Eurooppa-foorumin tavoitteena on alusta alkaen ollut tuoda tutkijat, kansalaiset ja poliitikot yhteen. Kuva: Eurooppa-foorumi.

Turun ilmastofoorumi oli kahden viime vuoden tapaan osa Eurooppa-foorumin ohjelmaa. Keskeisinä foorumin teemoina tänä vuonna olivat Turun ilmastotyön EU-ulottuvuuksien lisäksi luonnon monimuotoisuuden ja ilmastonmuutoksen kytkökset ihmisiin.

TURKU.

Turun kaupungin pormestari Minna Arve siteerasi Ilmastofoorumin avauksessa 30.8. tasavallan presidentti Sauli Niinistöä, joka muistutti elokuussa pidetyssä suurlähettiläskokouksessa pitkälle kantavista maailmanlaajuisista toimista ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

– Eurooppa on kuivunut, palanut ja tulvinut jälleen kerran tämän kesän aikana, ja se on valitettavasti osa ilmaston lämpenemiseen liittyviä muutoksia. Se vaikuttaa arkeen, tulevaisuuden rakentamiseen sekä siihen, kuinka paljon rahaa meidän pitää käyttää (ilmastonmuutokseen) sopeutumiseen ja siitä syntyvien vahinkojen korjaamiseen, Arve sanoi.
– Tarvitsemme maailmanlaajuisia toimia, niin ilmastonmuutoksen hidastamiseksi kuin siihen sopeutumiseksi, ja niitä on tehtävä heti ja päättäväisesti, lisäsi Arve.

Eurooppa-foorumin ohjelmaan kuunvaihteessa kuulunut Turun ilmastofoorumi toi esiin tärkeitä aiheita.

Niihin kuuluvat EU:n 100:n hiilineutraalin kaupungin missio, Turun ilmastokaupunkisopimus ja luonnon monimuotoisuutta edistävä ohjelma.

Järjestyksessään viides Ilmastofoorumi oli nyt jo kolmatta kertaa osa Eurooppa-foorumia, ja sopikin teemoiltaan oivallisesti tapahtumakokonaisuuteen.

Pormestari Minna Arve luonnehti puheessaan Turkua kokoaan suuremmaksi ilmastotoimijaksi.

– Olen ylpeä ja iloinen voidessani aidosti todeta, että Turku on tehnyt paljon. Turku on yksi aktiivisimmista ja tunnetuimmista ilmastoyhteistyötä tekevistä kaupungeista maailmassa, Arve jatkoi.

Turun kaupunki on globaalin kaupunkien ja alueiden kestävää kehitystä tukevan ICLEI-verkoston jäsen. Lisäksi kaupunki osallistuu YK:n ilmastokokouksiin sekä useisiin kansallisiin ja kansainvälisiin ilmastoon ja kestävään kehitykseen liittyviin tapahtumiin ja hankkeisiin.

– Viime vuonna Turku valittiin EU:n sadan hiilineutraalin kaupungin missioon, johon valitut kaupungit tavoittelevat ilmastoasioiden edelläkävijyyttä ja hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä, Arve kertoi.

Turun kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä, jolloin kaupunki täyttää 800 vuotta.

Jo nyt Turun alueen kasvihuonekaasupäästöistä on leikattu yli puolet vuoden 1990 tasosta.

– Hiilineutraalius on ikään kuin lahja 800 vuotta täyttävälle kaupungille ja ennen kaikkia kaupunkilaisille, Minna Arve totesi.

Pormestari huomautti, että asioita ei voi ratkoa irrallaan toisistaan.

– Päästöjen vähentämisen ohella meidän tulee muistaa, että luonnon monimuotoisuuden vahvistaminen on erittäin suuressa roolissa kestävän tulevaisuuden luomisessa. Samaan aikaan kiertotalouteen siirtyminen on osa sitä, sanoi Arve.

Pormestariohjelmassa on vahvasti linjattu Turun tulevaisuutta luontokaupunkina. Minna Arve kertoi kolme päämäärää tukevaa konkreettista esimerkkiä.

– Hyväksyimme vuoteen 2029 ulottuvan luonnonsuojeluun painottuvan luonnon monimuotoisuusohjelman kesäkuun valtuustossa. EU-hanketuen saanut biodiversiteettipuisto rakennetaan Skanssiin. Saaristomeren suojelemiseksi tekemämme työn uusin vaihe on hulevesikaivojen suodattaminen, Arve lisäsi.

Ilmastoteemaan pureuduttiinkin asiantuntijoista koostuvissa paneeleissa hyvin ratkaisukeskeisesti ja käytännönläheisesti: Jokaisella pienelläkin teolla ilmastonmuutoksen hidastamiseksi on merkittävä vaikutus!

Kuudetta kertaa Turussa järjestetty Eurooppa-foorumi pureutui muuttuvaan Eurooppaan. EU-keskustelun ykkösareenaksi nousseet tapahtumapäivät toimivat 30.8.–1.9. jälleen kerran politiikkasyksyn terävänä starttina.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

 

Tiesitkö?

• Eurooppa-foorumi kokosi lähes 800 päättäjää, asiantuntijaa ja kansalaista keskustelemaan kaikkia koskettavista asioista Euroopan laajuisesti Suomen näkökulmasta.
• Muuttuvassa Euroopassa tärkeimmiksi puheenaiheiksi ovat nousseet turvallisuus, talous, ilmastotyö sekä vihreä siirtymä.
• Foorumissa toteutettiin kaiken kaikkiaan 38 ohjelmaosuutta yli 40 ohjelmajärjestäjän ja 170 puhujan voimin. Livelähetyksissä vieraili tapahtuman aikana 2 500 uniikkia kävijää.
• Ensi vuonna Eurooppa-foorumi järjestetään jälleen elokuun viimeisellä viikolla.

 

Huomio!

Turun kaupungin ilmastokahvit järjestetään seuraavan kerran tiistaina 26. syyskuuta kello 9–10 etäyhteyksin. Aamukahvien teemana on yritykset biodiversiteetin edistäjinä.